Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

KDE- Plasma 5

 Plasma (desktop, notebook) este numele corect al interfeței grafice a Kde, versiunea curentă fiind Plasma 4 (și evident Kde4).
 Developerii Kde au anunțat încă din iulie apariția Plasma 5.0, în teste este adevărat. Acum s-a ajuns la versiunea Plasma 5.1 și a fost lansat un tech preview Neon5.iso bazat de  fapt pe Kubuntu 14.10 în care Plasma 4 a fost înlocuită de versiunea 5. Download:
http://files.kde.org/snapshots/neon5-latest.iso.mirrorlist
http://mirror.iskrembilen.com/
http://www.kubuntu.org/getkubuntu

 În ultimul link se și găsesc informații despre cum putem instala Plasma 5 pe un Kubuntu 14.10 cu Plasma 4.
sudo apt-add-repository ppa:kubuntu-ppa/next
sudo apt update
sudo apt install kubuntu-plasma5-desktop
sudo apt full-upgrade
sudo reboot
 Comenzile anterioare vor înlocui Plasma 4 și multe aplicații cu Plasma 5 și aplicațiile specifice, adaptate. Vom fi întrebați dacă vom folosi SSDM (Simple Desktop Display Manager, un display manager bazat pe QML care este mai bine integrat în tematica Plasma 5), KDM nu mai este disponibil în Plasma 5 și nu va putea fi folosit în Kde5!!! Transformarea este ireversibilă, deci este recomandat să faceți backup partiției / cu Clonezilla, dd, sau alt utilitar similar pentru a putea reveni la Plasma 4 fără reinstalare!

 Utilizatorii de Arch pot instala și ei Plasma 5 în Archlinux:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kde#Plasma_5

 Se poate folosi Plasma 5 și-n Slackware, Gentoo, Fedora, OpenSuse, Kubuntu 14.04 și alte distribuții: https://community.kde.org/Plasma/Packages

 În fine, să presupunem c-ați descărcat imaginea iso. Puteți să bootați direct imaginea iso de pe hdd, să instalați într-o mașină virtuală, să inscripționați imaginea pe un dvd/ stick usb și să pornți o sesiune live sau să instalați pe hdd. Deocamdată pare puțin prematură instalare, o sesiune live vă poate lămuri în privința Plasma 5 și a viitorului Kde5.

 Comparativ cu Kde4 există modificări de aspect și modificări ”sub capotă”, mai greu de sesizat de utilizatorii normali.
 La încărcarea sistemului suntem avertizați să ne logăm, în câmpul parolei nu scriem nimic, doar ne logăm. Desktopul este asemănător cu actualul Kde4, panoul clasic jos, butonul de meniu în stânga, meniul Kickoff aduce mult cu vechiul Kickoff, dar are aspect plat, 2D, ceva gen windows 8/ 10 sau OS X Yosemite. Aspectul este similar și-n privința desktopului, aplicațiilor, este noua temă Breeze, aplatizată, monocromă, ”modernă/ contemporană”, aerisită. Mie nu-mi place, bine că se poate schimba substanțial, mult mai spre aspectul strălucitor al 4!


 Dar pentru majoritatea utilizatorilor Kde este sinonim cu libertatea de alegere, există deja alternative viabile, celor ce nu apreciază meniul Kickoff (e și cazul meu) li se oferă Kicker, o versiune a meniului/ lansatorului asemănătoare meniului Classic.

 Cu toate modificările estetice, cu toată aplatizarea și simplificarea (aparentă, este mai mult un fel de aerisire, de ascundere a unor opțiuni mai puțin folosite) se simte clar ca orice versiune de Kde, ai senzația aia de dejavu, de familiar. Aplicațiile sunt aceleași, puțin aerisite și ele, Dolphin, Konsole, Krunner, Amarok, Dragon, System Settings, Kmail,  Baloo (care a înlocuit de multișor Nepomuk și-n Kde 4), șamd. Au câteva modificări, se comportă puțin diferit (de exemplu krunner are poziție fixă sus nu mai are opțiunea free floating), sunt puțin aranjate (systemsettings are categoriile puțin modificate), feelingul este oarecum ciudat, panoul ce apare la adăugarea widgeturilor este acum vertical, task switcher (schimbarea între aplicațiile deschise) la fel, pare un fel de tipar, totul trebuie să apară în stânga ecranului, este oarecum ciudat pentru un utilizator vechi...

