Faceți căutări pe acest blog

duminică, 23 octombrie 2011

Mi-am bulit sistemuuuuuuuu' :(

 Aaaaa, nu, ștergeți-vă rânjetul de satisfacție de pe față, nu mi s-a întamplat așa ceva... :D Nu acum.
 Dar mi s-au intamplat și mie tot felul de "minuni" de astea în primele luni de utilizare a Linux-ului. Shit happens! Cu o singură excepție, atunci când mi-a "crăpat" hardul pe care aveam instalat sistemul, vina a fost a mea. Mereu.
 Ok, pățim o chestie de agest gen, ce facem? Reinstalăm? Categoric nu, asta ar trebui să fie ÎNTOTDEAUNA ultima variantă! Wtf, la urma urmei nu suntem uindoza(u)ri, nu?  :D
 Aș împărți problemele acestea în două categorii, incidente în interiorul mediului grafic și cele care ne lasă fără interfață.
 Prima categorie este mult mai ”permisivă” cu noi, putem căuta pe net, putem cere ajutor pe forumuri de Linux, pe canale IRC, putem încerca să remediem noi înșine problema. Am șters un panou (îl punem la loc), scrisul este ilizibil în browser (am instalat cumva alte fonturi?, renunțăm la ele, revenim la un font care știm că e ok, am pus o temă nouă?), rezoluția nu este cea potrivită (schimbăm rezoluția, instalăm driverul video, încercăm alt driver, poate cel generic), sau cine știe ce alte belele se mai pot întâmpla...
 Ceea se sperie începătorii este neîncărcarea interfeței grafice, cu toate că deseori rezolvarea este simplă: logarea într-un terminal virtual tty și în funcție de eroare reinstalarea driverului video sau modificarea unor permisiuni sau ștergerea fișierelor de configurare din /home/user, sau alte chestii simple.

1- Primul lucru pe care trebuie să-l facem este evident, trebuie să citim cu atenție mesajul primit in momentul când sistemul refuză să se comporte cum trebuie, de pildă nu putem intra în interfața grafică. De obicei rezolvarea problemei este simplă si ne este arătată clar in acel mesaj. Să presupunem că nu putem intra in interfața grafică și primim mesajul următor:
"Your $Home/.dmrc file has incorrect permission. This prevent previous sessions and language from being load. The file should be owned by the user and have 644 permission"
  Sau o variantă a acestuia:
"Your $HOME/.dmrc file has incorrect permissions and is being ignored..."
Problema e legată de drepturile/ permisiunile asupra fișierului ~/.dmrc și în prima variantă ni se dă și soluția: trebuie ca acel fișier să apartina userului nostru și să aibă permisiuni 644! A doua variantă de eroare ne arată problema (permisiunile incorecte), lăsând rezolvarea în sarcina noastră: trebuie modificate permisiunile asupra fișierului...
 Faptul că nu putem lucra în interfața grafică nu are importanță, Linux-ul e modular, Kde sau Gnome sau orice alt DE e doar una dintre interfețele posibile, întotdeauna avem la dispoziție linia de comandă! Intrăm într-un terminal tty prin apăsarea combinației de taste Ctrl+Alt+F1 (F1 sau F2, până la F6), ne logăm în acel terminal și dăm comanda:
 chown user .dmrc && chmod 644 .dmrc
Înlocuiți user cu numele corect al contului de user, de exemplu:
chown dan .dmrc && chmod 644 .dmrc
 Acum puteți intra în interfața grafică folosind comanda startx.
 Câte ceva despre permisiuni: http://stressat.blogspot.com/2011/06/la-inceput-fost-linia-de-comanda.html .

 Există și posibilitatea de-a reveni la drepturile de execuție implicite ale TUTUROR directoarelor și fișierelor de setări din directorul nostru /home:
a- resetarea permisiunilor asupra directoarelor:
 find . -type d -exec chmod 755 {} \;
b- resetarea permisiunilor asupra fișierelor:
 find . -type f -exec chmod 644 {} \;

2- Uneori schimbăm diferite setări prin directorul nostru /home, dând astfel peste cap sistemul. Este suficient să ștergem fișierul/ directorul de configurări cu probleme, dar cum este destul de dificil să-l găsim, putem șterge toate fișierele de configurare:
rm -rf .*
 În cazul că doriți să păstrați acele fișiere și directoare pentru analizarea/ aflarea cauzei problemei apărute sau poate pentru a refolosi unele din ele (să zicem că vreți să aveți bookmarks din browser...), este suficient să le mutăm într-un alt director:
mkdir Setari-vechi && mv .* Setari-vechi
 Astfel am creat un nou director Setari-vechi și am mutat în acesta toate fișierele și directoarele de configurare (acestea au un punct în fața numelui, așa fiind ascunse).
 Oricare din comenzile acestea două vă lasă cu un sistem curat, cu setările implicite de după instalare. În cazul mutării putem ”refolosi” unele fișiere (.bashrc, .mozilla, etc), dar după părerea mea unele fișiere/ directoare se pot salva în altă locație, exact pentru cazuri de acestea.

3- Căutați asistență/ sugestii/ informații pe forumurile specializate în Linux și în special pe forumul dedicat distribuției folosite, dacă sunteți chiar la începuturi sau sunteți nesiguri. Expuneți-vă problema în mod explicit, clar, postați eroarea/ simptomele/ posibilele soluții încercate. Dacă aveți ceva vechime la activ și cunoașteți engleza cât de cât ar fi bine să căutați rezolvarea pe net. Tastați în caseta de căutare de pe Google eroarea apărută, veți găsi multe cazuri similare rezolvate.

