Faceți căutări pe acest blog

duminică, 1 iulie 2012

mc/ Midnight Commander

  Am scris câteva chestii despre lucrul cu fișiere (text și orice alt fel de fișiere), cred c-ar fi potrivit să povestim puțintel despre o aplicație extrem de utilă și intuitivă, un file manager în mod text: mc/ Midnight Commander. Ca multe alte aplicații CLI, mc e gândită în așa fel încât oferă pe tavă, direct în fereasta principală bară de meniuri, bară de unelte, informații, hotkeys, shell, etc.  Foarte mulți utilizatori GNU/ Linux folosesc mc pentru că e simplu de folosit, pentru că e intuitiv, pentru că oferă viteză, putere, stabilitate, pentru că e customizabil , te poți baza pe el la greu, și mai ales pentru că n-are nevoie de X!

 INSTALARE
 În funcție de distribuția preferată, instalăm mc cu ajutorul managerului de pachete grafic (MCC, Apper, Synaptic, Ubuntu Software Center, Rigo, Yast, etc) sau CLI (urpmi, pacman, apt-get, aptitude, equo, zypper, etc)
urpmi mc                 = Mandriva/ Rosa/ Mageia
pacman -S mc        = Arch Linux
apt-get install mc  = Ubuntu/ Debian
equo install mc      = Sabayon
 
 PORNIRE MC
mc -V                = vedem versiunea și toate optiunile suportate de mc (editor, subshell, suport mouse, afișare corectă diacritice, deschidere arhive, etc)
mc -c                = afiseaza mc in culori
mc -b                = afișare în alb- negru
mc -S temă      = încărcare altă temă decât cea implicită, default (mc -S darkfar de exemplu)
mc -F                = afișează informații privind locațiile fișierelor de setări

mc -d                = dezactivare suport mouse
mc -u                = folosire mc fără subshell
mc -e fișier      = editare fișier (echivalent cu mcedit fișier)
mc -v fișier      = deschidere fișier text (fără posibilitatea modificării, echivalent cu mcview fișier)
mc director     = pornim mc în directorul specificat, nu mai trebuie navigat la acesta; chiar mai frumos putem alege direct din start locațiile curente în ambele panouri: mc director1 director2 (mc Downloads Music/Videoclipuri)
mc                    = pornește mc; în ambele panouri locația va fi ~ (/home/user), dar la următoarele folosiri veți descoperi că mc păstrează ultima locație, deci într-un panou va fi la pornire ultimul director în care ați lucrat

 UTILIZARE
Tab              = schimbare panou;
F9                = apelare meniuri; cu tastele săgeți stânga- dreapta navigăm între meniuri, cu tastele săgeți sus- jos navigăm între opțiunile meniurilor;
F10              = închidere mc (plus închidere meniuri, submeniuri, ca și Esc);
F1              = meniul Help;
F2              = meniu utilizator;
F3                = vizualizare fișier text; navigăm cu tastele săgeți (câte o linie), PgUp, PgDn (câte o pagină), Home (la începutul fișierului), End (la finalul fișierului)/ valabil și pentru navigarea în mc, în directorul curent;
F4                = editare fișier text, spre deosebire de view (F3) putem modifica fișierul respectiv;
Shift+F4     = editare/ creare fișier nou, îl salvăm cu F2, vedeți că-n bara de jos, rolul tastelor funcționale se schimbă în funcție de ce anume facem;
F5                = copiere fișier;
F6                = mutare fișier;
F7                = creare director;
F8                = ștergere fișier;
Ctrl+s         = funcție căutare, utilă pentru navigare rapidă;
Alt+Shift+/ = căutare fișiere;
Alt+c           = schimbare rapidă director, cd- scriem locația în caseta apărută;
Ctrl+o         = schimbare între interfață mc și interfață linie comandă;
Ins               = selectare fișier curent;
+                  = selectare fișiere multiple (grup)/ ;
-                   = deselectare multiplă (grup) 
*                   = selectare totală (echivalent cu Ctrl+a din Dolphin de exemplu);
Alt+t            = schimbare aspect mc, afișare date; prin apăsări succesive ajungem la un singur panou, înapoi la 2 panouri;
Ctrl+x p       = (consecutiv Ctrl și x, luăm mâna și apăsăm iar p) = copiere calea curentă în linia de comandă (în subshell);
Esc+Enter  = copiere fișier curent în subshel;
Ctrl+r          = refresh.



