Faceți căutări pe acest blog

vineri, 13 iulie 2012

Plasmoide KDE

 ”Administratorul” desktopului în Kde 4 este Plasma, o tehnologie integrată ce se ocupă de tot ce avem pe desktop: panou, wallpaper, widgets (appletts, controale), shortcut-uri, etc. Toate aceste componente poartă numele generic de plasmoide. Există tot felul de plasmoide, majoritatea utile, unele doar interesante sau amuzante, în funcție de nevoi și preferințe le putem adăuga pe desktop sau în panou.

 INSTALARE
 Plasma desktop (sau după caz plasma netbook) vine implicit în toate distribuțiile cu Kde cu un set mărișor de plasmoide instalate, tot ce avem de făcut este să dăm clic dreapta pe un loc liber de pe desktop- Add Widgetts...- căutăm în lista plasmoidelor afișate- clic pe cel ales și acesta apare pe desktop. Că veni vorba, aveți direct câteva plasmoide nu numai instalate în sistem, ci chiar afișate pe desktop, în panel... Meniul (lansatorul de aplicații), pagerul, task manager, ceas, systray și celelalte sunt tot plasmoide/ widgets, și pot fi foarte bine puse și direct pe desktop.
 Dacă nu găsim în listă ce ne interesează (putem tasta numele în caseta de căutare din stânga, sau naviga în listă), dăm clic pe butonul Get new widgets și selectăm una din cele două posibilități: Download new Plasma widgets pentru căutare și instalare plasmoide de pe internet, sau Install widgets from local file în cazul în care am descărcat manual vreun plasmoid de pe http://kde-look.org/ (aici putem găsi multe lucruri interesante).

 Lista este destul de cuprinzătoare, iar pe măsură ce instalăm noi plasmoide/ widgets se modifică corespunzător. Plasmoidele adăugate pe desktop pot fi mutate în poziția dorită prin tragere cu mouse-ul (drag and drop), cu condiția să nu fie blocate widgeturile (clic dreapta desktop- Unlock widgets). Când țineți cursorul de la mouse pe widget veți observa apariția unei bare laterale în care sunt câteva simboluri:
- dreptunghiul cu două săgeți pe diagonale, primul buton de sus permite redimensionarea plasmoidului prin tragere cu mouse-ul;
- al doilea buton, cel în formă de săgeată curbă permite rotirea plasmoidului la unghiul dorit;
- butonul în formă de cheie reprezintă meniul de setări, locul unde stabilim cum dorim să funcționeze/ afișeze informații plasmoidul;
- în fine, X va înlătura plasmoidul de pe desktop, îl putem adăuga eventual iar din lista cu widgeturi.
 În screenshotul următor este plasmoidul ”Folder View”, care permite accesarea rapidă a directoarelor și fișierelor din directorul Desktop sau Home sau în fine, locația aleasă de noi.Pe lângă cele 4 butoane descrise mai sus (cele cu punct verde alături), acest widget mai pezintă un buton (cel subliniat cu roșu) care deshide locația aleasă în managerul de fișiere Dolphin.
 Este posibil să nu găsiți vreunul din aceste controale într-o distribuție, de aceea voi da și link spre http://kde-look.org/.


 PLASMOIDE UTILE
 O catalogare strict personală.

 YaWP (Yet another weather plasmoid: http://kde-look.org/content/show.php/yaWP+%28Yet+Another+Weather+Plasmoid%29?content=94106)= plasmoid ce afișează prognoza meteo pentru locația aleasă, temperatura, presiunea atmosferică, forța și direcția vântului.
 Adăugăm localitatea dorită la Location- Add city, alegem unitățile de măsură la Settings- Unit systems, durata de timp între actualizări la Settings- Update behavior, în tabul Panel alegem modul de afișare, zilele pentru care dorim informații (0, 1,...,5), și în fine la Theme alegem o temă din cele deja instalate (modifică culoarea fundalului ferestrei) sau putem alege culoarea principală și cea alternativă pentru afișarea datelor.
 Alternative: LCD Weather Station, Weather Forecast, etc.

 Daisy (http://kde-look.org/content/show.php/Daisy?content=102077)= lansator de aplicații. Poate avea formă de dock sau circulară (caz în care numărul butoanelor pentru aplicații e limitat la 9, spre deosebire de forma liniară). Putem înlocui aplicațiile cu clic dreapta pe icoana aplicației- Edit launcher- la Name, Alias și Command trecem numele aplicației respective, modificăm și icoana- Ok. Pentru configurări dați clic pe butunul în formă de cheie din bara laterală, de exemplu în categoria Main alegeți forma lansatorului (circulară sau liniară)
 Alternative: Application Launcher, Lancelot, etc.

Gmail-plasmoid (http://kde-look.org/content/show.php/gmail-plasmoid?content=101229)= vă anunță dacă ați primit mailuri pe contul setat. Adăugare cont Gmail: Settings- Accounts- Accounts- Add- puneți numele de user și parola. La Appearance alegeți iconițele, dimensiune și culoare text,
 la Misc. setați browserul ce va deshide mesajele, intervalul de timp la care se vor căuta noi mesaje.

 Lyrics plasmoid (http://kde-look.org/content/show.php/Lyrics+Plasmoid?content=135292)= afișează versurile melodiilor redate de playere precum Audacious, Amarok, Clementine,Juk, poate și altele. În categoria Appearance alegem dimensiunea și culoarea fontului, aliniarea în fereastră, la Source Settings alegem playerul și site-ul de unde preluăm versurile.