4- Este indicat și util să faceți backup sistemului de operare. Personal după ce instalez sistemul, instalez driverul video, îmi instalez toate aplicațiile preferate, îmi fac toate setările dorite (wallpaper, temă, layout tastatură, etc), deci după ce am pus totul la punct, primul lucru pe care îl fac este backup. Există diverse soluții: dd, Clonezilla, Acronis și multe altele... Pentru începători cred că cel mai simplu este să folosească Clonezilla, iată un tutorial în limba română: http://queen-soft.blogspot.com/2009/02/clonezilla-alternativa-gratuita-la.html . Cu oricare din aceste utilitare faceți backup în 5-10 minute și dacă este nevoie înlocuiți partiția / cu imaginea creată la backup tot în 5-10 minute, în funcție de spațiul utilizat pe /. Totuși cred că în pofida rapidității și ușurinței, aceasta ar trebui să fie de obicei penultima soluție (sau ultima, dacă excludem reinstalarea sistemului, devenită oricum inutilă mulțumită backup-ului :P ), preferabil este să încercăm să reparăm sistemul, astfel avem ocazia să învățăm multe lucruri utile despre sistem și modul său de funcționare.

Kde pentru începători

 Odată cu trecerea la Gnome 3 și mai alea la Unity, mulți din utizatorii Gnome au tendința să treacă la altă interfață grafică, în special Kde și Xfce. Pentru cei ce vor să folosească Kde, voi arăta pe scurt câteva chestii utile.

1- Schimbare wallpaper: clic dreapta pe desktop- Desktop settings- la Wallpaper trebuie ales ”Image”- putem alege un wallpaper din lista sau alegem unul din colecția noastră personală apăsând Open- în fereastra apărută navigăm în directorul cu imagini, alegem una, dăm dublu clic pe aceasta- Apply- ok și avem wallpaperul dorit. Alegând la ”Wallpaper” altă categorie putem avea alt fundal: culoare, glob terestru, wallpaper cu ceas, video, etc. Dacă dorim o succesiune de imagini selectăm varianta ”Slideshow” și directorul cu imagini, timpul după care se schimbă imaginile, etc.

 Pentru a avea varianta de ceas/ dată pe wallpaper:
  a- click dreapta desktop -> Add widgets -> Get new widgets -> Download new Plasma widgets -> în câmpul Search tastăm wallpaper clock -> click pe butonul Install din dreptul ”Wallpaper Clock”
  b- click dreapta desktop -> Desktop settings -> alegem la Type: Wallpaper clock -> apăsând ”Get new wallpapers” putem instala diferite wallpapere cu ceas (sunt câteva pagini cu imagini, deci aveți de unde alege, multe rezoluții) -> alegem unul din ele, Apply -> ok.


 Pentru a putea folosi simplu un fișier video ca fundal: instalăm pachetul următor http://kde-look.org/content/show.php/Animated+Video+Wallpaper?content=112105 .
 O variantă mai complexă dar cu mult mai multe opțiuni găsiți aici: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/personalizare_kde#video-background


2- Panou/ panel: putem schimba tema panoului, poziția pe ecran, componentele și poziția acestora.
 Temă: System settings- Workspace Appearance- Desktop Theme- bifăm o temă- Apply. Pentru a căuta teme noi, apăsăm butonul ”Get new theme”, bifăm temele și apăsăm ”Install”, după închiderea ferestrei de căutare le vom găsi în listă. În același mod putem descărca orice fel de temă, indiferent de categorie...

 Poziție panou: clic Cashew (butonul în formă aproximativă de semilună aflat în extremitatea dreaptă a panoului/ alternativ putem da clic dreapta pe panou- Panel Options- Panel Settings)- punem cursorul mouse-ului pe ”Screen Edge” și tragem panoul pe lângă marginea ecranului în poziția dorită, dreapta, sus, etc.
 Dimensiune panou: Clic Cashew- Height- tragem cu cursorul mouse-ului în sus/ jos în funcție de cât de lat/ îngust dorim panoul.
 Adăugare controale: clic Cashew- Add Widgets- alegem controlul dorit, de exemplu yaWP (yet another Weather Plasmoid= afișează date meteo)- dublu clic pe widget și acesta va apărea în panou.
 Adăugare icoane aplicații/ shortcuts: Menu- clic dreapta pe aplicația dorită- Add  to panel- icoana este în panou. Similar se pot adăuga shortcuturi pe desktop (Add to desktop) sau în submeniul Favorite (Add to Favorite).
 Mutare widgets: Clic Cashew- mutăm cursorul mouse-ului deasupra icoanei sau controlului- va apărea o cruce formată din 4 săgeți- tragem cu mouse-ul widgetul în poziția aleasă.
 Personalizare widgets: Clic dreapta pe widget- Widget Settings (să luam ca exemplu ceasul... deci ”Digital Clock Settings- selectăm fontul, culoarea, dacă va afișa data, etc.- Appy- Ok.

 În aceeași manieră putem modifica meniul:
1- Clic dreapta buton meniu- ”Switch to Application Launcher Style” sau invers ”Switch to Clasic Menu Style”.
2- Putem pune o icoană personalizată, o altă imagine: clic dreapta Menu- Application Launcher Settings/ sau Application Launcher Menu Settings- Options- clic pe icoana meniului- Other icons- Browse- navigăm către imaginea dorită- o selectăm- Apply- Ok.









 La categoria ”Keyboard Shortcut” puteți seta o combinație de taste care să facă meniul să apară (implicit ar trebui să fie Alt+F1, dar depinde de distribuția folosită).

