Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 18 iunie 2011

Alternative M$

 Mulți utilizatori au auzit vag de Linux, un ”alt” sistem de operare, un ecran negru, cu ceva linii de text, ceva ciudat rău. Adică ceva pentru geek, cineva născut de-o femeie n-are nici cea mai mică șansă să folosească așa ceva, e imposibil.
 Un terminal virtual/ tty (aproape) clasic.


Un tty în care rulează fbterm (+fbv pentru fundal și recunoaștere diacritice), screen (multiplexare terminal), moc (player audio CLI), htop (monitorizare interactivă sistem), mc (Midnight Commander, manager de fișiere CLI), archey (pentru afișarea anumitor informații despre sistem) și fbgrab (captură de ecran/ framebuffer).

 Ciudat aspect, nu-i așa? Depinde, spre deosebire de sistemele de  operare proprietare, gen Microsoft Windows sau Mac, sistemul de operare GNU/ Linux oferă alternative. Vă place o interfață asemănătoare cu Windows-ul? Avem Kde. Preferați un aspect similar MacOS? Avem și așa ceva, Gnome. V-ar conveni un sistem mai economic cu resursele, ceva potrivit pentru un calculator mai slăbuț? Există variante: Xfce, Lxde, E17. Aveți prin debara o amintire, un sistem antic pe care ceva ca Windows 95 sughiță și crapă??? Sunt câteva opțiuni, câteva WM/ managere de ferestre care ”îndoapă” cu steroizi vechitura, forțând-o să alerge ca-n tinerețe: Fluxbox, Openbox, Musca, etc.
 Ok, înțeleg, deja e prea mult. Ceva mai simplu? Este: CLI... Command Line Interface. Adică Interfața în Linie de Comandă! Pare complicat, dar nu este, orice utilizator poate folosi cu succes CLI. Nu prea v-ați dumirit ce e și cu ce se mănâncă CLI ăsta, nu? Imaginea precedentă vă dă o idee de cum poate arăta (mda, poate arăta în multe feluri, acum depinde de preferințele personale), pe parcurs vom încerca să vedem ce și cum putem face.
 În fine, oricum n-ați înțeles mare lucru, așa că vă arăt acum și o interfață grafică clasică, ceva asemănător wingozului, Kde/ versiunea 4.6.8 (Beta1) rulând pe Arch Linux (dacă dați un clic pe imagine bănuiesc că aveți ceva șanse în plus să vedeți ceva-ceva mai clar...).

 Aspect clasic al interfeței grafice Kde, cu mici modificări de la o distribuție la alta, oarecum asemănător Windows-ului, cu panoul (bara, taskbarul) jos. Wallpaper-ul e schimbat, evident...




























 
Aspectul preferat de mine, panoul mi se pare mult mai comod de folosit, mai ergonomic și chiar mai elegant dacă este poziționat în partea de sus a ecranului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top