 În screenshotul precedent aveți aspectul implicit al mc, tema default. După cum observați, mc are un aspect gen Norton Commander, Total Commander sau Krusader, cu două panouri egale (dar nu neapărat, putem modifica dimensiunea acestora).

 Bara de meniuri
 Situată în partea de sus a ferestrei, bara de meniuri are următoarele meniuri: Left și Right (setări privind afișarea din cele două panouri principale), File, Command și Options (diverse setări privind lucrul cu fișiere, modul de utilizare al mc, layouts, configurări, etc). Puteți folosi mouse-ul pentru a intra într-un meniu sau apăsați F9 și navigați cu tastele săgeți stânga- dreapta între secțiuni, apăsați Enter pentru intrare în meniu, părăsiți meniul cu Esc (Escape), navigați cu tastele săgeți între opțiuni, selectați opțiunile cu Space. Implicit, în lucrul cu tastatura trebuie apăsat Enter pentru a vedea opțiunile din meniuri, F9 doar selectează bara de meniuri, dacă preferați ca aceste opțiuni să apară direct, ca la folosirea mouse-ului bifați Drop down menus din: Options- Configuration. În același meniu puteți alege dacă folosiți editorul de text încorporat sau preferați să lucrați cu cel implicit în sistem.

 Panourile principale
 Implicit fereastra principală e împărțită în două secțiuni egale verticale, dar putem modifica aspectul din Options- Layout...- Panel Split: alegem împărțirea pe verticală sau orizontală, iar dacă debifăm Equal Split putem modifica dimensiunea panourilor navigând la linia 052[<] = 053[>] (valorile numerice pot fi diferite, sunt dimensiunile terminalului în coloane/ linii pentru separare pe orizontală, chiar sub linia Equal Split), selectăm una din cele două valori și cu tasta Enter sau clic mouse mărim acea valoare, așa mărim dimensiunea panoului respectiv- OK.
 Din același meniu putem seta afișarea spațiului disponibil, în partea dreapta- jos a panoului. Sau renunțarea la subshell (linia de comandă de jos) prin debifarea opțiunii Command prompt, caz în care puteți folosi linia de comandă apăsând Ctrl+o, o dată pentru a ”intra” în shell, încă o dată pentru revenirea în mc. Ctrl+u schimbă poziția celor două panouri (din stânga în dreapta și invers). Navigăm între cele două panouri (schimbăm panoul de lucru) cu Tab.
 După cum vedeți, în panouri sunt afișate directoarele și fișierele după nume, plus ceva informații, dimensiune, permisiuni, etc.
 Putem modifica ordinea afișării din meniul Left sau Right (în funcție de panoul pe care-l dorim modificat)- Sort order- alegem criteriul preferat- Ok.
 Putem alege ca fișierele ascunse (.nume) și de backup (nume~) să nu fie afișate: Options- Panel options...- debifăm cu Space Show hidden files și/ sau Show backup files.
 Pentru afișarea dimensiunilor în MB și GB în loc de KB (iritant și neintuitiv pentru fișiere mari...), bifăm în Options- Panel options...- Use SI size units, apoi pentru fiecare panou în parte setăm User defined:...: Left- Listing mode...- User defined- Ok. Dacă câmpul cu Size nu prevede explicit valoarea 4 (Size:4), e posibil în unele distribuții, modificăm noi acel câmp.
 Dacă diacriticele nu sunt afișate corect bifăm: Options- Display bits- Input/ Display...- Select- UTF-8- Fulll 8 bits input.