3- Temă generală sistem: System settings- Application Appearance- Colors- alegem una din teme, sau instalăm și altele pentru a avea de unde alege- Apply. Dacă vrem să modifică tema mergem la categoria Color, unde putem modifica culorile barelor, textului ferestrei,textului barelor laterale, textului butoanelor, etc.








 Stilul și culoarea barelor ferestrelor pot fi modificate din system settings doar dacă folosiți ca manager de ferestre (WM) Kwin, managerul implicit Kde, dacă folosiți Compiz, acestea pot fi schimbate cu ajutorul Emerald...
 Dacă doriți semitransparență instalați un stil precum qtcurve, îl selectați în  System settings- Application Appearance- Style- Widget style- apăsați butonul ”Configure”- Opacity- puneți o valoare. Se pot pune valori diferite pentru ferestre, meniuri și ferestre de dialog.

 Din același loc se pot schimba icoanele și fonturile.

4- Setări sistem: Majoritatea setărilor se fac în system settings. Cu dublu clic pe o categorie din system settings intrăm în acea categorie și putem face setări în sub- categoriile prezente. Câteva setări utile:
- Shortcuts and Gestures: combinațiile de taste implicite, la care putem adăuga orice combinație dorită. De exemplu dorim o combinație de taste care să pornească konsole: Edit- New- Global Shortcuts- Command/URL- în loc de ”New Action” scriem numele aplicației, în cazul nostru konsole- la ”Trigger” dăm clic pe căsuța de jos și apăsăm combinația de taste (să zicem Ctrl+Alt+k)- la ”Action” scriem comanda care pornește aplicația konsole- Apply. De acum înainte apăsând Ctrl+Alt+K va porni konsole. Similar putem asigura scurtături din taste pentru orice aplicație.
- Desktop Effects: dacă utilizăm Kwin, aici putem activa efectele grafice și alege aceste efecte.
- Workspace Appearance: alegem decorațiile ferestrelor (bara de sus/ doar dacă folosim kwin) la ”Window Decorations”, cursorul mouse-ului la ”Cursor Theme”, tema panoului la ”Desktop Theme” și imaginea afișată la încărcarea interfeței grafice Kde la ”Splash Screen”. La toate categoriile putem descărca/ instala noi teme.
- Default Application: aici putem alege aplicațiile implicite, de exemplu putem schimba managerul de ferestre de la Kwin la Compiz.
- Display and Monitor:setări rezoluție, screensaver, etc.
- Input Devices: facem setări privind tastatură, mouse, etc., aici setăm maparea tastaturii și alegem layoutul dorit: Keyboard- Layout- bifăm Configure layout- Add- adăugăm layout- Apply.


- Multimedia: Putem alege backendul Phonon (codecurile audio/ video folosite): Phonon- Backend- Vlc, Gstreamer, Mplayer sau Xine (trebuie să avem instalate aceste pachete) și deasemenea, dacă este cazul, placa audio implicită (Device Preference).

- Startup and Shutdown: în categoria Autostart putem pune aplicații și/ sau scripturi pentru a fi lansate automat la pornirea sistemului.

Unele detalii despre componente/ aplicații din Kde:
- Dolphin: http://stressat.blogspot.com/2011/06/dolphin.html
- Konsolehttp://stressat.blogspot.com/2011/06/shortcuts-konsole.html
  http://stressat.blogspot.com/2011/07/cool-desktop-embed-konsole.html
  http://stressat.blogspot.com/2011/07/cool-desktop-embed-konsole-2.html
- Krunner: http://stressat.blogspot.com/2011/06/krunner.html
- Administrare utilizatorihttp://stressat.blogspot.com/2011/07/administrare-utilizatori-si-grupuri.html

 Videotutorial:


Sursă: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/personalizare_kde

duminică, 16 octombrie 2011

Captură audio/ video tty

 Există o vorbă care spune că de moarte și de taxe nu scapi, ei, cu taxele-i mai complicat, mulți se pare că pot.
 În fine, asta se vrea doar o analogie cu tty (abreviere pentru teletype), un terminal în mod text, în care ajungem apăsând combinația de taste Ctrl+Alt+F1 (F1, F2...până la F6, implicit sunt șase terminale tty). Oricât s-ar feri începătorii sau cei nepasionați/ neinteresați de linia de comandă, mai devreme sau mai târziu vor avea nevoie de tty, de cele mai multe ori deoarece interfața grafică nu mai pornește. :(
 Așa că mi se pare util să învețe câte ceva despre tty.
 Împreună cu amicul symbianflo am realizat un mic material despre terminal/ linie de comandă/ aplicații CLI, chestii d-astea, material care acum face parte din ghidul Mandriva (http://www.mandrivausers.ro/ghid), și din wiki-ul forumului http://www.mandrivausers.ro/node:
1- prima parte: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/terminal_1
2- a doua parte: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/terminal_2

 Acum vreau să vorbim puțin despre ”imortalizarea” momentelor petrecute în tty, în materialul de care pomeneam scriam despre posibilitatea capturii de imagini cu fbgrab, ce-ați spune să capturăm tty audio/ video??? Sună bine, nu? Ei bine, e mult mai simplu de zis decât de făcut, eu m-am chinuit destul de mult, rezolvasem de vreo săptămână partea de captură video, nu și cea audio, abia astăzi am reușit.
 Trebuie să avem instalate ffmpeg, hwinfo, fbterm, screen, fbida, fbgrab, vedeți voi în materialul amintit.