World Clock= arată ora în diferite locații de pe glob. Chiar dacă setăm o locație implicită (inutil, va recunoaște și folosi ora locală a sistemului), plimbând cursorul mouse-ului pe harta din fundal vor fi afișate orele diverselor puncte geografice aflate sub cursor. Putem alege între două teme (Equirectangular/ un dreptunghi similar ecranului și Mercator/ un pătrat)  din World Clock Settings- Map Display- Projection, tot în categoria Map Display putem alege între centrarea hărții după longitudine sau zona luminată a hărții, zona de pe glob unde este zi. În tabul Time zone putem seta locația, putem seta chiar alt fus orar decât cel local.




 Alarm clock (http://kde-look.org/content/show.php/Simple+Alarm+Clock?content=151830) este un mic utilitar ce ne atenționează la o anumită oră printr-un sunet și-n mesaj vizual. În Settings, la Name punem un nume alarmei (pot fi mai multe), la Alarm Time alegem ora din meniul derulant (putem modifica ora, de exemplu în loc de ora 18:30 putem pune 18:27 sau 18:36, sau putem scrie direct ora dorită în acea căsuță), la Alarm message scriem mesajukl ce va fi afișat la ora respectivă.
 Alarmele vor fi afișate la Settings, trebuie bifate căsuțele din stânga lor pentru activare. Un clic pe plasmoidul afișat pe desktop activează sau dezactivează alarma.

 I Hate the Cashew (sau Py-Cashew) face să dispară acel buton enervant Cashew de pe desktop.

 RSSNOW=  pentru a fi la curent cu ultimele noutăți de pe forumuri, bloguri. În Settings- General- Appearance putem alege dacă să fie afișat logoul RSS Now, drop target (caseta unde putem trage alte feed-uri), dacă schimbarea datelor va avea animații, în tabul News alegem intervalul de update și durata de afișare a datelor precum și vechimea maximă a mesajelor ce vor fi afișate. La categoria Feed adăugăm adresele site-urilor urmărite, dacă nu știți aceste adrese se pot afla simplu, în imaginea următoare aveți adresele pentru forumurile Mandrivausers.ro, Ubuntu.ro, ArchLinux.ro, Linuxfans.ro și pentru acest blog.
 Alternativă: News.


 Alte plasmoide utile: CPU Monitor, CPUFreq Utility, System Monitor, System Load Viewer, și multe altele, totul depinde de cerințele personale.

  INUTILE
 Există și plasmoide inutile din punctul meu de vedere, dar unele sunt folosite de mulți utilizatori de Linux din amuzament.

 Eyes= doi ochi ce urmăresc mișcarea cursorului mouse-ului.
 Bneko= o pisică ce se plimbă pe desktop, este de fapt o variație a utilitarului Oneko, o pisicuță ce urmărește cursorul mouse-ului pe desktop, dar Bneko nu urmărește nimic, doar se plimbă.
 Bouncy ball= o minge ce sare de colo- colo dacă dăm clic pe ea, până legile fizice își fac simțită prezența; deasemenea o putem trage în sus și lăsa să cadă; are o mică mișcare sus- jos la minimizarea/ apariția unei ferestre.

 Veți alege după preferințe dacă și ce adăugați pe desktop, ceea ce mai vreau să adaug se referă la  posibilitatea de personalizare a Kde, mai precis opțiunea de a avea fiecare desktop virtual independent de celelalte, cu alt wallpaper, plasmoide, icoane, etc. Systemsettings- Workspace Behavior- Virtual Desktops- bifați Different widgets for each desktop- Apply.
 
 După cum vedeți în screenshotul următor, am 4 desktopuri virtuale, primele 2 nu au nici un plasmoid, icoană, shortcut sau orice altceva, desktopul 3 are Lyrics, iar dektopul 4 Worls Clock și Daisy. Ar trebui să adaug că sunt 4 wallpapere diferite???

 O alternativă la  ”Different widgets on ...” ar fi ”Activities”, opțiune ce ne permite să schimbăm fundamental aspectul și funcționalitatea desktopului.
 Clic dreapta pe desktop- Activities- alegeți una din variante (Search and launch de exemplu).

 Pomeneam de faptul că aceste plasmoide pot fi puse atât pe desktop cât și în panou. Iată cum putem adăuga plasmoide în panel, în imagine Icon-Only Task Manager (un alt plasmoid util, similar cu Task Manager, dar afișând doar icoanele aplicațiilor, fără nume), Yawp (harta de sub panou apare dacă ținem cursorul de la moude pe plasmoid) și Gmail-plasmoid, pe lângă cele implicite.

 Pentru adăugare plasmoide în panou: clic pe Cahew (Panel tool box= icoana în formă oarecum de semilună din extremitatea stângă a panoului)- Add widgets- dublu clic pe plasmoidul dorit, cele deja adăugate sunt bifate. Rețineți faptul că puteți adăuga un plasmoid atât pe desktop cât și-n panou, sau că puteți pune un plasmoid de mai multe ori, cu date diferite (yawp cu informații despre Iași și București sau Veneția sau Paris, de exemplu).

2 comentarii:

  1. telepatule, acuma am pus pe MRB si pe ABF daisy mai ce intuitie ai shogulelu :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc sefule, sa traiesti, buna treaba! Pai io "cetesc" in cafea, bobi, palme de fete mari, plus in bere si tuica de pruna de zici ca nu-i adevarat... :D

    RăspundețiȘtergere

Back to top