Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 mai 2012

”Ecosistem” GNU/ Linux

Spre deosebire de sistemele de operare proprietare ca Windows și Mac OS X, sisteme care sunt gândite și realizate într-un mod unitar, ce lansează o singură versiune odată la câțiva ani, cu o singură interfață (numite Aqua pentru Mac OS X, Aero pentru Windows Vista și 7, Luna pentru XP), cu setări exacte, distribuțiile GNU/ Linux propun o diversitate extremă. Există:
- sute de distribuții, distribuții ce folosesc pachete .rpm, .deb, .tar.gz, chiar cod sursă;
- distribuții cu versiuni ce apar la 6 luni, distribuții LTS (cu suport de 3-5 ani), distribuții lansate la date aleatorii, atunci când se consideră că merită făcută o nouă versiune, distribuții rolling- release, instalate o dată și actualizate permanent;
- patru DE/ desktop environment/ interfețe grafice complete (Kde, Gnome, Xfce, Lxde);
- multe alte DE-uri mai puțin cunoscute sau folosite (Cde, Ede, Ambient, Rox Desktop, etc);
- nenumărate WM/ window manager/ administratoare de ferestre (Enlightenment/ E17, Openbox, Fluxbox, Awesome, Ratpoison, Wmx, Compiz, etc.).
Mai mult, după trecerea Gnome de la versiunea 2 la 3, din diverse motive au apărut alte interfețe grafice derivate din Gnome: Unity, Mate, Cinnamon. Din diverse motive, periodic apar alte distribuții, alte interfețe, altele dispar sau trec ușor în uitare, dovada mediului dinamic, a inovației, a creativității și a dorinței de nou.

 În același registru, pentru Linux sunt disponibile extrem de multe aplicații, pentru orice sarcină posibilă găsim multe aplicații, unele cu interfețe grafice, altele pentru linia de comandă.

 Tocmai această diversitate de distribuții, medii grafice, aplicații supără mulți utilizatori de Linux, utilizatori care ar prefera, care pretind insistent o ”închegare”, o comasare a echipelor de programatori, packageri, maintaineri ce se ocupă de dezvoltarea și întreținerea distribuțiilor și pachetelor, în ideea de a rămâne undeva în jur de 2-3-4 distribuții mult mai puternice și mai folosite și 1-2 aplicații pentru o sarcină anume, aplicații mai stabile, mai ușor de folosit, cu mai multe opțiuni, talente, mai ”profesionale”...
 Astfel se presupune că s-ar simplifica și atragerea de noi utilizatori către Linux, ar dipărea confuzia acestora (ce distribuție sa aleg?, ce mediu grafic ar fi mai potrivit?), s-ar crea comunități mai mari, mai puternice, mai capabile să ajute noii veniți în lumea Linux.
 Se uită că diversitatea aceasta a apărut datorită unor factori obiectivi, un începător n-ar putea folosi Gentoo, Slackware, Arch, un avansat e posibil să nu fie mulțumit de Mandriva, Ubuntu, Mint, Open Suse, nu există distribuția care să satisfacă toate gusturile! Dovada elocventă o reprezintă Ubuntu cu pleiada de distribuții derivate din ea, Mint, Kiwi, Zorin, Solus, etc, ajungând până la ”ciudățenii” precum Gaybuntu, Ubuntu Christian Edition, Ubuntu Satanic Edition, Sabily (Ubuntu Muslim Edition), derivate în care se fac câteva modificări minore de teme, se adaugă unele aplicații, codecuri, etc, și care arată că utilizatorii sau sunt nemulțumiți de versiunile oficiale Ubuntu, sau nu sunt capabili să instaleze chestii simple sau să-și personalizeze sistemul... Sau pur și simplu doresc ceva nou sau diferit, sunt în căutarea a ceva mai bun, mai frumos, mai simplu de folosit, mai potrivit pentru ei. Căutarea aceasta perpetuă exprimă clar dorința de experimentare a  majorității utilizatorilor, și nu dorința de aglutinare, de strângere a rândurilor în jurul a doar 1-2 distribuții.