1- Trebuie să alegem o rezoluție bună a framebuffer-ului, pentru asta adăugăm în /boot/grub/menu.lst la urma liniei ce începe cu kernel parametrul vga=792. 792 înseamnă o rezoluție 1024x768 și 24 biți (deci o rezoluție mult mai bună decât cea default și mai multe culori). Pentru a preîntâmpina unele probleme recomand ca la alte întrări din menu.lst (Fallbach, alte kernele) să păstrați linia cu kernel fără parametrul vga, sau cu o valoare mai mică, astfel în caz de ceva boot-ați de pe acel kernel și refaceți menu.lst.În tabelul din imaginea următoare se pot vedea câteva valori posibile.

 Pentru a vedea ce rezoluții suportă placa video, deci pot fi folosite dați ca root (sau precedată de sudo) comanda hwinfo --framebuffer în consolă. Vor fi afișate toate rezoluțiile acceptate, dar sub altă formă: 0x318 este echivalent cu 792, deci putem pune sau vga=0x318 sau vga=792, nu contează.


2- Pentru captura audio/ video dăm comanda:
ffmpeg -f alsa -i pulse -f fbdev -r 30 -i /dev/fb0 captura.avi
în tty, fișierul video se va salva în /home/user sub numele captura.avi. După cum puteți observa în filmulețul adăugat, merge în fbterm (pentru afișare corectă a diacriticelor) și screen (astfel e posibil să avem mai multe shell-uri/ mici ferestre terminal, fiecare cu aplicația ei).

 Am urcat pe ”tuțeavă” un filmuleț fără audio/ alegeți 720p pentru claritatea imaginii:

 Pun direct pe blog captură audio/ video, calitatea va fi mai slabă (pe dracu, e oribilă!, dacă știe cineva cum pot crește calitatea materialelor video urcate direct pe blog poate-mi spune și mie...), dar se poate vedea mai bine că se poate captura audio (uni-s Toma necredinciosu'):


 Sau descărcați-l de aici:  http://www.2shared.com/video/vPbj_-RV/01-grab-tty-fbterm1.html


 Sursă:  http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/terminal_2#ffmpeg

duminică, 9 octombrie 2011

Contorizare utilizatori GNU/ Linux

 Cei ce sunt înregistrați pe http://counter.li.org/ au primit în mod sigur un e-mail în care sunt anunțați de schimbarea site-ului. Noua locație este: https://linuxcounter.net/.
 Cum toată lumea se plânge de cota de piață a Linuxului, o posibilitate simplă de creștere a acesteia este înregistrarea în baza de date a celor ce utilizează Linux, deci fac apel la cei ce nu sunt înregistrați să o facă! În plus găsiți diverse statistici foarte interesante (România ocupă locul 91, 81,09% din cei înregistrați folosesc Linux (și) acasă, etc), deocamdată nu sunt toate statisticile, în curând vom putea vedea și utilizatorii români, pe orașe, cu nume și e-mail (dacă se dorește, altfel putem păstra anonimatul :( ...), deci putem să ne ”găsim” între noi...

                                               PROUDLY LINUX USERS: 

- stressat (shogun1): http://linuxcounter.net/user/493184.html
 Dați-vă mari și tari aici, ”umiliți-mă” c-un număr cât mai mic! Sau abia acum v-ați înregistrat?
  Dacă sunt amatori, sunt dispus să actualizez postul acesta, adăugând imaginea cu numărul de înregistrare al acestora, împreună cu nume sau nick...

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Ffmpeg

 O aplicație CLI foarte utilă este ffmpeg. Talente? Capturi de ecran audio/ video, conversie fișiere audio/ video, extragere imagini din fișiere video, și altele din categoria multimedia.
 Subiectul este mult prea amplu, motiv pentru care vom vedea pe scurt cum se folosește ffmpeg pentru anumite sarcini.
 Util pentru începători este faptul că ffmpeg poate fi folosit fără parametri, ffmpeg asigurând implicit codecuri și tot ce mai trebuie.

 Completare: după ultimele actualizări ale ffmpeg (cel puțin in Arch Linux...), la orice comandă din cele ce urmează trebuie adăugat: -i :0.0, de exemplu ffmpeg -f x11grab -s 1280x960 -r 30 -b 6500 -bt 712k captura.avi va fi:
ffmpeg -f x11grab -s 1280x960 -i :0.0 -r 30 -b 6500 -bt 712k captura.avi.

 În primul rând: aplicațiile/ comenzile CLI NU sunt de speriat, NU trebuie neapărat reținute, NU trebuie neapărat scrise exact așa în consolă, este suficientă copierea lor (copy- paste) în consolă urmată de apăsarea tastei Enter, este utilă crearea de aliasuri ale comenzilor, aliasuri puse în ~/.bashrc (adică /home/user/.bashrc, se înlocuiește user cu numele corect al contului de user), ceva de genul (este o singură linie):
alias captura='ffmpeg -f alsa -ac 2 -i pulse -f x11grab -r 30 -s 1280x960 -i :0.0 -acodec pcm_s16le -vcodec libx264 -vpre lossless_ultrafast -threads 0 captura.avi'
  Aliasul de mai sus realizează o captură audio/ video a desktopului meu, o salvează în directorul meu /home sub numele de captura.avi, și ce-i mai important eu nu scriu în consolă decât captura (și apoi apăs Enter), nu tot cârnațul de mai sus...



