Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Manipulare partiții (re-partiționare păstrând datele)

 Am renunțat complet la windows pe laptop, oricum nu-l foloseam niciodată, iar soția a ajuns să prefere și ea Arch Linux. Așa că n-avea rost să irosesc ~100 GB.
 Tabela mea de partiții arăta cam așa (e-un screenshot mai vechi, refolosit/ nu intenționam să scriu acest material, dar începătorii pot găsi diverse chestii utile în el, cel puțin așa sper):

 PLANIFICARE
 În mod categoric trebuie gândit procesul de manipulare a partițiilor în mod temeinic, trebuie să hotărâm ce anume dorim: ce partiții eliminăm, ce partiții extindem, cum facem să putem folosi sistemul/ sistemele de operare deja existente, cum ne protejăm datele.
 Sistemul meu de bază este Arch (de pe /dev/sda2), mai aveam o partiție pentru teste (/dev/sda3), ambele folosind în comun /home (/dev/sda7) și swap (/dev/sda6). Celelalte erau în plus, deci trebuiau eliminate, iar cu ocazia aceasta am făcut și alte modificări pentru viitor, mărirea partițiilor swap, /home și /. Pentru a nu mă complica inutil, am hotărât:
1- /dev/sda1 formatată ext4;
2- Gentoo mutat de pe /dev/sda3 pe /dev/sda1;
3- /dev/sda3 ștearsă;
4- /dev/sda2 mărită pe majoritatea spațiului /dev/sda3 (astfel redimensonez/ măresc / de la 17 GB la 30 GB; în restul de 4,5 GB creez swap;
5- în partiția logică/ extinsă /dev/sda4 șterg /dev/sda5 = D a windows și /dev/sda6 = swap și tot spațiul îl aloc partiției /home, /dev/sda7.
 Schema este gândită pentru eliminarea partițiilor ntfs, mutarea unor partiții Linux și redimensionarea lor, și, cel mai important păstrarea datelor (OS, date personale).

 EXECUTARE
1- formatare /dev/sda1 din ntfs în ext4:
mkfs.ext4 /dev/sda1
2- clonare /dev/sda3 pe /dev/sda1:
dd if=/dev/sda3 bs=32M of=/dev/sda1
3- edităm fișierele de configurare /boot/grub/grub.conf (da, grub.conf, nu grub.cfg, e vorba de Gentoo, acum (hd0,2) este (hd0,0), deci modificăm) și /etc/fstab, modificând după caz, de exemplu acum / nu mai e /dev/sda3, ci /dev/sda1, iar /home este /dev/sda5 nu /dev/sda7):
mc  = acum navigăm la fișiere, sau direct cu:
mcedit /etc/fstab, etc, sau putem folosi orice alt editor de text.

 Cam atât cu CLI deocamdată, pur și simplu nu eram destul de sigur pe mine că pot folosi fdisk sau parted pentru restul modificărilor, așa c-am restartat laptopul cu live-cd- ul Gparted în unitatea optică, am bootat și restul modificărilor le-am făcut în interfața grafică a sesiunii live Gparted.
 Singurul aspect notabil îl reprezintă timpul, muuuuult mai mult decât mă așteptam, undeva în jur de 5 ore cu totul, majoritatea (~ 3,5-4 ore) pierdut cu mărirea și mutarea partiției /home (/dev/sda7 inițial, acum /dev/sda5) către stânga partiției extinse /dev/sda4 acum! Dar, ceea ce este cel mai important TOATE datele mele sunt în siguranță, ambele distribuții funcționează perfect!
 În fine am modificat și fișierele de setări ale Arch, direct din Gparted- terminal:
sudo -s  = am devenit user root fără parolă
mkdir ~/arch && mount /dev/sda2 ~/arch  = am creat un director pentru montare și am montat partiția /
mcedit /etc/fstab  = am modificat locațiile partițiilor / și /home

 POSIBILE PROBLEME
 Dacă cumva uitați să modificați fișierele de configurare, la pornirea mașinii veți avea ”surpriza” ca în loc de interfața grafică să vă treziți cu diverse erori în Grub => asta ar însemna probleme cu /boot/grub/grub.cfg sau /etc/fstab, depinde de mesaj. De exemplu:
>> mounting root device...
>>using mount -t auto -o ro
!! The filesystem mounted at /dev/sda3 does not appear to be valid /, try again
!! Could not find the root block device in 

!! Could not mount specified ROOT, try again
Please specify another value, or press Enter for the same, type ”shell” for a shell, or ”q” to skip
root block device() ::

 Mda, asta am pățit eu, uitasem să modific în /boot/grub/grub.conf a Gentoo la linia kernel: real_root=/dev/sda1 în loc de /dev/sda3. Evident, pur și simplu după mesaj am tastat /dev/sda1 - Enter și odată logat în Gentoo am remediat.

6 comentarii:

 1. O întrebare. Partițiile mele arata așa: http://i.imgur.com/buBERxb.png.
  Pot șterge în siguranță Xp-ul?
  Vreo recomandare îmi poți da pentru restul?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, poți înlocui XP-ul cu altceva, iar cealaltă partiție ntfs (/dev/sda5) fie o păstrezi pentru date, fie o ștergi și mărești alta.
   Recomandări? Depinde de ce anume vrei să faci, doar observ că ai o singură partiție primară și una extinsă.

   Ștergere
 2. Mulțumesc.Adio Xp că de mult îi purtam sâmbetele :) !

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumoase tutoriale si explicite, am o problema!, nu stiu sa convertesc programe linux sursa in deb sa rpm, in special rpm , despre ce este vorba! din 2009 a aparut o moneda virtuala care este folosita in tranzactii P2P nu are autoritate statala si nu poate fi controlata, este vorba despre: Bitcoin, puteti face un tutorial pe aceasta tema, eu folosesc ca sisteme de operare: PCLinuxOS FullMonty si Debian (linux) Multumesc anticipat. Cu respect Ion Volosincu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru aprecieri!
   Sincer nu prea e ce scrie despre instalarea din surse:
   1- descarci pachetul
   2- îl dezarhivezi
   3- intri-n directorul rezultat
   4- citești fișierul INSTALL sau README sau altceva similar, sunt date instrucțiuni / comenzi

   În general sunt trei comenzi: ./configure, make și make install, primele 2 date ca user normal, a treia ca root sau cu sudo-n față.

   Și mai există alien, transformă un pachet în altul (deb sau tar în rpm de exemplu):
   alien -r pachet.dev => va converti pachet.deb în pachet.rpm
   man alien : citește aici

   Ștergere
 4. Multumesc!, sanatate si succes in continuare la tutoriale, despre programul alien stiam ca transforma din deb in rpm. Multumesc mult.

  RăspundețiȘtergere

Back to top