Faceți căutări pe acest blog

duminică, 24 noiembrie 2013

OpenMandriva

 Tocmai a apărut prima ediție a OpenMandriva, OpenMandriva Lx 2013.0 (Oxygen). O nouă distribuție și-n același timp una veche, urmașa cunoscutei Mandrake/ Mandriva, cea mai recentă distribuție apărută din ruinele Mandrivei!
 Este versiunea comunitară a Mandrivei și această primă ediție este dedicată memoriei lui Ronald van Pomeren (Arvi Pingus), un cunoscut contributor al Mandrivei!

 Mandriva va fi întotdeauna specială pentru mine, a fost prima dragoste, în ea am făcut primii pași, am învățat primele lucruri, am cunoscut primele decepții, primele eșecuri dar și primele bucurii, primele reușite. Derivate precum Mageia și Rosa s-au impus deja, dar OpenMandriva este pentru mine adevăratul urmaș al tradiției Mandrake/ Mandriva!

 OpenMandriva este axată pe interfața grafică Kde, implicit vine cu Kde 4.11.2, kernel 3.11.8-nrj (kernel datorat comunității MIB, mai precis lui Nicco), kernel cu patch-uri ce cresc performanța (BFS, BFQ și UKSM).

 Dar se pot instala și alte interfețe grafice, fie din centrul de control fie din consolă:
urpmi task-lxde         = instalare metapachet Lxde
urpmi task-xfce         = instalare metapachet Xfce4
urpmi task-gnome    = instalare metapachet Gnome, etc.

 Este o distribuție gândită pentru începători, installerul grafic este intuitiv, se poate folosi limba română la instalare, se pot crea/ manipula partiții în timpul procesului de instalare. După instalare, la primul boot se configurează parola contului root și se crează contul de utilizator.

 Download: http://downloads.openmandriva.org/torrents/

 OpenMandriva la prima pornire:


Unul din punctele forte ale derivatelor din Mandriva este centrul de control integrat în care se pot face tot felul de setări utile. În combinație cu centrul de setări al Kde (systemsettings) constituie un sprijin de nădejde pentru începători!
 În primul rînd trebuie configurate mediile de pachete (repositoriile/ depozitele online de pachete) în centrul de control (cunoscut și ca ”Configurați calculatorul”, cum și systemsettings apare sub numele de ”Configure your desktop”)- Gestionare programe- Configurați mediile sursă...- clic pe butonul Adaugă.

 Pentru instalări intrăm în categoria ”Instalați și dezinstalați programe”.

 OpenMandriva folosește package managerul urpmi:
urpmq --list                                                = afișează toate pachetele disponibile în mediile de aplicații/ repositories/ depozitele online cu pachete
urpmq -i pachet                                        = căutare aplicații în mediile de programe, afișare informații despre pachet
urpmi  pachet                                            = instalează (sau actualizează dacă e deja instalat) pachetul respectiv
urpmi ./pachet                                           = instalare pachet local, din folderul curent, nu din baza de date
urpme pachet                                            = dezinstalează pachetul respectiv
urpme --auto-orphans                             = dezinstalează pachetele orfane, dependențele ale căror ”surse”/ pachete mamă au fost șterse 
urpmf pachet                                             = caută în baza de date pentru găsirea pachetelor ce conțin un pachet dorit ce nu merge instalat. De exemplu dorim să instalăm pachetul slang și primim o eroare:
   urpmi slang        => cannot find slang.h

   urpmf slang.h    => libslang1-devel: /usr/include/slang
   urpmi libslang1-devel
   urpmi slang          => acum instalarea merge fără probleme! 
urpmi --auto-select                                   = update general pachete
urpmi --auto-update                                 = update general pachete după ce actualizează și mediile
rpm -qa                                                     = afișează toate pachetele instalate
urpmq --list-media                                     = afișare medii de programe setate
urpmi.addmedia --distrib http://...          = adăugare mediu pachete
urpmi.removemedia --distrib http://...    = ștergere mediu
urpmi.removemedia -a                               = ștergere completă medii

 După o zi, două de butonat pot spune că este rapidă, stabilă, n-a crăpat nici măcar o dată sub stres, aduce puțin la aspect cu Rosa (Simple welcome, stack folder, Rosa panel, Rosa tasks, șamd), ușor de folosit de începători. Utilizatorii avansați ar putea suferi din cauza lipsei unor pachete CLI (temporar sper, distribuția abia a apărut...), pachete precum moc, alpine, youtube-viewer, videotop, șamd.


 Pentru cei ce au nevoie de îndrumare, ghidul Mandriva este încă în mare parte potrivit:
http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/start

 Deasemenea pot cere asistență pe forumul dedicat:
http://www.mandrivausers.ro/node

 În fine, eu trebuie să recunosc sincer c-am lăsat Mandriva în spate, deja folosesc de 2 ani și ceva Arch, deci sunt user de Arch, dar voi încerca să păstrez OpenMandriva pe partiția mea de teste astfel încât să pot acorda ajutor celor interesați în măsura timpului și cunoștințelor!

2 comentarii:

  1. am folosit mandriva, rosa si acum am instalat openmandriva sunt distributii foarte reusite am incercat si alte distributii ubuntu , opensuse, mageia, linux mint,etc. dar tot la rosa linux m-am intors iar acum incerc openmandriva care este mai rapida ca rosa pe calculatorul meu vechi cu amd xp 2200 cu 1,5 mb. ram

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, e reușită! Și mie mi-a plăcut cum se mișcă și cum arată.

    RăspundețiȘtergere

Back to top