1- Captură audio/ video
 De exemplu pentru o captură de ecran audio/video putem folosi comanda simplistă:
ffmpeg -f x11grab -s 1280x960 -r 30 -b 6500 -bt 712k captura.avi   
Haideți să vedem cam ce reprezintă chestiiile astea obscure:
-f x11grab                            = sursa, desktopul
-s 1280x960                          = rezoluția dorită  (se înlocuiește cu cea folosită, iar dacă nu o știți, cu: $(xwininfo -root | grep 'geometry' | awk '{print $2;}'), de genul:
ffmpeg -f x11grab -s $(xwininfo -root | grep 'geometry' | awk '{print $2;}') -r 30 -b 6500 -bt 712k captura.avi  )
-r 30                                      = frame rate (implicit e 25)
-b 6500                                 = bitrate în kb
-bt 712k                                = toleranță la bitrate
-acodec ...                             = codec audio
-vcodec ...                               = codec video
-i :0.0                                    = poziția sursei de înregistrare, 0.0 fiind
 colțul stânga-sus (:0.0
 Sau putem rafina puțin comanda, adăugând anumiți parametri, opțiuni, codecuri, etc:
ffmpeg -f alsa -ac 2 -i pulse -f x11grab -r 30 -s 1280x960 -i :0.0 -acodec pcm_s16le -vcodec libx264 -vpre lossless_ultrafast -threads 0 captura.avi
 Comanda se dă pe o singură linie, aici lipsa spațiului face să se întindă pe 2-3 linii...
 Pentru alegerea surse audio (intern/ sunet redat de o aplicație internă gen Mplayer, Audacious, Vlc, moc, Totem, etc. sau extern/ microfon) trebuie să instalăm pavucontrol (PulseAudio Volume Control) și în timp ce rulăm ffmpeg pornim pavucontol și alegem în tabul ”Recording” sursa audio.



2- Extragere audio sau video
Pentru extragere audio din fișier video (dintr-un videoclip să extragem doar partea audio, salvând-o ca .mp3):
ffmpeg - i fișier-video.avi -vn fișier-audio.mp3
 Înlocuiți fișier-video.avi cu numele corect al piesei (poate fi .avi, .mpg, .mpeg, .mp4, etc), fișier-audio.mp3 cu numele sub care salvați piesa, parametrul -vn spune ffmpeg să nu se ocupe de partea video.

 Pentru extragerea părții video (fără sonor) :
ffmpeg - i fișier-video.avi -an fișier-video.avi


3- Conversie audio/ video
Putem converti foarte simplu diverse formate de fișiere audio sau video:
ffmpeg -i sursă rezultat                 ceva de genul:
ffmpeg -i fișier-video.avi fișier-video.mp4
 Ffmpeg recunoaște/ lucrează cu majoritatea formatelor, oricum toate formatele cât de cât folosite...
 Folosesc comanda următoare pentru a-mi face video pentru telefon:
ffmpeg -i input.avi -s qcif -vcodec h263 -r 20 -b 180k -acodec libfaac -ab 64k -ac 2 -ar 22050 output.3gp
 Aflăm formatele disponibile cu ffmpeg -formats.


4- Redimensionare imagine
  Este posibil să schimbăm aspect ratio din 4:3 în 16:9 sau invers (ori să redimensionăm imaginea), tăind puțin din părtile de sus și jos (crop) sau adăugând benzi negre (pad), astfel încât imaginea să nu fie turtită pe verticală sau orizontală. Vom exemplifica cu un fișier video cu dimensiunile 1280x960 :
ffmpeg -i sursă -vf crop=lățime:înălțime rezultat                de exemplu:
ffmpeg -i video1.avi -vf crop=1280:900 video2.avi 
  Este posibil ca în această operație să schimbăm și formatul fișierului video din .avi în .mpg, ori .mp4, sau .flv, sau orice altceva. După cum puteți observa înălțimea a scăzut cu 60 de pixeli, 30 de sus, 30 de jos.
  În următorul exemplu vom mări puțin înălțimea, cu 40 de pixeli:...
ffmpeg -i sursă -vf  pad=lățime:înălțime rezultat
ffmpeg -i sursă -vf  pad=1280:1000 rezultat

 Uneori e posibil să dorim să micșorăm dimensiunile unui fișier video.
ffmpeg -i video-1.mpeg  -s lățimexînălțime video-2.mpeg
ffmpeg -i fireworks.mpeg  -s 200x150 fire.mpeg
 Sunt atribuite deja valori standard pentru dimensiuni (sqcif= 128x96, qcif= 176x144, etc, dacă dați într-o consolă comanda man ffmpeg veți afla toate valorile).
 Deci dacă dorim să redimensionăm un fișier video la 320x200 pixeli vom da comanda:
ffmpeg -i sursă.avi -s cga rezultat.avi

  


5- Lipire fișiere media
 Lipirea/ unirea fișierelor video este ușor de realizat, dar implică unii pași intermediari, asta din cauză că nu toate containerele video suportă așa ceva, noi vom folosi mpeg-1 sau mpeg-2. Deci mai întâi convertim fișierele noastre în .mpg.
ffmpeg -i video1.avi video1-int.mpg
ffmpeg -i video2.asf video2-int.mpg
cat video1-int.mpg video2-int.mpg > video.mpg
 Dacă dorim ca noul fișier rezultat din unirea celor două fișiere inițiale să aibă alt format îl putem converti:
ffmpeg -i video.mpg video.avi

 Pentru a înlocui sonorul unui fișier video cu altă sursă audio (.mp3 de exemplu):
ffmpeg -i fișier-video.flv  -i fișier-audio.mp3  -vcodec copy -acodec copy -map 0:0 -map 1:0 rezultat.flv


6- Tăiere fișiere media
 Exact cum putem lipi două sau mai multe fișiere putem și ”tăia”, extrage porțiuni dintr-un fișier, dar inițial trebuie convertit în .mpg, urmând ca după extragere să-l re- convertim dacă ținem neapărat:
ffmpeg -i video1.mpg -ss 00:01:00 -t 00:03:00 video2.mpg
 Această comandă va extrage o bucată de 3 minute din fișierul video1.mpg, începând de la minutul 1 (până la minutul 4, evident...), sub numele de video2.mpg. Înlocuind numele fișierului cu cel corect în cazul nostru și fixând durata porțiunii tăiate și punctul de start, putem obține ceea ce dorim (-t= timp, durată, iar -ss= poziția de start).



