Faceți căutări pe acest blog

duminică, 22 septembrie 2013

XFCE4

 O interfață grafică potrivită unei configurații hardware modeste spre medie este XFCE4. Nu e atât de light ca Lxde sau E17 (sau mai ales ca un WM precum Openbox, Awesome, etc), dar este mai economică decât Kde, Gnome3 sau Unity, Mate, șamd. În plus față de Lxde poate beneficia de efecte 3D, transparențe, setări mai simplu de realizat.

 Există distribuții ce vin cu Xfce4 ca mediu de lucru implicit (Xubuntu de exemplu), altele în care se poate opta la instalare pentru un anumit DE, și-n fine indiferent de distribuția și mediul grafic utilizat, e posibilă instalarea suplimentară a altor DE-uri, în cazul nostru Xfce4:
Arch: pacman -S xfce4 xfce4-goodies
Rosa/ OpenMandriva: urpmi task-xfce
Ubuntu: sudo apt-get install xubuntu-desktop

 Cerințe hardware:
 • CPU: 500Mhz+
 • RAM: 256MiB+ for Desktop/LiveCD - 512MiB recommended
 • Hard drive space: 5GB
 • Graphics card and monitor capable of 800×600 resolution
   
În imaginea precedentă vedeți aspectul implicit al Xfce4 după instalare. Hai să vedem cum anume putem modifica interfața grafică, într-un mod mai atractiv (cel puțin din punctul meu de vedere)...

 Wallpaper 
 Clic dreapta desktop- preferințe desktop- fundal- alegem una din imaginile din listă sau de pe hdd. Bifarea opțiunii ”Listă de imagini” și setarea unui interval de timp ne oferă schimbarea periodică a imaginii de fundal.
 În tabul ”Iconițe” putem debifa pictogramele care apar pe desktop.

 Dacă totuși preferați să aveți pe desktop scurtături către acele directoare, sau poate creați unele noi și nu vă place chenarul din jurul titlului puteți adăuga în fișirul .gtkrc-2.0 (dacă nu aveți acel fișier îl creați) liniile:
style "xfdesktop-icon-view" {
XfdesktopIconView::label-alpha = 0

fg[NORMAL] = "#ffffff"
fg[SELECTED] = "#ffffff"
fg[ACTIVE] = "#ffffff"
}

 

widget_class "*XfdesktopIconView*" style "xfdesktop-icon-view"

 După un logout-login sau reboot numele directoarelor și fișierelor nu vor mai fi încadrate de acel dreptunghi spălăcit.


 Meniu
 Cu clic dreapta pe meniu- proprietăți putem modifica icoana meniului (clic pe imagine- alegeți alta, chiar și una personală/ ”Fișierele de tip imagine” ), titlul afișat lângă icoană sau ne-afișarea acelui titlu.

 Panou
 Clic dreapta pe panou- panou- preferințe panou și putem alege poziția panoului, adăugarea/ îndepărtarea unui panou, culoarea panoului, putem adăuga noi elemente (controale, lansatoare, widgeturi) cu clic pe +, schimbarea poziției elementelor cu clic pe săgeți, etc.
 Adăugare lansatoare aplicații: clic dreapta panou- panou- adăugare de noi elemente- lansator- adaugă- apoi clic dreapta pe lansator- proprietăți- clic + - selectăm aplicația căreia dorim să-i creăm un lansator rapid pe panou- adaugă. Pentru ușurință putem tasta numele aplicației în caseta de căutare.
 Pentru panou transparent: clic dreapta panou- panou- preferințe panou- aspect- mutați cursorul de la ”Alfa” spre stânga, o valoare mai mică înseamnă transparență mai mare, 0= complet transparent.
 Pentru a schimba culoarea panoului (background) și/ sau a textului din panou (foreground/ text icoane) adăugăm în fișierul .gtkrc-2.0 linii de genul:
style "panel"
{
bg[NORMAL] = "#909599"
xthickness = 0
ythickness = 0
}

widget_class "*Panel*" style "panel"
widget "*Panel*" style "panel"
class "*Panel*" style "panel"

pentru panou gri (asta se realizează mai simplu alegând la aspect ”Culoare solidă” și alegând o culoare) sau
style "panel"
{
fg[NORMAL] = "#19ff00"
xthickness = 0
ythickness = 0
}

widget_class "*Panel*" style "panel"
widget "*Panel*" style "panel"
class "*Panel*" style "panel"

pentru culoare text (verde în acest caz). Se înlocuiește codul de culoare (909599 respectiv 19ff00) cu codul culorii dorite, cod ce poate fi obținut de aici: http://www.2createawebsite.com/build/hex-colors.html
 Dacă dorim ca și ceasul să aibă afișată ora cu o culoare (chiar și alt font și dimensiune): clic dreapta pe appletul Ceas- Proprietăți- alegem ”Format personalizat” și adăugăm în casetă de jos
 de exemplu pentru culoare verde, font Liberation Sans Bold, dimensiune 12.
 Putem modifica și aspectul appletului ”Weather update” cu cli dreapta pe acesta- proprietăți- la Appearance numărul de zile afișate, la Scrolbox dimensiunea fontului și culoarea acestuia.