 Surprinzător, chiar susținătorii acestor măsuri nu pomenesc nimic de diversitatea interfețelor grafice, DE-uri și WM-uri, mulțimea acestora nu supără pe nimeni prea tare... Motivul? Fiecare interfață grafică este gândită cu un scop anume, de exemplu Kde vrea să fie (și chiar este!) cea mai completă interfață, chiar cu dezavantajul de-a consuma câteva zeci de MB RAM în plus, Gnome, Xfce, Lxde, E17, Openbox, etc, sunt (gradual, în această ordine) din ce în ce mai economice, mai simpliste, mai lipsite de opțiuni. Gama acestor interfețe este gândită pentru a acoperi toată paleta posibilă de computere pe care ar trebui să ruleze, de la cele de ultimă generație până la cele ”antice”...
 Ciudat, personal trăiesc cu impresia că același lucru e valabil și pentru distribuții... Exact cum Kde 4 sau Gnome 3 nu vor rula pe un sistem cu hardware vechi, nici Ubuntu, Mandriva sau altă distribuție majoră nu va putea înlocui DSL sau Puppy Linux pe mașini foarte slabe!

 În fine, înțeleg destul de bine dorința aceasta de unificare a eforturilor, multe aspecte sunt logice, naturale, altele reprezintă pur și simplu recunoașterea voalată a nemulțumirii față de distribuția folosită (de aici speranța că venind alți developeri totul va fi ok...), sau față de aplicațiile implementate de packagerii acelei distribuții, sau chiar față de comunitatea respectivă, de asistența oferită... Din păcate, ceea ce nu realizează fanii vehemenți, insistenți și vocali ai acestor măsuri, este faptul că atitudinea aceasta este nu numai inutilă (nu poți obliga pe nimeni să facă ceva anume, nu e nimeni angajat, plătit, sub contract), grosolană (ne folosim de rezulatele muncii acestor oameni, muncă executată în timpul lor liber, din pasiune, și-n loc de puțină apreciere CEREM, PRETINDEM să execute CE VREM NOI, nu ce știu, pot, vor, au nevoie ei... Le cerem să-și abandoneze proiectele realizate de ei pentru a lucra la proiectele altora) dar e și în dezacord cu mentalitatea Open Source, cu libertatea de opinie, de exprimare, atât a creatorilor cât și a utilizatorilor! Wtf, folosește ce vrei și admite că și ceilalți au aceleași drepturi, au maturitatea necesară să decidă pentru ei!
 Evident, e și ceva ipocrizie și demagogie, sunt curios dacă adepții unirii acesteia ar renunța exact la distribuția lor, la interfața grafică, la aplicațiile folosite... Mă tem că TOȚI doresc dispariția CELORLALTE distribuții, DE-uri, WM-uri, aplicații, forumuri, comunități.

 Poate exagerez, dar sună oarecum a mentalitate gen: ”ein reich, ein partei, ein führer”... Da, din păcate, uneori se întâlnesc și ceva manifestări fanatice în ecosistem, dar din fericire, un ecosistem este autoreglabil...

Un comentariu:

  1. Sanatate Domnilor!, frumoasa incursiune in GNU/LINUX, si chiar la obiect (adevarata), O cunostinta imi spunea in urma cu ceva ani (3-4)ca distributiile de linux sunt: Precum femeile!, la aceea data am zambit, dar cu trecerea anilor mi-am dat seama, cit adevar a grait. Da, linux este precum femeia, incerci cat mai multe si te opresti la ce-a care te satisface cel mai bine. Este foarte bine ca sunt multe distributii GNU/LINUX, are omul de unde alege (este o vb, din batrani, nu este frumos ce-ti place tie, Este frumos ce-mi place mie) asa si cu linux. Frumos site, am sa mai revin la dumneavaostra, cu multa placere.

    RăspundețiȘtergere

Back to top