7- Extragere imagini din fișier video
ffmpeg -i sursă image2image-%4d.jpg
Se poate să adăugăm ceva parametri:
-r      = frame rate/ implicit e 25 de imagini/ secundă, -r 1 = o imagine pe secundă;
-f      = formatul dorit;
-s     = dimensiune imagine/ implicit e dimensiunea din video;
-ss   = pornește luarea imaginilor la un moment dat (-ss 01:19:45   va începe luarea de imagini la 1 oră, 19 minute și45 secunde de la începerea redării); în combinație cu -t putem scoate imagini în mod selectiv= începând la... timp de 12 secunde de exemplu (-ss 01:19:45 -t 12);
-t     = timpul cât se iau imagini.

image-%4d.jpg   = stabilește numele imaginilor ca image-0001.jpg, image-0002.jpg, etc, adică %4d înseamnă numerotarea imaginilor cu 4 cifre, consecutiv. Putem folosi %2d sau %3d, sau %6d, în funcție de câte imagini credem că vor rezulta, cu cât se capturează mai mult timp, cu atât imaginile vor fi mai multe... Recomand salvarea imaginilor într-un director anumit, deci vom adăuga calea către acesta la nume!



8- Marcare video cu logo (watermark)
Putem însemna fișierele noastre video (capturile de ecran de pildă) cu o imagine/ logo sau cu un video:
ffmpeg -i sursă.avi -vf "movie=watermark.png [wm]; [in][wm] poziție-logo [out]" -s 1290x960 rezultat.avi
 Exemplu concret:
ffmpeg -i captura.avi -vf "movie=watermark.png [wm]; [in][wm] overlay=10:main_h-overlay_h-10 [out]" -s 1280x960 captura-mod.avi
- captura.avi                                              = fișier video inițial;
- watermark.png                                       = imagine/ logo de adăugat;
- overlay=10:main_h-overlay_h-10      = poziție logo pe video;
- captura-mod.avi                                     = video cu logo, rezultatul.
 Detalii: http://stressat.blogspot.com/2011/10/watermark-video.html


9- Înregistrare cameră web

 Redare webcam:
ffplay -f video4linux2 /dev/video0
Înregistrare webcam:
ffmpeg -f video4linux2 -i /dev/video0 captură.avi      (sau ce format doriți)



 Mi se pare corect să precizez că există diferite interfețe grafice pentru ffmpeg, cum ar fi de exemplu Winff sau Avanti. În Arch Linux găsiți Winff în AUR, îl instalați cu yaourt -S winff. Cu ajutorul winff puteți manipula fișiere audio/ video, oricum este doar o interfață, totul se face de fapt în background, în linia de comandă. Ceea ce-mi amintește că trebuie să setați în Winff- Edit- Preferences- General directorul unde veți salva rezultatele, iar în Winff- Edit- Preferences-Linux- terminalul pe care-l folosiți, implicit este xterm, pentru Kde trebuie înlocuit cu konsole, pentru Gnome cu gnome-terminal.



 Există mult mai multe posibilități, pentru amănunte vedeți:  http://ffmpeg.org/faq.html și http://howto-pages.org/ffmpeg/ .


Sursă: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/terminal_2#ffmpeg

joi, 6 octombrie 2011

VLC

 În alt material am scris câte ceva despre mplayer:  http://stressat.blogspot.com/2011/07/mplayer.html, acum (la solicitarea unui amic) vreau să spun câteva cuvinte și despre cealaltă mare aplicație multimedia din Linux: vlc/ VideoLanClient media player... Vlc vine cu foarte multe codecuri instalate direct, incluse, deci poate citi multe formate audio/ video.
 Vlc are interfață grafică, ceea ce-l face mai popular decât mplayer printre începători, mai ales că setările se pot face nu doar în fișierul de configurare (~/.config/vlc/vlcrc) ci și în meniul Tools-Preferences, dar are și două ”variante” pentru linia de comandă, cvlc (console vlc) și nvlc (ncurses vlc). Despre nvlc puteți citi aici: http://stressat.blogspot.com/2011/10/nvlc.html

 Pentru redarea unui fișier audio/ video cu vlc există mai multe variante:
1- Clic dreapta pe fișier-Open with... VLC media player; pentru ca vlc să devină playerul implicit pentru acel tip de fișier: clic dreapta- Open with...-  Other- în caseta de sus scriem vlc și bifăm căsuța ”Remember application association for this type of file”. De acum încolo putem rula acel tip de fișier cu dublu clic pe el.

2- Deschidem vlc (din meniu sau cu krunner, etc.)- Media- Open File- navigăm până în locația fișierului dorit- îl bifăm cu clic stânga- Open.

În cazul în care dorim să urmărim un dvd/ vcd/ audio cd: Media- Open Disk...-  bifăm dvd, svcd, audio cd după caz, la device trecem /dev/sr0- Play.

