Faceți căutări pe acest blog

luni, 20 iunie 2011

Krunner

 Filosofia Linux este ca o aplicație să facă un singur lucru, dar să-l facă bine!
 Personal prefer ca o aplicație să facă excelent mai multe chestii...
 O mică ”bijuterie” din Kde este Krunner, unealtă care simplist vorbind este un lansator de aplicații. Este, dar pe lângă lansarea unor aplicații știe să facă multe altele: face calcule matematice, face conversie între unități de măsură, rulează perfect comenzi bash, se descurcă cu adrese web, ne arată data, etc.
 Cu siguranță, krunner este cel mai des folosit (de începători cel puțin...) pentru a rula Dolphin cu drepturi de root, cu ajutorul comenzii kdesu dolphin dată în fereastra krunner (și tastând parola de root la cerere).

 Pentru pornirea Krunner apăsăm combinația de taste Alt+F2. Vom obține o mică fereastră:

  Prin apăsarea iconiței în formă de cheie din partea stângă a ferestrei (cea subliniată cu roșu) se deschide  meniul de configurări Krunner, meniu unde putem alege modulele care vor face ceea ce am pomenit anterior (în tabul Module), sau modifica poziția pe ecran a ferestrei krunner (tabul Interfață cu utilizatorul). Cu clic pe butonul în formă de semn de întrebare aflăm informații despre modul de utilizare al krunner.
 Cu clic pe al doilea buton din stânga obținem info despre activitatea sistemului.
 1- Funcție calculator
 Putem face calcule matematice cu ajutorul krunner:
 Adunare:                 126+76=   (alternativ =126+76)
 Scădere:                  54-23=
 Înmulțire:                  2*5=    
 Împărțire:                 25/5=
 Radicali:                   sqrt (25)=


2- Conversie între unități de măsură
6km
36 C
10 feet (putem specifica și unitatea de măsură dorită: 10 feet in meters)
 3-Comenzi bash
 Putem rula aceleași comenzi ca în consolă, încercați de exemplu crearea unui director/ modificarea drepturilor/ ștergerea directorului.
4- Lansator web
Tastați o adresă URL și krunner va deschide pagina în navigatorul implicit. Krunner recunoaște și shortcuturile, deci în loc de http://mandrivausers.ro/ este suficient să scriem mandrivausers.ro.

5- Dată
 
6- Translator/ dicționar
 Instalând unele pachete precum krunner-googletranslate ( http://kde-look.org/content/show.php/krunner-googletranslate?content=144348 ) sau krunner-dictionary putem folosi krunner ca dicționar/ traducător.
Acestea sunt câteva exemple, mai sunt posibilități de utilizare a krunner: Power Management, comutarea între ferestre de aplicații deschise în alt desktop, etc.
  O ultimă șmecherie: puteți ”muta” o aplicație din krunner pe desktop (făcând astfel un shortcut) scriind numele aplicației în fereastra krunner și trăgând cu mouse-ul icoana aplicației pe desktop... Utilă începătorilor care nu știu unde pot găsi o aplicație, dar doresc să aibă scurtături pe desktop!
1- Porniți krunner: Alt+F2.
2- Scrieți în fereastra de căutare/ lansare a krunner numele aplicației.
3- În prima casetă de sub fereastra de căutare va apărea icoana cu numele aplicației însoțită de descrierea acesteia (Chromium/ Web Browser, sau Konsole/ Terminal), puneți mouse-ul pe acea casetă  și trageți pe desktop.
4- Pe desktop va apărea icoana cu numele aplicației, acum aveți o scurtătură.

 Sursă:     http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/personalizare_kde#krunner

Iacă-tă un mic video, pentru cei ce nu cunosc Kde, să ”vadă lumina”...:

2 comentarii:

  1. lucreaza si e un fel de Gnome-Do integrat? (ma refer la similar pe Gnome)

    RăspundețiȘtergere
  2. Regret, dar nu știu cum se comportă Gnome-Do, nu l-am folosit niciodată. Tot ce știu e că aplicațiile similare Run din Gnome, Xfce, etc, nu știu nativ să facă chestiile astea, dar Synapse are funcții/ opțiuni asemănătoare:
    http://www.webupd8.org/2010/11/syanpse-is-here-new-semantic-launcher.html

    RăspundețiȘtergere

Back to top