O bună parte din cele următoare se referă la lucrul cu o tabletă ce are atașată tastatură externă, așa mi se pare mai ”digerabilă” o tabletă, un fel de mini-laptop... ;)
Funcții uzuale:
clic stânga= apăsare scurtă;
clic dreapta= apăsare prelungită până apare meniul contextual; apăsare buton meniu de pe tastatură, e-n dreapta tastei Space;
ecran ”Home” (ecranul principal)= apăsare buton ”Home” pe display sau apăsare tastă ”Esc” de pe tastatura externă;
închidere aplicații= apăsare buton ”multitasking” și tragere iconiță aplicație în afara ecranului, sau (în funcție de aplicație, unele nu au opțiunea în meniu) clic pe meniu (de obicei este în partea dreapta sus în fereastră)- Închidere;
schimbare între aplicații (task switcher)= Alt + Tab (valabilă pentru tastaturi externe atașate tabletei); apăsare buton ”multitasking” și selectare/ atingere pictogramă aplicație;
adăugare widgeturi pe ecran= intrați în selectorul de aplicații și țineți apăsată iconița aplicației dorite și o aranjați în locul dorit de pe display;
înlăturare widgeturi de pe display= apăsați pe widget câteva secunde până apare în partea de sus a ecranului un X și trageți iconița în afară; similar îi puteți schimba poziția, chiar și-n dock, bara, panoul de aplicații de jos;
sleep= apăsare buton închidere de pe carcasă;
wake up (revenire din sleep)= apăsare scurtă buton închidere, tragere iconiță cu lacăt în afara ecranului;
închidere= apăsare prelungită buton închidere carcasă, selectare închidere (întrerupere alimentare), ok;
Setări:
Apăsați butonul de setari și alegeți o categorie, sunet, afișare, hdmi, aplicații, wireless, dată și oră, șamd. Toate setările sunt simple, intuitive. Două sfaturi izvorâte din experiența mea (așa limitată...), setați ora după internet și (pentru economie baterie) luminozitatea redusă, mod avion și wi-fi dezactivat în perioade de inactivitate. Pentru diacritice alegeți în setări- Limbă și metodă de intrare- Prestabilit limba română, dacă apăsați pe a prelungit vor apărea mai multe simboluri printre care și â, la i va apărea și î, șamd. Problematic este dacă tastatura fizică atașată nu are și limba română/ layoutul român, cum este cazul meu și-al tastaturii GASIA USB, e-o tastatură cu tot cu husă.
Aplicații:
Fiecare tabletă vine implicit c-un set uzual de aplicații, vă recomand să le păstrați/ folosiți, sunt optimizate pentru acea tabletă, și-n plus experiența de lucru cu alt utilitar similar este asemănătoare, aceste aplicații au limitări evidente. De exemplu tableta mea (Serioux S102TAB de 10,1") a venit c-un browser bazat pe Safari, este ok, iar Firefox și Opera mini sunt extrem de asemănătoare ca funcționare, winamp este de fapt playerul audio implicit numit ”Muzică”, etc.
Voi recomanda totuși câteva aplicații folosite de mine, nu susțin că-s cele mai bune, doar că-s ok de folosit!
Majoritatea pot fi instalate din Google Play (Magazin Play), altele trebuie căutate pe net, de exemplu Google descurajează downloadul de pe youtube, deci nu veți găsi în magazin aplicații utile, caz pentru care voi pune linkuri.
File manager= Explorer; este simplu de navigat, selectat, etc. Pentru selecții multiple trebuie apăsat inițial butonul Multi, bifăm elementele, apăsăm Editor, alegem acțiunea dorită.
Ebook reader= Aldiko
Transfer fișiere= KDE Connect, Airdroid
Serviciu cloud= Dropbox
Client email= Email, poate lucra cu multiple conturi gmail, yahoo, șamd.
Browser= Browser (Safari de fapt, aplicațiile implicite au denumiri generice), Firefox. Putem seta pagina de pornire, pune adrese la favorite pentru acces rapid, șamd.