 Pentru a reda un stream: Media- Open network stream- adăugăm streamul dorit (de exemplu http://89.238.252.130:7000 pentru ascultarea Europa.fm)- Play.











3- Drag and drop: prin tragerea cu mouse-ul a fișierului audio/ video în fereastra vlc deschisă.


4- Dintr-o consolă/ linie de comandă, folosind vlc sau (recomandat) cvlc / nvlc (pentru afișare fulscreen adăugăm comenzilor parametrul --fullscren, altfel tasta f maximizează fereastra și Esc o readuce la dimensiunea inițială):
- cvlc /cale/către/fișier-media, de exemplu cvlc Music/Videoclipuri/Eminem\ -\ Not\ Afraid.flv   (când numele unui fișier conține spații trebuie scrise sub această formă în fața spațiului va fi pus \ ).

- Pentru a reda un dvd: cvlc dvd:// /dev/sr0

-Pentru un audio cd: cvlc cdda:// /dev/sr0 
-Pentru un vcd/ svcd: cvlc vcd:///dev/sr0

- Pentru ascultarea post de unui radio online: cvlc stream, de exemplu cvlc http://89.238.252.130:7000  pentru Europa.fm

- Pentru urmărirea unui canal Tv online: cvlc stream:

- În cazul în care dorim să urmărim mai multe fișiere (mai multe melodii audio, videoclipuri, filmulețe, episoadele unui serial) vom crea un playlist (în directorul unde avem fișierele dăm comanda locate * > playlist.m3u ) și vom reda acel playlist: cvlc playlist.m3u
 Putem crea o listă de redare și din interfața grafică: Vlc- Media- Open file- selectăm mai multe fișiere- Open- Media- Save playlist to file- punem un nume, de exemplu lista.m3u/ e recomandată folosirea extensiei .m3u)- ave. Următoarea dată putem încărca playlistul (Media- Openfile- lista.m3u sau Media- Recent media- alegem playlist.

- Folosind nvlc putem naviga în filebrowser (apăsând B) și selecta ce fișiere/ directoare adăugăm în playlist cu Enter pentru fișiere și Space pentru directoare:

- Dacă doriți o captură a camerei web: cvlc v4l2:// :v4l2-vdev=”/dev/video0”

   - Putem seta fereastra video să fie afișată ca background/ fundal/ wallpaper (dar va fi afișată doar pe desktopul curent...):  
cvlc --video-wallpaper fișier.video, de exemplu:
cvlc --video-wallpaper Music/Videoclipuri/Joan.Jett.I.Hate.Myself.For.Loving.You.flv

 










 Acum că ne-am lămurit cum putem deschide diferite formate de fișiere, să vedem unde și cum facem diverse setări, pentru ușurință văm seta vlc în GUI, setările sunt valabile și-n CLI evident...

 Majoritatea setărilor se face în meniul Tools- Preferences, unde pentru setări avansate trebuie bifată opțiunea ”All” în loc de ”Simple”, dar pentru configurări de bază varianta Simple este mai intuitivă.
 De exemplu la categoria Video putem alege directorul, formatul și numele eventualelor capturi/ snapshoturi realizate în timp ce rulează vlc, capturi realizate prin apăsarea tastelor Shift+s (sau cu ajutorul meniului Video- Snapshot) dacă folosim vlc cu interfață.

 Tastele și combinațiile de taste folosite în timpul redării (hotkeys) se pot seta în Tool- Preferences- Hotkeys. După cum vedeți în imaginea următoare, în partea dreaptă a ferestrei sunt trecute acțiunile posibile, iar dacă alături scrie ”Unset” hotkey este dezactivată. Trebuie dat dublu clic pe butonul Unset, iar la apariția dialogului care ne spune ”Press the new keys for...”, apăsăm tasta sau combinația de taste dorită- Apply- Save. Dacă activăm mai multe hotkey, apăsăm butoanele Apply și Save la urmă.

 Ca să avem subtitrări cu diacritice, de dimensiune potrivită, eventual de o culoare diferită: Tools- Preferences- Subtitles & OSD- pentru diacritice alegem ”Română (Latin 10)”, alegem  fontul, dimensiunea și culoarea acestuia și-n plus putem alege dacă titlul fișierului audio sau video va fi afișat:

 Putem de asemenea face o captură video din vlc: View- bifăm ”Advanced controls” și în bara de jos vor apărea butoane pentru Record (înregistrare video/ captura va fi amplasată în /home/user sub numele vlc-record-dată-oră-nume_video), Take a snapshot, Loop A-B (buclă, rulare continuă a porțiunii dintre puntul A și punctul B). În linia de comandă putem adăuga comenzilor parametri ca:
--random sau -Z                  = redare aleatorie a fișierelor din playlist;
--repeat sau -R                   = repetare piesa curentă;
--loop sau -L                       = repetare tot playlist;
--fullscreen                        = redare fullscreen;
--aspect-ratio 4:3  (16:9)  = setare aspect;
--start-time xyz                 = setează timpul de la care pornește redarea(xyz= timp în secunde);
--stop-time xyz                  =setează timpul la care redarea va lua sfârșit;
--run-time xyz                   = timp de redare în secunde;
--sub-file subtitrare       = alegem altă subtitrare, dacă este în alt director, are alt nume sau cea încărcată implicit nu se potrivește.

