Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 mai 2012

Rosa rocks!

 Rușii de la Rosalab sunt puși serios pe treabă. Au lansat Rosa Linux 2012 LTS, distribuție bazată pe Mandriva, cu suport pe 5 ani.
 Rosa Linux beneficiază de toate instrumentele consacrate de Mandriva, dar nu numai atât, se pare că rușii au ”împrumutat” și inventivitatea și creativitatea dezvoltatorilor Mandriva.
 Și aici nu mă refer la aspect, chiar dacă Rosa Launcher, Rosa Panel, Rosa Icons, etc., se bucură de succes și pe alte distribuții, ci la aplicații noi precum Klook sau Rosa Media Player (Romp).

 KLOOK
 Îmi plac aplicațiile generaliste, ”universale”, care știu să facă multe chestii utile. Tocmai a mai apărut una, așa că faceți bine și încercați-o, merită! Mă refer la o aplicație Rosa Linux, pe nume Klook. După cum puteți bănui K e ”prefixul” caracteristic aplicațiilor mediului Kde, iar look e un indiciu clar al capabilităților sale. Da, puteți folosi klook pentru a vizualiza imagini (jpg și png). Ok, sunt destule utilitare ce fac asta, nu? Mda, dar redau cumva și fișiere audio și video (toate formatele suportate de Phonon)? Chiar mai multe asemenea fișiere consecutiv? Deschid fișiere text? Arată informații despre directoare? Practic este similar cu MacOS X QuickLook (zice lumea, că io-s băiat sărac, de la țară, nu le am cu mac-macu´/ acu´ nu că m-ar interesa... :D )... Și se lucrează și la recunoașterea și deschiderea fișierelor PDF. Personal sunt impresionat!
 Din câte am văzut până acum se ocupă cu brio de toate sarcinile, dar dacă nu sunteți mulțumiți de anumite aspecte aveți la îndemână posibilitatea de a utiliza aplicația implicită sarcinii (de exemplu puteți deschide un fișier text cu kwrite, pentru a-l putea modifica).






 Cîteva explicații pentru ultimul screenshot:
- butoanele subliniate cu culoarea galben permit navigarea între imagini;
- butonul subliniat cu roșu aranjează imaginile ca thumbnails;
- butonul subliniat cu albastru permite deschiderea obiectului (imagine, text, audio, video, directoare) cu aplicațiile implicite (Gwenview, Kwrite, Mplayer, Dolphin);
- în fine, butoanele din dreapta sunt în ordine pentru maximizare și închidere.
 Screenhoturi din Rosa și Arch, mai ales Arch, că pe Rosa Klook e la el acasă...

Instalare:
- Rosa Linux: este deja instalat klook;
- Arch Linux:
yaourt -S klook-git
- pentru alte distribuții trebuie descărcat pachetul (git clone https://abf.rosalinux.ru/uxteam/KLook.git), intrat în directorul Klook și urmate instrucțiunile din fișieul README. Nu pot încerca deoarece nu am altă distribuție, dar ar trebui să fie ok comanda:
git clone https://abf.rosalinux.ru/uxteam/KLook.git && cd KLook && mkdir build && cd build && cmake .. && make && make install
 Comanda precedentă ar trebui să descarce și instaleze pachetul klook.
 Comanda e pe-o singură linie, lipsa spațiului face să fie afișată pe două linii.
- Kubuntu: citiți aici: http://www.kubuntuforums.net/showthread.php?58760-KLook-KDE-4-9




 ROMP
ROSA Media Player este playerul implicit pe Rosa, este bazat pe Smplayer (deci pe mplayer), este așadar un player intuitiv și stabil, cu foarte multe capabilități. Redă fișiere audio și video (reține poziția la întrerupere, deci putem relua din același loc)  vcd-uri și dvd-uri, canale tv și radio, afișează diacriticele ok, face capturi de ecran (screenshot). În plus ROMP poate extrage partea audio dintr-un fișier audio video (astfel puteți obșine extrem de ușor un audio .mp3 dintr-un videoclip de exemplu) și face video capturi ale desktopului... :D
 Mi se oare inutil să descriu toate opțiunile, interfața este foarte intuitivă și ușor de folosit, de aceea voi spune câteva cuvinte despre noile talente.
1-  Extragere parte audio: Options- Playlist- Extract audio track- alegem formatul (mp3 sau ogg)- Extract. Fișierul audio va fi salvat în același director, cu același nume, dar cu extensia ,mp3 sau .ogg, după caz.


