Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 martie 2015

KDE5? Nu, Plasma 5!

 KDE SC (KDE Software Compilation) este actuala denumire, mai bine zis este vechea denumire oficială a proiectului KDE, odată cu apariția Plasma 5 titulatura este depășită, maintainerii au adoptat o strategie diferită, ca efect nu avem un nou Kde (Kde 5)... Mai exact proiectul KDE a fost împărțit în trei secțiuni majore:
- KDE Plasma: se ocupă de spațiul de lucru (wallpaper, iconițe, panou, widgeturi, activities, șamd), este într-un fel interfața grafică; înlocuiește kdebase-workspace din Kde4;
- KDE Frameworks: bibliotecile de sistem ale Kde;
- KDE Applications (aplicațiile specifice, utilizează bibliotecile Kde).
 Fiecare secțiune are nume propriu, versiune proprie, identitate proprie, va avea un ciclu propriu de dezvoltare și lansare! De exemplu Kde este la versiunea 4.14-6, Plasma 5 este la versiunea 5.2.0-4, Frameworks la 5.8.0.

 Sunt utilizator și fan al KDE, am încercat deja noua versiune Plasma 5.1 cu un live-cd Neon5 (http://stressat.blogspot.ro/2014/11/kde-plasma-5.html), acum am decis că-i timpul să trec complet pe noua versiune de Plasma, Plasma 5.2.0-4 actualmente.
 Metoda de instalare este simplă, voi expune metoda din Arch, distribuția folosită de mine, utilizatorii altor distribuții pot afla informații de aici:
https://community.kde.org/Plasma/Packages

  În primul rând trebuie dezinstalat kdebase-workspace (# din fața comenzilor arată că trebuie date ca root sau precedate de sudo!):
# pacman -Rc kdebase-workspace
 Urmează instalarea propriu-zisă:
# pacman -S plasma-meta
 Plasma5 nu folosește ca display manager vechiul KDM, ci un nou manager de logare, SDDM (Simple Desktop Display Manager), succesorul Kdm, deci trebuie instalat sddm și setat pentru boot (așa este recomandat, puteți totuși folosi în continuare Kdm, până la dispariția acestuia):
# pacman -S sddm
# systemctl disable kdm && systemctl enable sddm
# sddm --example-config > /etc/sddm.conf

# nano /etc/sddm.conf

 În fișierul/etc/sddm.conf putem seta sesiunea de lucru (Plasma,Lxde,  Xfce4, șamd), utilizatorul logat implicit la logarea automată (autologin), poziția serverului grafic (acum X apare implicit în tty1, nu în tty7 ca până acum...), etc.
 Iată de exemplu unele setări din fișierul meu (user shogun, sesiune plasma.desktop, X în tty7):
# Autologin session
Session=plasma.desktop

# Autologin user
User=shogun


# Minimum VT
# The lowest virtual terminal number that will be used.
MinimumVT=7


 Mai multe informații despre sddm: https://wiki.archlinux.org/index.php/SDDM

 Aspectul Plasma 5 este în mare parte asemănător cu ceea ce știți din Kde4, deasemenea comportamentul este similar, setările se fac în majoritatea cazurilor la fel ca-n Kde4, cu mici diferențe. De exemplu widgeturile din panou (meniu, taskbar, ceas) pot fi schimbate oarecum inedit, cu clic dreapta pe widget- Alternatives- alegem alt stil- Switch, nu trebuie înlăturate cele implicite și adăugat un alt plasmoid din listă. Astfel, pentru a avea în taskbar afișate doar icoanele aplicațiilor deschise, trebuie ales stilul Icon Only.

 Singurul widget care nu-mi funcționează deocamdată este yawp (Yet Another Weather Plasmoid), actualmente depinde de kdebase-workspace, deci de Kde4. Kmix nu pornește automat trebuie pornit din krunner, va apărea în systray pe viitor.
 Mici probleme apar la schimbarea decorațiilor ferestrelor, tematica Breeze, cea implicită e recomandabilă deocamdată.
 În system settings sunt mici modificări, unele opțiuni au fost mutate în alte categorii.
 Unele plasmoide au mai puține opțiuni comparativ cu cele din Kde4, de exemplu la ceas nu se poate schimba culoarea fontului.
 Ssdm nu știe încă să administreze sesiuni multiple X, indiferent că vorbim de 2 sesiuni Plasma 5, sau de o Plasma și un alt DE (Xfce4, Lxde, șamd). Deasemenea, contrar atitudinii Kdm, logarea automată se face întotdeauna în Kde/ Plasma, chiar dacă în ultima sesiune ne-am de-logat din Kde și ne-am logat în alt DE (Xfce4 de exemplu) și-n system settings e setat ”Restore previous session”.

 Unele din aceste probleme se pot datora faptului că sunt pe mediile kde-unstable, testing și community-testing, sau pur și simplu faptului că Plasma 5 este în dezvoltare, e ”tânără”. Oricum, comparativ cu Kde 4.0, 4.1, deci cu primele versiuni de Kde4, Plasma 5 este foarte stabilă, solidă și previzibilă!


 Actualizare: dacă totuși aveți probleme, modul de repornire al Plasma 5 diferă puțin de plasma-desktop, în Kde4 era suficient să dați în krunner una din comenzile, după preferință:
kquitapp plasma-desktop && plasma-desktop 
killall plasma-desktop && plasma-desktop
pentru Plasma 5 comenzile sunt:
kquitapp5 plasmashell && plasmashell sau
killall plasmashell && plasmashell

 În caz că doriți să reveniți la Kde4, procesul este reversibil:
# pacman -Rc plasma-meta
# pacman -S kdebase-workspace
# systemctl disable sddm && systemctl enable kdm

 Va fi nevoie să setați iar în /usr/share/config/kdm/kdmrc autologin, user, șamd, să instalați iar unele plasmoide, de exemplu icon-only-task sau yawp:
# pacman -S kdeplasma-addons-applets-icontasks
yaourt -S kdeplasma-applets-yawp




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top