O opțiune simpatică este afișarea unui logo pe fișierul video redat de vlc :
cvlc --sub-filter logo --logo-file logo.jpg fișier-video
cvlc --sub-filter logo --logo-file watermark.png  Music/Videoclipuri/Dire\ Straits\ -\ Walk\ Of\ Life\ \[live\].mp4
 Imaginea logo va fi afișată implicit în colțul stânga sus, dar putem alege altă poziție cu ajutorul parametrilor --logo-x și --logo-y, de exemplu:
cvlc --sub-filter logo --logo-file watermark.png --logo-x 300 --logo-y 200 Music/Videoclipuri/Dire\ Straits\ -\ Walk\ Of\ Life\ \[live\].mp4
 Mai mult putem modifica transparența/ opacitatea (valoare între 0 și 255 dată parametrului) imaginii logo:
cvlc --sub-filter logo --logo-file watermark.png --logo-x 300 --logo-y 200 --logo-opacity 100 Music/Videoclipuri/Pink\ -\ Please\ Don\'t\ Leave\ Me.flv

 ”Adăugarea” unui logo (ca de altfel orice altă setare) se face simplu și din interfață: Tools- Preferences- All la Show settings- Video- Subtitle/ OSD- la categoria Overlay bifăm ”Logo sub filter”- la ”Logo Overlay” alegem logo, poziție pe video, opacitate, durata afișării- Save.



 Diferite modificări ale aspectului se pot realiza și din interfața grafică a vlc: Tools- Preferences- la Show settings schimbăm pe All- Video- Filters- bifăm efectul dorit (Mirror, nvert, Wall, etc)- cu dublu clic pe Filters sau clic pe săgeata din fața sa apar toate filtrele disponibile- clic pe filtrul bifat- facem setările dorite- Save.
 În cazul în care dăm ceva peste cap revenim la setările anterioare/ implicite cu clic pe butonul ”Reset Preferences”.

 Efect Mirror1:                                                                                   Efect Mirror2:









                                                              Efect Invert:
                                                                                
  
 Dacă doriți să faceți streaming cu fișiere audio/ video: Media- Streaming- File- Add- alegem fișierul/ fișierele (pentru mai multe fișiere audi/ video facem playlist și adăugăm playlist...)- Network-  punem IP-ul calculatorului către care facem streaming-apăsăm butonul Stream- după cum puteți vedea trebuie apăsat ”Next”- dacă doriți să verificați cum merge streamingul bifați ”Display locally”- ”Next”- clic pe butonul Stream. De pe calculatorul către care facem streaming conexiunea se face astfel: Media- Open Network Stream- se pune IP-ul calculatorului de origine/ server/ emițător- Play.


    

                                 
În final vreau să vă amintesc alte două opțiuni ale vlc:
1- conversie între formate (Media- Convert/ Save- Add- selectăm fișierul pe care vrem să-l convertim- Open- alegem directorul unde salvăm, numele, noul format- Convert); 

2- posibilitatea de a folosi ”Mouse gesture” (mișcări ale mouse-ului) pentru diferite acțiuni asupra fișierului video redat de vlc ( Tools- Preferences- selectăm ”All” la ”Show settings”- Interfaces- Control interfaces- bifăm ”Mouse gestures control interfaces”- în ”Gestures” la ”Trigger button” alegem butonul mouse-ului care va trebui ținut apăsat în timpul mișcărilor de mouse pe fereastra deschisă vlc- Save). Ținând apăsat butonul mouse-ului selectat mișcăm cursorul pe fereastra vlc pentru:
- creștere volum:  mișcare în sus;
- micșorare volum: mișcare în jos;
- mute/ unmute: sus și apoi jos (sus- jos);
- play: stânga- dreapta;
- pause: dreapta- stânga;
- fullscreen: sus- stânga;
- schimbă subtitrarea: jos- dreapta;
- următorul fișier din playlist: dreapta- jos
- quit: jos- stânga.

marți, 4 octombrie 2011

Thunderbird

 Tocmai am primit ceva reproșuri că cele mai multe din aplicațiile pe care le-am prezentat sunt CLI și nu pot fi folosite de toată lumea...  :(
  Adică cineva a încercat să instaleze mutt și alpine și ceva nu-i iese ca lumea. N-a specificat exact ce anume nu-i ”iese”, io-s într-o pasă proastă și n-am inspirație să ghicesc (adică a încercat în Ubuntu pacman -S mutt sau ce???), deci tot ce pot face este să recomand (după o căutare de vreo 3-4 minute pe net...) o alternativă la aceste aplicații: Thunderbird! Are interfață grafică, nu trebuie modificate fișiere de configurare, nu trebuie știute detalii tehnice, caută și găsește setările potrivite, cred că-i cel mai simplu de folosit client de e-mail.

Se instalează Thunderbird, se pornește și primim fereastra următoare în care completăm numele pe care vrem să-l folosim în cont, adresa de e-mail și parola contului. Clic pe butonul Continue.


 Thunderbird face tot ce trebuie, nouă revenindu-ne să alegem între două variante de stocare a mesajelor, IMAP și POP3. Recomand IMAP pentru a putea accesa mesajele de pe orice calculator (acasă, serviciu, etc), altfel POP3 descarcă mesajele pe mașina noastră, local.

 
 Acum, dacă ne simțim ”în formă” putem alege ”Manual config”, preferabil este să apăsăm butonul ”Create Account” și astfel să creăm contul de utilizator Thunderbird. În fine, vom primi fereastra în care vom putea citi mesajele primite, scrie mesaje noi, etc.



 O altă posibilitate de administrare a conturilor de e-mail o reprezintă anumite Add-ons (suplimente) din Firefox, cum ar fi WebMail Notifier, supliment care trebuie instalat și configurat, operație simplă întrucât trebuie puse doar numele de utilizator și parola, se pot folosi atât conturi de Gmail cât și de Yahoo mail.

Back to top