2- Prelucrare/ tăiere/ scurtare fișier video, așa putem extrage o anumită parte dintr-un material mai lung: Options- Playlist- Trim video- setăm timpul de început și cel de sfârșit- Trim. Fișierul va fi salvat în același director, cu același nume la care vor fi adăugate câteva cifre reprezentând durata acesteia în secunde(_0_71 de exemplu pentru 1 minut și 11 secunde= 71 secunde).


 3- Captură video desktop, gen desktop-recorder: Video- Capture desktop- după apariția mesajului din screenshop Start capture. Fereastra va dispărea, în panou apare un mic buton roșu, în acest timp se înregistrează. Când vrem să oprim înregistrarea apăsăm butonul roșu din panou- Ok, Capturile video sunt stocate (după cum sunteți și anunțați...) în /home/user/Video sub numele screencast-dată.webm.




 Cu asemenea aplicații mă-ndoiesc că vreun începător n-ar fi în stare să facă o captură de ecran, sau să extragă audio dintr-un fișier video, sau să deschidă o sărăcie de imagine, text, etc.

 Instalare?
- Rosa: Romp e instalat implicit;
- Arch:
yaourt -S rosa-media-player;
- Ubuntu:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install rosa-media-player

 Great job Rosa!!! Că tot spun unii că Linux nu-i pregătit pentru desktopuri...

16 comentarii:

  1. De ROSA Media Player am mai aflat si in alta parte si cum citit de acest player cum l-am inlocuit pe SMPlayer cu acesta de la ROSA.

    Celalalt pare interesant, dar nu promit ca o sa il incerc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Rusii vor sa creeze un OS autohton pentru a scapa la nivel national de windows. Din fericire este linux.

    RăspundețiȘtergere
  3. @calvarr: păi mi se pare o politică inteligentă! Oricum nu folosește armata sau FSB-ul windows, dar nu văd de ce-ar da căruțe de bani americanilor în loc să-i inveastă în infrastructură, personal, dezvoltare a unui OS propriu... Era evident că spre Linux se vor îndrepta, e open source.

    @cristian: nu e obligatoriu să-l încerci sau să-l folosești. Sincer să fiu deocamdată prefer mplayer, ffmpeg, gwenview, kwrite, etc, dar după ce se maturizează nu știu... Dar ca idee ambele aplicații sunt interesante, sunt un pas înainte! Și-s grafice, că și- așa zice lumea că scriu numai de CLI... :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma shogunelule stressat , ce jmeker esti ( cu dublu "shm") , si mai esti si tradacios , pai cum ramine cu TTY daca tu ridici statui la GUI-uri ma? Ptr ce imi rup io oasele sa dresez luzerul ca
    jmekeria e in CLI ?
    Hai ca glumesc , fain articolul , da cred ca ai uitat de stack-foldere si de simple-welcome care iarasi sint prea tari ... sa iti mai zic de o combinatie beton? stack-folder+klook huh te-am spart...
    Sau timeline in simple-welcome huh ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Uitasem ce-i mai important
    Spre deosebire de ALTII care isi dezvolta propriul DM, Rosa-Labs a trimis toate mod-urile de kde rosa-made , upstream in kde si s-au oferit sa le si intretina pe kde.org in asa fel ca toti interesatii sa aiba acces la ele.Deci viitorele editii de kde vor include si aceste features .

    RăspundețiȘtergere
  6. 1- Da șefule, Rosa are multe idei noi și interesante, chestia-i că eu nu folosesc stack-folder, simple-welcome mă enervează, deci recomand ceea ce-mi place, fie că-i GUI sau CLI.
    2- Bravo celor de la Rosalab, băieți deștepți și open minded, asta e cea mai bună reclamă pentru un distro! Vor să fie cunoscuți și recunoscuți, să ajungă sus, să fie un standard, în timp e posibil să capete useri pe principiul: ”băi, eu folosesc toate inovațiile Rosa, îmi plac, mai vreau, de ce n-aș folosi chiar Rosa de la mama ei???”.

    RăspundețiȘtergere
  7. S-o trag pe luna pe ROSA!
    Dupa 6 ore de install, ma lasat fara GRUB.
    Ruleaza cineva ROSA?
    Sau vorbim sa nu adormim?!

