Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 noiembrie 2013

Schimbare aplicații implicite

 Fiecare din utilizatorii unui pc are preferințe personale, dar o distribuție Linux vine cu aplicații implicite, default.

GUI
 În orice interfață grafică putem alege altă aplicație ce va deschide un fișier (text, audio, video, link, șamd) în file manager (fie că-i vorba de Dolphin, Krusader, Nautilus, Thunar, șamd) cu clic dreapta pe fișier- Deschide cu... (Open with...)- din lista derulantă alegem o aplicație. Dacă dorim ca această aplicație să devină cea implicită, alegem categoria ”Other” (Altele), căutăm aplicația dorită, bifăm caseta ce se referă la memorarea preferinței, deci pe viitor același tip de fișier va fi deschis de aplicația preferată.



 Setări detaliate putem face în centrul de control al interfeței grafice, system setting al KDE de exemplu are două locuri unde putem modifica aplicațiile implicite:
1-  Default Applications- putem schimba aplicațiile pentru servicii: clientul de email, clientul de mesagerie, emulatorul de terminal, managerul de fișiere, browserul, editorul text, managerul de ferestre.

2- File Associations- putem asocia un anume tip de fișiere cu o aplicație. Spre deosebire de file manager, nu e nevoie să căutăm un asemenea fișier, nici nu-i nevoie să avem un astfel de fișier pe hard disc, tipul fișierelor apare în liste pe categorii (audio, video, imagini, etc).


CLI
 Putem schimba aplicațiile implicite și folosind linia de comandă. În momentul în care nu știm aplicația default pentru un tip de fișier îl putem deschide/ rula în mod similar cu dublu clic din file manager:
xdg-open nume-fișier  (în orice DE) 
kde-open nume-fișier  (în KDE)
gvfs-open nume-fișier  (în Gnome)
exo-open nume-fișier  (în Xfce)
 După cum puteți observa xdg-open este universal valabil indiferent de DE, de fapt și celelalte ”deschizătoare de fișiere” (kde-open, exo-open, gvfs-open) se folosesc tot de xdg-open...
 Ok, am văzut cum putem rula/ deschide un fișier cu aplicația implicită folosind xdg-open, hai să aflăm și care sunt aplicațiile setate, fără deschiderea fișierelor:
xdg-mime query default fișier/tip
xdg-mime query default audio/mp3 
xdg-mime query default video/mp4
xdg-mime query default image/png


  În fine, acum știm cum să deschidem fișiere fără să cunoaștem ce aplicație o va face, știm cum aflăm ce aplicație e setată default, mai rămâne să modificăm aplicația implicită:
xdg-mime default nume-aplicație.desktop fișier/extensie
xdg-mime default gwenview.desktop image/png
xdg-mime default smplayer.desktop video/avi

 În cazul managerului de ferestre (WM) schimbarea este simplă:
nume-WM --replace
kwin --replace
xfvw4 --replace
compiz --replace

 O metodă pentru aplicațiile CLI,este setarea aplicațiilor în .bashrc folosind variabilele de mediu:
export EDITOR="nano"
export BROWSER="firefox"
export PAGER="most"

 Dacă folosiți un file manager CLI, de exemplu mc (Midnight Commander) va trebui să alegeți aplicațiile ce vor deschide fișierele dim mc la dublu clic pe fișier sau Enter după marcarea acestuia. 
 Mc are deja setate aplicații implicite, apar două probleme:
1- trebuie să aveți instalate acele aplicații pentru a deschide un fișier, de exemplu xmms pentru fișiere audio;
2- dacă folosim mc și-n interfața grafică (în konsole de exemplu) și-n terminalul în mod text tty, trebuie să specificăm pentru fiecare fișier două aplicații, una pentru X, alta pentru tty.
 Setările se fac în fișierul ~/.config/mc/mc.ext, înlocuind de pildă xmms cu Audacious, mplayer cu Smplayer, sau alegând aplicații diferite pentru interfața grafică și pentru tty; în exemplele următoare vedeți setările pentru fișiere video și imagini:
include/video
    Open=if [ "$DISPLAY" = "" ]; then mplayer -zoom -x 700 -y 450 -geometry 0:0 %f; else (smplayer %f &); fi
    View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/video.sh view ALL_FORMATS

include/image
    Open=if [ "$DISPLAY" = "" ]; then fbv %f; else (gwenview %f &); fi
    View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view ALL_FORMATS




 O altă variantă (mai simplă sau mai comodă) de-a deschide fișiere cu alte aplicații decât cele implicite, sau de-a schimba aceste aplicații este folosirea file-memoinfo (perl-file-memoinfo în Arch): http://search.cpan.org/dist/File-MimeInfo/
 Cu mimetype nume-fișier putem afla tipul acestuia.
 Pentru a deschide un fișier cu o aplicație la alegere folosim mimeopen -a nume-fișier, și alegem din listă aplicația. Opțiunea -a (--ask) nu schimbă aplicația implicită, doar întreabă cu ce anume dorim să deschidem în acea unică ocazie!
 Dacă dorim să alegem o aplicație ca aplicație implicită pentru deschiderea unui tip de fișier: mimeopen -d nume-fișier.



 Dacă aplicația dorită nu apare în listă, tastați numărul corespondent categoriei ”Other” (10 în screenshotul precedent) și scrieți comanda ce corespunde acelei aplicații.

2 comentarii:

  1. Felicitari Domnule ¨Stressat¨!, Ma uit de fiecare data cu admiratie la postarile dumneavoastra, si mai trimit adresa catre multi prieteni din lista mea, pentru a vedea si ei ce sistem de operare MINUNAT este GNU/Linux. Cativa chiar m-au invitat sa le instalez si lor Linux si sa le dau sfaturi in acesta privinta, darrr majoritatea au renuntat in favoarea celor de la muciosoft!, acest wingaoz, care este un sistem de operare destul de costisitor, luand in calcul daca esti cinstit si platesti toate licentele la zi si asta in fiecare an, dupa an si tot as........ Inca o data Felicitari si Sanatate multa. Cu respect ivolosincu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc!
    Nici eu n-am noroc cu ”prozelitismul”, din câte știu doar unul din cei cărora le-am instalat Linux îl mai folosește... E greu să scapi de obiceiuri, mai ales de cele proaste!

    RăspundețiȘtergere

Back to top