Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 23 august 2014

LinuxBBQ Cream: Linux ”pour les connaisseurs”

 LinuxBBQ este o distribuție bazată în general pe Debian Sid dar are și arome bazate pe Debian Wheezy (boring), Ubuntu (baby) și Fedora (burn!) și una cu baze independente (killX).
http://linuxbbq.org/ 
 Din câte spun băieții pe situl lor, dețin recordurile mondiale cu cele mai mult de 100 de versiuni diferite și cele peste 70 de interfețe grafice!!!

 Ok, personal nu-s impresionat, mai bine spus n-am fost, dar e greu să-mi mențin indiferența în legătură cu Cream: o ediție live, bootabilă direct din imaginea iso descărcată pe hdd, instalabilă pe hdd care conține 76 de WM-uri diferite!!! Ca și cum alea 76 WM-uri nu erau suficiente, are și mediul grafic Enlightenment, plus tmux (pentru tty)... Mie-mi ies la socoteală vreo 78 interfețe pe un cd de 478 MB!
http://linuxbbq.org/cream.html

 Galerie cu screenshoturi:
http://linuxbbq.org/cream/index.html

 Ceea ce mi-a plăcut la nebunie este exact multitudinea de interfețe, poți încerca chiar și WM-uri obscure, puțin cunoscute/ folosite fără să le instalezi pe distribuția folosită! Partea proastă este că sunt versiunile vanilla ale WM-urilor, deci nu sunt aranjate/ customizate/ setate, trebuie studiată documentația înainte de-a fi testate, s-ar putea ca interfața aia fără panou, ceas, meniu, lansator de aplicații să fie puțin cam intimidantă la început... Oricum unele au meniu la clic pe desktop (cazul Openbox), altele au implicit configurări utile, și-n fine au setate hotkeys:
- deschidere terminal: Ctrl+Alt+Enter sau Alt+Shift+Enter
- BBQ meniu: Alt+Shift+F1
- user meniu: Alt+Shift+F2
- dmenu: Alt+Shift+F3
- manual: Alt+Shift+F4
- ceas: Alt+Shift+F10
 Putem părăsi WM/ interfața grafică cu Ctrl+Alt+Backspace (Openbox, Karmen, etc) sau cu Alt+Shift+q, sau Ctrl+d sau exit (tmux).


 Bootare direct de pe hdd
 Bootul direct din imaginea iso e o chestie ce-mi place la nebunie, așa pot testa o grămadă de distribuții fără să le pun pe cd sau usb. Am scris despre asta (http://stressat.blogspot.ro/2014/04/boot-iso-images-from-hdd-grub2.html), intrarea în cazul meu este:
menuentry "ISO LinuxBBQ- Cream" {
set isofile='/shogun/Downloads/linuxbbq-cream-686-20140608.iso'
loopback loop (hd0,3)$isofile
linux (loop)/live/vmlinuz boot=live config fromiso=/dev/sda3/$isofile toram --
initrd (loop)/live/initrd.img


 Live-cd/ live-usb
 Puneți imaginea iso pe un cd sau stick usb, setați în BIOS prima opțiune de boot unitatea optică sau usb.

 Bootați de pe cd/ usb/ hdd, așteptați să apară promptul de logare, puneți user bbq și parolă bbq.
 Putem seta ora, tastatura, conexiunea la net din interfața ncurses apărută, sau putem intra direct într-un WM din cele disponibile în lista prezentată și testa/ vedea la lucru orice WM. Recomand setarea sistemului în primul rând, e un proces simplu, scriem us în caseta cu keyboard, apoi setăm rețeua, de exemplu pentru wireless, selectăm în ordine (aproximativă, vă descurcați voi...), scan pentru scanare, selectați rețeaua, WPA este setat implicit, puneți parola, cu tasta TAB navigați, ACCEPT, șamd, este simplu. La fel de simplu este setarea orei, alegeți locația Bucharest, etc.

 Ok, recunosc că nu-i visul oricărui utilizator de Linux, dar sunt convins că destui entuziaști se vor bucura la fel de mult ca mine de oportunitatea aceasta.



SURSE:
http://kmandla.wordpress.com/2014/08/22/all-for-fun-and-fun-for-all/
http://linuxbbq.org/
http://linuxbbq.org/cream.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top