    RăspundețiȘtergere
  8. 1- Eu folosesc și Rosa.
    2- 6 ore instalarea???
    3- Regret! Cum te-a lăsat fără Grub? N-ai deloc bootloader (asta ar însemna că nu ai instalat TU Grub), sau aveai un distro cu Grub2, Rosa folosește Grub legacy, deci nu-ți vede vechea distribuție?
    Forumul local pentru Rosa este mandrivausers.ro!
    Poți instala Grub și ulterior, nu e mare lucru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "1- Eu folosesc și Rosa.
      2- 6 ore instalarea???
      3- Regret! Cum te-a lăsat fără Grub? N-ai deloc bootloader (asta ar însemna că nu ai instalat TU Grub), sau aveai un distro cu Grub2, Rosa folosește Grub legacy, deci nu-ți vede vechea distribuție?"
      M-a lasat fara grug, pt. ca n-am avut eu rabdare. 6 ore si nu te instalezi,atunci la gunoi!
      Pe rasnita sunt instalate:
      -XP-orb(gol)
      -Lubuntu
      -Pepermint
      Multumesc pentru raspuns!
      Apreciez munca ta!
      Te salut!

      Ștergere
    2. Din moment ce instalarea ar fi durat mai mult de 6 ore ceva nu e-n regulă cu imaginea ISO descărcată (dvd-ul scris cu Rosa sau stickul cu Rosa). La mine a durat vreo 45 de minute, în funcție de configurația hardware poate dura chiar puțin mai mult, dar în nici un caz 6 ore!
      Derivatele din Ubuntu folosesc Grub2, acum e dat peste cap. Poți reinstala Grub cu ajutorul unui live-cd:
      vezi te rog #5.
      Nu uita că Grub2 notează primul hdd ca ”0” (hdd0), și prima partiție cu ”1” nu 0 (hdd0,1 e primul hardm prima partiție, deci /dev/sda1...).
      Baftă!

      Ștergere
  9. @Dariaariana: dacă cumva ai Windows poți instala chiar ceva gen EasyBCD
    Easybcd, vezi versiunea Free.
    De asemenea poate să-ți fie util ghidul Mandriva, e valabil și pentru Rosa: ghid instalare-configurare în română

    RăspundețiȘtergere
  10. Soția mea folosește Rosa (se traduce ca roua);
    ROMP nu redă sunet pentru fișierele mp4, am citit erata ( http://wiki.rosalab.ru/en/index.php/Errata_ROSA_Marathon_2012 ); însă poate mă ajutați voi să deslușesc care sunt depozitele oficiale.
    Soțioara e încântată.
    Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. @calvarr: ciudat, mie-mi redă perfect .mp4, atât pe Rosa cât și pe Arch... Ai instalat și rosa-media-player-plugin? E bazat pe mplayer, mplayer, Smplayer, Umplayer redau bine partea audio la .mp4? Mediile oficiale sunt cele rosa.lts, cele implicite de la setarea din MCC, spre deosebire de MRB sau MIB.
    Eventual pune o întrebare pe mandrivausers.ro, symbianflo e șeful cu astea...

    RăspundețiȘtergere
  12. Am rezolvat, ori s-a rezolvat...
    Dupa ce am selectat in configurarea ROMP pulse.

    RăspundețiȘtergere
  13. bun, deci vad ca Rosa asta e noul media in OS-uri :) sau cel putin asa se vrea

    Eu am o problema cu el, adica se blocheaza desktopu si nu mai pot inchide/deschide, clica nimic, doar mouseul se misca, care-i buba?

    p.s. acu daca am reusit sa instalez linuxu, care-i urmatoru pas, de unde ma apuc sa-l invat cum sa-l folosesc cu folos ?

    multam fain pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut @Industrial, bun venit printre pinguini! :D
    Înțeleg c-ai instalat Rosa și că:
    1- nu știi încă să-l folosești;
    2- ai probleme.
    Pentru problemele apărute înregistrează-te și întreabă pe forumul local mandrivausers.ro, Rosa e derivată din Mandriva. Bănuiesc că e vorba de placa video, s-ar putea rezolva cu ceva parametri dați kernelului, acum depinde de placa grafică... Trebuie să dai detalii privind configurația ta: placă video, procesor, RAM, simptome, etc. De fapt te referi la Rosa Linux sau doar la Rosa Media Player?
    În ceea ce privește învățarea Linux, citește ghidul de instalare- configurare Mandriva, e valabil și pentru Rosa și-n multe privințe e valabil pe orice distribuție: ghidul Mandriva.

    RăspundețiȘtergere

Back to top