Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 iunie 2011

Shortcuts Konsole

 Terminalul implicit în Kde este konsole. Putem porni o consolă din Kmenu=> System / în Arch (Tools în Mandriva)=> Konsole sau cu ajutorul krunner (combinația de taste Alt+F2 și scriem în căsuță konsole). Pentru ușurința lucrului cu shell-ul putem folosi anumite scurtături (acceleratori):
Ctrl+a              = mută cursorul la începutul textului
Ctrl+e              = mută cursorul la sfârșitul textului
Alt+b                = mută cursorul cu un cuvânt înapoi
Alt+f                 = mută cursorul cu un cuvânt înainte
Ctrl+h              = șterge un caracter din stânga cursorului (echivalent cu Backspace)
Ctrl+w             = șterge un cuvânt din stânga cursorului (cut sau delete)
Ctrl+k              = șterge toată linia de după cursor (cut sau delete)
Ctrl+u              = șterge linia curentă (cut sau delete)
Ctrl+y              = lipește ce am șters anterior cu Ctrl+k, Ctrl+w sau Ctrl+u (paste)
Ctrl+Shift+t    = deschide un nou tab (shell) în care putem rula alte procese/ în bara de jos a ferestrei vor fi afișate toate taburile deschise, putem comuta între ele cu clic pe tab sau cu combinația de taste Shift+săgeată stânga (sau dreapta în funcție de direcția de mers dorită). Folosind combinația Ctrl+Shift+săgeată stânga/ dreapta putem modifica poziția tabului în bară (mutare spre stânga sau spre dreapta). În Mandriva combinaţia este implicit Ctrl+Shift+n se poate afla în meniul File=> New Tab, alături este afişată combinaţia) şi se poate schimba din Settings=> Configure shortcuts=> New Tab=> Custom=> none=> apăsăm combinaţia de taste dorită...
Ctrl+Shift+w   = închide tabul curent
Ctrl+d              = închide consola (dacă am schimbat contul de user închide acel cont mai întâi, trebuie repetată comanda pentru închidere consolă)
  Mai sunt asemenea scurtături implicit setate, putem seta și modifica alte scurtături din meniul Settings=> Configure shortcuts.

 Putem folosi comanda alias pentru crearea unor aliasuri (alt nume dat unei comenzi), foarte util în cazul comenzilor foarte lungi, greu de reținut sau folosite des. Este suficient să edităm fișierul ~/.bashrc și să adăugăm aliasurile dorite sub forma următoare:

alias meteo='weather --id=LRIA'
alias mplay='mplayer -zoom -x 600 -y 460 -playlist ~/Music/Videoclipuri/playlist.m3u'
alias src='rpm -qa --qf %{NAME}-%{VERSION}-%{RELEASE}-%{ARCH}\\n | grep -i '
alias xwino='xwinwrap -ov -g 900x600+200+200 -sh circle -- mplayer -wid WID -vo gl2 -ao alsa -shuffle -playlist '~/Music/Videoclipuri/playlist' -loop 0 '

 Atenție: aceste aliasuri se scriu într-o singură linie, aici apar pe două linii din cauza spațiului (sau lipsei spațiului??? :( )!

 Altă facilitate utilă în konsole este posibilitatea de a crea semne de carte (bookmarks): navigăm într-un director (cd director_dorit) și din meniul Bookmarks=> Add new bookmarks, sau mai simplu cu combinația de taste Ctrl+Shift+b adăugăm acel director la bookmarks. De acum înainte putem schimba rapid locația în acel director cu clic pe Bookmarks=> numele directorului salvat.

 Sursă:  http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid/personalizare_kde#konsole

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top