Faceți căutări pe acest blog

duminică, 16 octombrie 2011

Captură audio/ video tty

 Există o vorbă care spune că de moarte și de taxe nu scapi, ei, cu taxele-i mai complicat, mulți se pare că pot.
 În fine, asta se vrea doar o analogie cu tty (abreviere pentru teletype), un terminal în mod text, în care ajungem apăsând combinația de taste Ctrl+Alt+F1 (F1, F2...până la F6, implicit sunt șase terminale tty). Oricât s-ar feri începătorii sau cei nepasionați/ neinteresați de linia de comandă, mai devreme sau mai târziu vor avea nevoie de tty, de cele mai multe ori deoarece interfața grafică nu mai pornește. :(
 Așa că mi se pare util să învețe câte ceva despre tty.
 Împreună cu amicul symbianflo am realizat un mic material despre terminal/ linie de comandă/ aplicații CLI, chestii d-astea, material care acum face parte din ghidul Mandriva (http://www.mandrivausers.ro/ghid), și din wiki-ul forumului http://www.mandrivausers.ro/node:
1- prima parte: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/terminal_1
2- a doua parte: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/terminal_2

 Acum vreau să vorbim puțin despre ”imortalizarea” momentelor petrecute în tty, în materialul de care pomeneam scriam despre posibilitatea capturii de imagini cu fbgrab, ce-ați spune să capturăm tty audio/ video??? Sună bine, nu? Ei bine, e mult mai simplu de zis decât de făcut, eu m-am chinuit destul de mult, rezolvasem de vreo săptămână partea de captură video, nu și cea audio, abia astăzi am reușit.
 Trebuie să avem instalate ffmpeg, hwinfo, fbterm, screen, fbida, fbgrab, vedeți voi în materialul amintit.

1- Trebuie să alegem o rezoluție bună a framebuffer-ului, pentru asta adăugăm în /boot/grub/menu.lst la urma liniei ce începe cu kernel parametrul vga=792. 792 înseamnă o rezoluție 1024x768 și 24 biți (deci o rezoluție mult mai bună decât cea default și mai multe culori). Pentru a preîntâmpina unele probleme recomand ca la alte întrări din menu.lst (Fallbach, alte kernele) să păstrați linia cu kernel fără parametrul vga, sau cu o valoare mai mică, astfel în caz de ceva boot-ați de pe acel kernel și refaceți menu.lst.În tabelul din imaginea următoare se pot vedea câteva valori posibile.

 Pentru a vedea ce rezoluții suportă placa video, deci pot fi folosite dați ca root (sau precedată de sudo) comanda hwinfo --framebuffer în consolă. Vor fi afișate toate rezoluțiile acceptate, dar sub altă formă: 0x318 este echivalent cu 792, deci putem pune sau vga=0x318 sau vga=792, nu contează.


2- Pentru captura audio/ video dăm comanda:
ffmpeg -f alsa -i pulse -f fbdev -r 30 -i /dev/fb0 captura.avi
în tty, fișierul video se va salva în /home/user sub numele captura.avi. După cum puteți observa în filmulețul adăugat, merge în fbterm (pentru afișare corectă a diacriticelor) și screen (astfel e posibil să avem mai multe shell-uri/ mici ferestre terminal, fiecare cu aplicația ei).

 Am urcat pe ”tuțeavă” un filmuleț fără audio/ alegeți 720p pentru claritatea imaginii:

 Pun direct pe blog captură audio/ video, calitatea va fi mai slabă (pe dracu, e oribilă!, dacă știe cineva cum pot crește calitatea materialelor video urcate direct pe blog poate-mi spune și mie...), dar se poate vedea mai bine că se poate captura audio (uni-s Toma necredinciosu'):


 Sau descărcați-l de aici:  http://www.2shared.com/video/vPbj_-RV/01-grab-tty-fbterm1.html


 Sursă:  http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/terminal_2#ffmpeg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top