  În fine, este suficient să deschideți system settings, să dați clic dreapta pe desktop sau panou, să deschideți konsole sau dolphin pentru a vă simți foarte familiari cu noua versiune Plasma, vă veți descurca, este la fel de intuitiv ca vechiul actualul Kde 4. Putem schimba simplu tot ce dorim, putem schimba de exemplu task switcher în mod cover, flip, icons, șamd, libertatea de expresie/ alegere rămâne și pe viitor apanajul Kde!



 Vă recomand să testați noul neon5.iso cu Plasma 5, este interesant, conexiunea la net e stabilă, redă din sesiune live fișiere audio/ video, redă conținut de pe youtube, iar dacă vreți să-l instalați pe hdd pașii sunt intuitivi, puteți chiar alege limbă română, dar nu uitați că nu este un sistem stabil, de utilizat ca sistem principal, este doar un tech preview, o privire-n viitor! Iar dacă Kde nu ”beneficiază” de publicitatea și de agitația, de zarva din jurul Unity, compensează pe deplin prin efortul cinstit, constant depus pentru remedierea problemelor și avans tehnologic, dați-i o șansă, eu zic că merită.










 Iata Plasma 5 in actiune:
http://m.youtube.com/watch?v=4n2dthDSGkc


7 comentarii:

  1. Cam ce sistem requirements are kde sau plasma 4 sau 5?
    Merge si pe calculatoare foarte vechi cu celeron D si radeon x1550 incercat sau ruleaza sub forma de kde falback?
    Kde-ul in general merge mai greu si consuma mai mult decat gnome (cinnamon)? exista schimbari referitoare la consumuri in ultima vreme?

    Se poate instala kde vechi din 2011 sau 2012 pe sisteme de operare fara suport actualmente?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, nu e nici o legatura intre Awesome si KDE, Awesome e WM, Kde e DE si are propriul WM, Kwin. Dar intr-un mediu desktop poti inlocui managerul de ferestre implicit cu altul, de exemplu poti folosi Kde cu Openbox sau Compiz, ori poti folosi Xfce4 cu Kwin, Mutter, samd in loc de Xfwm.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut o imagine de ecran si scria awesome si era jos in stanga mediul cu K si roata a Kde iar meniul era cu buton de search. Nu am inteles ce e si am crezut ca awesome e un kde mai light.

    Eu am confundat tot mereu managerul de ferestre cu mediul desktop. Eu nici acum nu stiu exact ce manager de ferestre si mediu desktop am in folosinta.

    Iar despre enlightenment nu am inteles cum el fiind un manager de ferestre poate functiona ca si mediu desktop fara sa aiba un alt mediu desktop. S-ar putea pune enlightenment ca manager de ferestre pe mediu desktop gnome sau kde sau lxde?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. UN manager de ferestre se ocupa strict de ferestre (compozitie, efecte, plasament, decoratii, meniuri ferestre, focalizare, samd), un mediu desktop este un WM+ anumite features/ caracteristici/ proprietati (configuratii sistem, clipboard, drag-and-drop, panou, lansator aplicatii, systray, widgets, aplicatii dedicate).
      Un WM este doar o componenta a unui DE...

      Ștergere
  4. Sau poate functiona compiz fara mediu desktop asa ca enlightemnemt?

    Dar ce manager de ferestre exista in distributia aia veche ce am am eu linux mint 12 cu gnome 3?
    Daca merge falback inseamna ca e cu alt manager de ferestre?

    Dar daca am adaugat si enlightemnent E17 demult si ma pot loga in el si sa mearga separat ca si desktop mediu, se poate sa mearga E 17 ca manager de ferestre si sub gnome 3?

    RăspundețiȘtergere
  5. Poti folosi un manager de ferestre (WM) fara un mediu desktop (DE), dar nu si invers! Daca Compiz te intereseaza, cauta pe net "how to use compiz as standalone windows manager", e posibil.
    Orice DE are un WM implicit (Kde- Kwin, Xfce- Xfwm, Lxde- Openbox, Gnome3- Mutter, samd), dar se poate schimba acel WM cu altul fara probleme.
    E17 (Enlightenment) e un WM mai deosebit, este un WM, dar in acelasi timp are incorporate features specifice unui DE, este oarecum precum Lxde care este de fapt construit in jurul Openbox. Deci poti folosi in Kde, Xfce, samd ca WM Openbox, dar nu si Lxde! Cred ca-i aceeasi situatie si cu E17, chiar daca nu stiu sigur, n-am incercat.

    Poate voi scrie un material mai consistent despre folosirea unui alt WM decat cel implicit unui anumit DE duminica.

    RăspundețiȘtergere

Back to top