Player audio= Muzică (Winamp...)(http://winamp.en.uptodown.com/android)
Player multimedia= MX Player; puteți intra în setări și seta după preferințe, inclusiv subtitrarea (poziție, font, culoare și dimensiune font, subtitrarea selectată implicit), redarea streamului audio în fundal (background); foarte utile sunt gesturile pe ecran glisând de sus în jos sau invers modificăm volumul sonorului, glisând de la stânga spre dreapta sau invers navigăm rapid înainte- înapoi
Vizionare youtube= YouTube
Download de pe youtube= TubeMate (http://tubemate-youtube-downloader.en.uptodown.com/android)
Vizionare filme online= FilmeOnline (http://serialedownloader.blogspot.ro/2014/04/filme-online-pentru-android.html)
Vizionare seriale online= SerialePeNet (http://serialedownloader.blogspot.ro/2013/10/seriale-online-aplicatie-pentru-android.html); ca și la FilmeOnline (sunt extrem de asemănătoare, păcat că nu-i o singură aplicație) putem căuta în categorii sau după nume, pune filme/ seriale la favorite, ușor accesibile, memorează episoadele vizionate deja, se poate alege playerul, și multe altele.
O mică problemă o constituie faptul că aceste aplicații intră în conflict cu aplicații de genul TV România Online, sunt incompatibile, deci la apariția unor noi versiuni trebuie dezinstalată aplicația pentru vizionat Tv online și instalate noile versiuni..
O alternativă viabilă o constituie Popcorn Time (http://popcorn-time.se/), descărcați și instalați versiunea pentru Android. Are avantajul că puteți vedea atât filme cât și seriale TV, și-n plus prezintă un mediu cunoscut celor ce folosesc aplicația și pe Linux sau Windows... În partea stânga sus a interfeței aveți butonul de unde selectați între cele 2 categorii (filme și seriale), în partea dreapta sus este butonul de meniu de unde puteți intra in Setări. Alegeți o categorie (film sau seriale), un fișier video și apăsați butonul ”Watch it now”. Pentru adăugarea la favorite a unui serial (sau chiar film, dar asta pare inutil, un serial are mai multe serii/ episoade) apăsați iconița în formă de inimă.
TV online= OnlineTvRomania, PosturiTvRomânești
Radio online= Radio România
Prognoză meteo=Meteo România XL
Voice control= Assistant, IRIS; nu vă așteptați la minuni, dar poate porni aplicații rostind browser, mxplayer etc.
Informații sistem= System Info for Android (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.electricsheep.asi), mai este Hardware Info (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dama.hardwareinfo) dar este mai limitată, System Info oferă mult mai multe date.
Avem la dispoziție patru shell-uri, navigăm între ele glisând stânga- dreapta sau apăsând câteva secunde pe display până apare meniul de navigare.
Din păcate n-am reușit încă să deschid fișiere audio/ video din linie de comandă, fie că n-am reușit eu să-nțeleg sintaxa (am start-n ... bla, bla), fie că trebuie rootată tableta, că primesc mesaj cu Permission denial. Recunosc totuși că nu m-am preocupat prea mult, nu prea folosesc tableta, prefer laptopul/ desktopul, în plus ar trebui playere dedicate CLI, gen moc. ;)
LE: și o chestie ce poate fi utilă, dacă aveți probleme și trebuie resetat dispozitivul, căutați pe lateral unde este amplasată un mic buton ”Reset” și introduceți un obiect subțire, ascuțit, o scobitoare de exemplu.
Mie mi-au apărut pe display dungi colorate, un fel de miră când am încercat să instalez o aplicație pentru screencast și am conectat tableta la desktop (când am rulat aplicația/ activatorul mai exact)... Butonul de închidere nu funcționa, după reset totul a revenit la normal.
De curand am trecut de la Nokia 1100 la un HTC smartphone si ma bucur ca am mai dat de un program interesant la tine pe blog : TubeMate. Ma uit la niste clipuri pe youtube ca sa invat putin din limba turca si m-ar ajuta sa am acele clipuri pt cand sunt offline :D. Cool, keep up the good work
RăspundețiȘtergereYour article is extremely useful.Everyday your diary inspire ME nice deal} and helped to develop one thing new like I actually have developed a replacement app ammachiyude adukala this is often great and pleasurable.Thanks for the awing posts , please keep updated often.
RăspundețiȘtergere