 Aveți la dispoziție lansatorul runner (Alt+F2) și appfinder (Alt+F3, e vorba de un runner mai ”arătos”...).


 Task manager
 Dacă preferați ca task managerul (windows list, lista cu aplicații deschise) să afișeze doar iconițele aplicațiilor, nu și denumirea: clic dreapta panou- panou- preferințe- elemente- selectați ”Butoane pentru ferestre” (windows list)- editați- debifați opțiunea ”Arată etichete pentru butoane”.


 Manager de opțiuni
 Majoritatea setărilor (chiar și cele prezentate anterior) se pot realiza în managerul de opțiuni: clic meniu- opțiuni- manager de opțiuni sau clic dreapta desktop- programe- manager de opțiuni.
Intrăm în fiecare categorie și avem disponibile opțiunile necesare, de exemplu pentru layout tastatură: manager opțiuni- tastatură- aranjament, debifăm varianta cu păstrarea opțiunilor implicite de sistem, clic ”Adaugă”, alegem Romanian standard- ok.

 Hotkeys
 Putem seta diferite scurtături pentru aplicații/ comenzi alocând taste sau combinații în menu- Opțiuni- Manager opțiuni- Tastatură- Scurtături pentru programe-  Adaugă- trecem numele aplicației sau comanda dorită, Enter, apăsăm combinția de taste ce vrem s-o atribuim aplicației/ comenzii.
 De exemplu pentru logout, comanda este log out: xfce4-session-logout --logout, o scriem în casetă la”Comandă”- apăsăm Enter sau clic Ok- apăsăm combinația dorită, Ctrl+Alt+Backspace de pildă.
 Alte posibilități sunt:
xfce4-session-settings                       = managerul de opțiuni
xfce4-session-logout --suspend       = suspendare
xfce4-session-logout --halt               = oprire
xfce4-session-logout --reboot          = repornire
xfce4-session-logout --hibernate    = hibernare
xfce4-keyboard-settings                    = setări tastatură
xfce4-settings-manager                     = managerul de setări (manager de opțiuni)
șamd. Puteți afla mai multe variante de comenzi de sistem tastând în terminal xfce4- și apăsând TAB pentru autocompletare.


 Terminal
 Emulatorul de terminal este Terminal Emulator, setările se fac cu clic dreapta pe suparață- preferințe- în fiecare tab aveți alte opțiuni, tip, culoare, dimensiune font, prompt, transparență, compatibilitate, etc.


 Manager fișiere
 Administratorul de fișiere implicit este Thunar. Setările se fac în submeniul Editare- preferințe. Fișierele ascunse apar/ dispar cu Ctrl+h.

 Cei ce doresc efecte și animații 3D pot instala și folosi ca WM compiz. Pentru power management recomand Jupiter.

Rezultat final customizări:
 Sursă:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Xfce

14 comentarii:

 1. Salut, nu gasesc cosul de gunoi, nu apare pe nicaeri, trebuie instalat sau ce nu am facut la instalarea lui Arch.

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut.
  Clic dreapta desktop- Opțiuni- Manager de opțiuni- Desktop- Iconițe- trebuie să bifezi caseta din fața ”Coșului de gunoi” și să ai selectat la tipul iconițelor ”Iconițe de tip fișier/ lansator”. Vezi al treilea screenshot de sus!
  Deasemenea mai apare și-n Thunar coșul de gunoi...

  RăspundețiȘtergere
 3. Am cautat peste tot nu apare cosul de gunoi, in optiuni-desktop-iconite este dar degeaba bifez casuta sa apara ca nu merge.Daca incerc sa-l adaug in panel da o eroare "Failed to connect to the Trash"-Operation not suported.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ai marcat la tipul iconițelor ”Iconițe de tip fișier/ lansator”? Că altfel nu apare pe desktop! În Thunar nu apare?