 Putem deschide tot felul de fișiere, imagini, audio, video, etc., prin simpla apăsare a tastei Enter când fișierul respectiv este selectat. Dacă nu se întâmplă nimic, nu vă alarmați, singura problemă este că nu aveți instalată aplicația setată default pentru acțiune: xmms pentru fișiere audio, mplayer pentru fișiere video, gqview pentru imagini, etc. Așa că sau instalați aceste aplicații, sau (preferabil pentru folosirea în tty) modificați setările din .config/mc/mc.ext (nano .config/mc/mc.ext sau direct din mc- Command- Edit extension file, vorbim de mc, nu?  :D  ), înlocuind gqview cu fbv, fbi, xmms cu mplayer (Open=mplayer %f) , etc.
 O opțiune utilă și interesantă e deschiderea arhivelor ca și cum ar fi fișiere normale, cu excepția celor criptate, parolate.Mc lucrează cu rpm, deb, iso, zip, rar, tar.gz, cpio, etc.


 Bară hotkeys/ shortcuts/ taste funcționale
Mi se pare complet inutil să scriu ceva despre chestia asta, wtf, apeși o tastă pentru o acțiune dorită, scrie clar ce și cum, nu?

 Subshell
 Aceeași chestie ca mai sus, tastezi o comandă, apeși Enter și gata!

 Personalizare aspect
Se poate modifica aspectul aplicației atât de utile. În ~/.mc/ini se pot face modificari la culori, layout, alte setări. Mai simplă este înlocuirea temei implicite cu alta. Temele/ skin-urile pentru mc se găsesc în /usr/share/mc/skins. Automat mc pornește cu skin-ul implicit, cel definit în “default.ini”. Pentru a încerca alt skin rulați comanda mc -S nicedark sau mc -S darkfar ( mc -S nume_temă / nu trebuie pus .ini și nici calea nu trebuie definită). Pentru a seta mc să pornească automat cu tema preferată, creați folderul ~/.mc/skins, acesta va fi răsfoit inainte sa caute in /usr/share/mc/skins. Astfel, pentru a face un skin personalizat și a-l rula fără parametri la mc, creați ~/.mc/skins/default.ini . O idee bună este să porniți prin a copia si modifica /usr/share/mc/skins/default.ini in locația sus-amintită. În același mod putem seta aspectul mc pentru contul de root, contul în care bănuim că este cel mai folosit mc,prin crearea unui fișier /root/.mc/skins și copierea temelor din /usr/share/mc/skins în /root/.mc/skins.
 Pentru cei ce nu vor să riște, să se complice sau nu se pricep recomandăm crearea unui alias de forma: alias mc='mc -S temă_preferată', de exemplu alias mc='mc -S darkfar' în fișierul ~/.bashrc , iar pentru contul de root în fișierul /root/.bashrc.
 Iar dacă după asta vreți vreodată altă temă porniți mc cu comanda mc -S temă, mc -S default de exemplu vă încarcă mc cu tema implicită albastră cu scris alb...

 Iată cum îmi place mie să arate mc:

 Vă place cum arată diferitele feluri de fișiere colorate diferit? Ușor de identificat, nu? Plus că arată bine. Options-Panel options- File highlight- bifăm File types.

  Ultima parte, cea privind personalizarea mc e copiată cu mult tupeu, sânge rece și nerușinare supremă de aici: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/terminal_1#mc_-_midnight_commander , ghid realizat de comunitatea locală Mandrivausers.ro: http://www.mandrivausers.ro/node - (a doua sursă de informații să-i spunem). Citiți acel ghid, merită!!! Și nu fiți scandalizați, am contribuit la ghid și am acordul celorlalți autori (sincer ar fi păcat să ratați șansa să vedeți ce și cum se poate face în Linux!)... :D


 Surse:
http://sunhe.jinr.ru/docs/mc/mc.html
http://tldp.org/LDP/LG/issue23/wkndmech_dec97/mc_article.html
http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/terminal_1#mc_-_midnight_commander


 Actualizare: pentru conexiuni la distanță (ftp, sftp, ssh) citiți materialul trimis de symbianflo: http://stressat.blogspot.ro/2013/08/mc-2-conexiuni-la-distanta.html.

