Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 25 iunie 2011

Dolphin

 Dolphin este managerul implicit de fișiere în Kde4. Ușor de folosit, intuitiv, customizabil, spre deosebire de managerele de fișiere din Gnome (Nautilus), Xfce (Thunar) sau Lxde ( PCMan).
 În primul rând putem alege prezența sau absența barelor/ panourilor laterale, Places, Informations, Folders, etc. Personal sunt destul de iritat de aspectul inițial/ încărcat al Dolphin. Dacă veți da un clic dreapta pe un loc gol din bara de meniuri (undeva în dreapta lui Help) veți primi o mică fereastră unde se dau informații despre cum pot apărea/ dispărea aceste panouri laterale. De exemplu putem scăpa de panoul Informations, panoul din dreapta, fie cu clic pe butonul de închidere (X) din partea dreaptă sus a panoului, fie, mai simplu apăsând tasta F11... Aceste panouri pot fi mutate și în altă parte a ferestrei, pot fi chiar două panouri într-o singură laterală a ferestrei Dolphin (suprapuse/ fig. 1 sau interschimbabile între ele cu clic pe denumirea panoului/ fig.2).



  Putem ascunde barele de unelte și meniuri (apăsați Ctrl+m pentru apariție/ dispariție bară meniuri), putem muta această bară de unelte în altă poziție, și multe altele. De exemplu pentru un ecran widescreen puteți muta bara de unelte pe lateral, pentru a profita de toată înălțimea: clic dreapta pe bara de unelte=> clic Lock Toolbar position=> ducem mouse-ul în partea stângă a barei, chiar lângă săgeți până apare o cruce formață din patru săgeți=> tragem bara în poziția dorită.
 Puteți de asemenea modifica dimensiunea icoanelor (clic dreapta pe Toolbar=> Icon size), prezența sau absența acestora, absența sau prezența textului lămuritor (numelui icoanei), locul textului (lângă sau sub icon: clic dreapta Toolbar=> Text position=> după preferințele personale alegeți una din opțiunile prezente).

 Majoritatea setărilor se pot face din meniul ”Settings”=>Configure Dolphin din bara de meniuri. Căteva modificări utile:
1- opțiunea "Delete/ Șterge":
 Settings=> Configure Dolphin=> General=> Context Menu=> Show "Delete" command
2- afișare spațiu în bara de jos a Dolphin:
 Settings=> Configure Dolphin=> General=> Status Bar=> Show space information
3- navigare cu dublu clic (un clic pentru marcare):
Settings=> Configure Dolphin=> Navigation=> Mouse=> Double-clic to open...


 Un alt aspect util îl reprezintă adăugarea în bara de unelte a unei icoane ”Open Terminal”, icoană care ne permite deschiderea unei console exact în directorul curent, nemaifiind necesare comenzi preliminare de tipul: cd /Downloads/yawp-0.3.6. Settings=> Configure toolbars=> tragem cu mouse-ul din partea dreaptă a ferestrei în partea dreaptă Terminal (sau Open Terminal, denumirea diferă de la un distro la altul), alternativ putem cu clic pe obiect și apoi clic pe săgeata spre dreapta=> Apply=> Ok. După cum puteți observa mai sunt acolo servicii ce se pot adăuga în bara de unelte, asta depinde de nevoile și preferințele personale. Un mic terminal/ consolă obținem în partea de jos a ferestrei Dolphin apăsând tasta F4, terminal lipit de Dolphin, dar poate fi detașat.

Pe lângă serviciile disponibile în meniul  Settings=> Configure Dolphin=> Services putem descărca și instala și altele (sau în funcție de distribuția folosită putem găsi unele din acestea în mediile de programe...), sau putem descărca unele servicii/ scripturi/ aplicații direct de pe http://kde-apps.org/.
 Preferatele mele sunt:
1-Imgur Service Menu- permite încărcarea imaginilor pe http://imgur.com/ direct din Dolphin cu clic dreapta pe imagine=> Upload to imgur.com=> după upload veți fi atenționați de kdialog că linkul spre imagine este copiat în clipboard, deci este suficient să dați Ctrl+v sau clic dreapta=> Paste pentru a copia acel link într-un document, pe un forum sau blog. Linkurile respective sunt stocate în ~/imgur_history sub forma http://i.imgur.com/KdcuN.png, deci le puteți accesa oricând.
2- Kim4 (Kde Image Menu)- permite redimensionarea, rotirea, conversia, comprimarea, etc, imaginilor prin clic dreapta pe imagine=> Actions=> Kim...
 
3- Dropbox Service Menu- Dropbox este un serviciu online de stocare/ sincronizare/ sharing a datelor (clic dreapta pe obiect=> Dropbox=> acțiunea dorită.




Sursă:  http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/personalizare_kde#dolphin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top