  Regret, dar nu știu ce poate fi, io-s utilizator de Kde...
  Întreabă pe forumul Arch, posibil ca acolo să fie useri de Xfce4.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mai indruma-ma putin, legat de o noua instalare fara a pierde datele din home. Am 4partitii 1-boot,2-root,3-swap,4-home, am tot incercat in masina virtuala dar nu merge ceva, unde anume gresesc. La instalarea grub-install /dev/sda eu dau directia dev/sda2 asa am zis eu ca sa se instaleze sistemul pe 2 si sa-mi salvez /home cu datele pe care le am in el.
   Dar daca am windows xp pe un hard cu cele 2 partitii C si D pot sterge xp-ul din C, dupa care sa instalez arch in asa fel in cat D-ul sa ramana cu toate datele?
   Cu stima Ciprian

   Ștergere
 5. Informațiile sunt incomplete și oarecum contradictorii! Aș zice c-ar fi bine să specifici foarte clar ce anume vrei să faci!

  1- Partiția /boot de multe ori e inutilă și încurcă în cazul backup-ului... Ca dealtfel și-n cazul multi boot. Partițiile /boot, /var, /usr, etc, sunt inutile pentru utilizatorii de rând, o partiționare / + /home (+ swap dacă ai puțin RAM) e considerată clasică, suficientă, ortodoxă.
  2- Partiția swap e supra apreciată și uneori inutilă, dacă ai măcar 2-3 GB RAM și nu folosești hibernarea e inutilă 110%!
  3- Este indicat ca boot-loaderul (Grub2, Lili, șamd) să fie instalat în MBR, adică /dev/sda, nu pe partiția root sau oriunde altundeva, /dev/sda2 de exemplu! Instalarea unui alt OS rescrie Master Boot Record (MBR), reinstalezi Grub în Linux sau folosești EasyBCD în windows sau altceva, rezolvi într-un fel oarecare... MBR este un sector de disc rezervat bootării, nu afectează partițiile create de tine!!!
  4- Poți șterge partiția C: a wingozului (instalezi Linux în loc ca partiție / sau orice altceva) și folosești D: ca partiție de date (Linux recunoaște, citește și scrie pe partiții ntfs sau fat), important este să nu formatezi acea partiție!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce vreau sa fac:
  1-Am desktop-ul un Amd cu aproape 1gb ram dar de aici mai ia si placa video, pe care invat sa instalez si sa lucrez cu arch. Am instalat arch si incerc acuma sa invat cum sa reinstalez in caz de sistemul se strica (stiu ai recomandat clonzilla) si nu-mi iese ceva nu stiu cum sa reinstalez fara sa afectez /home. Toate incercarile mele nu au dat nici un rezultat, de fiecare data se instaleaza pe tot hardul stergand /home. Am sters partitia root si swap, fara sa ma apropii de home, iar la instalare am dat grub-install /dev/sda2 si nu merge imi cere instalare pe /dev/sda!
  2- Pe laptop am windows xp si vreau sa instalez arch dar fara sa afectez D unde am destule date.
  Referitor la ce zic ca Arch recunoaste, citeste si scrie pe partitii ntfs sau fat, la mine nu-mi da voie sa deschid partitia C sau D. Aici vorbesc de desktop unde am avut dual boot xp si arch (fiecare pe hardul lui xp hdd 150gb si arch 80gb).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. În altă ordine de idei, ar fi bine să deschizi un topic pe forumul local Arch: http://bbs.archlinux.ro/index.php

   Ștergere
 7. 1- În Ghidul de instalare ai informațiile privind instalarea. Partiția /home nu se formatează, doar se montează în /etc/fstab.
  Backupul cu Clonezilla sau orice altceva similar e util întotdeauna, mai ales pentru începători!!!

  2- Partițiile alea ntfs, ca orice alte partiții trebuie montate, fie le pui /n /etc/fstab, fie le montezi în timpul funcționării. Bănuiesc că de fapt ți se cere parola la deschiderea partițiilor, nu? Dacă sunt trecute în /etc/fstab nu mai este cerută parola! Uite un tutorial despre monatrea automată a partițiilor. Partiția C nu e recomandat să fie montată, e partiția cu sistemul, tu ai nevoie doar de partiția de date, D.

  RăspundețiȘtergere
 8. salut ...ce terminal e acel in care dai comanda xfce4- ?
  eventual un link de download ceva . mersi !

  RăspundețiȘtergere
 9. Salut, e konsole, emulatorul de terminal Kde, dar poate fi instalat și folosit și-n alte DE-uri.

  RăspundețiȘtergere
 10. arata foarte bine ....il gasesc undeva exact ca in formatul care il ai tu ?

  RăspundețiȘtergere

Back to top