8 comentarii:

  1. Îmi place și folosesc mc aproape de când am început să pătrund în lumea linux... acum îl folosesc mai ales când trebuie să fac selecție și cp/mv de fișiere multiple...

    Să nu uităm și de alternative cli:
    Ranger: http://nongnu.org/ranger/
    Wal Commander: https://sites.google.com/site/walcommander/

    Poate mai sunt și altele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mai știu de Lfm (Last File Manager) și Vifm (pentru iubitorii de vim), dar sunt mult mai puțin intuitive, interfața e mai săracă. De exemplu vifm cere alte aplicații pentru chestii uzuale (sxiv pentru vizualizare imagini, fuse-zip pentru citire arhive, sintaxa e greoaie (:q pentru închidere= Shift+; q sau Shift+. q / pentru layout us_int sau ro în Kde, deci o combinație de 2 taste apoi q, în loc de una singură= F10), documentația e mult mai slabă, șamd. Cere evident vim instalat, și la fel de evident dacă nu știi vim nu ai ce face cu el... Poate fiindcă nu-s un mare fan vi/ vim, nu-mi place.
      Lfm e doar puțin mai intuitiv.
      Or mai fi și altele, personal sunt mulțumit de mc.

      Ștergere
  2. alternative CLI.... hmmmm ...de ce nu tot "mc" in CLI/TTY ? sincer sa fiu un manager de fisiere (SI NU NUMAI ),in ncurses mai adevarat ca si midnight commander inca nu am gasit, ruleaza elegant pina si in jaful ala de powershell ....

    Shogunelu grozav ce-mi place articolul ti-o linkuiesc si la mine pe blog , ( daca nu te superi), foarte ,foarte misto , nota zece si berula de rigoare.
    Thx m8

    RăspundețiȘtergere
  3. ah uitasem , avind in vedere ca si eu am scris la ghidul ala cel putin acordul meu il ai ... ( dupa ce dai berile ..nu asa.... domnu din tirgu cu frumosi ... :D )

    RăspundețiȘtergere
  4. @symbianflo: mulțumesc șefule, apreciez! Ar mai fi fost de zis câte ceva de suportul ftp, samba, șamd, dar cum nu folosesc așa ceva, nu știu exact cum funcționează, deci nu mă bag.
    Berile alea le-oi da eu odată, când oi fi în bani, că s-au cam adunat, și mă tem c-o să se adauge și altele, n-ai scăpat încă de mine, știi că-s băgăreț... :D

    Paradoxal cu mc (după mine), e că, deși mc e cel mai simplu de folosit, cel mai elegant,mai intuitiv, mai ”mușchiulos” și complet file manager CLI, deci PERFECT pentru începători, e folosit tot de power useri...

    Mulțumesc pentru acord, pentru link, pentru tot!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. ma sa stii ca mi-ai dat o idee , cind si daca pot o sa scriu io ceva de ftp si smb cu mc , daca tot ma dau ture cu el si pe ftp && ssh si pe samba in LAN... ma daca termin cu ghidul de impachetat, scriu io cite ceva si ti le pasez matale , la corectat :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok șefule, tot am colaborat noi frumos, mergem înainte! Faci un material pe blogul tău dedicat talentelor mai exotice ale mc (ftp, ssh, samba, ce-o mai fi), io te ajut cu căciulițele și codițele cu plăcere! P-ormă io-l linkuiesc și la mine ca o continuare.

    RăspundețiȘtergere

Back to top