Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 mai 2012

Rosa rocks!

 Rușii de la Rosalab sunt puși serios pe treabă. Au lansat Rosa Linux 2012 LTS, distribuție bazată pe Mandriva, cu suport pe 5 ani.
 Rosa Linux beneficiază de toate instrumentele consacrate de Mandriva, dar nu numai atât, se pare că rușii au ”împrumutat” și inventivitatea și creativitatea dezvoltatorilor Mandriva.
 Și aici nu mă refer la aspect, chiar dacă Rosa Launcher, Rosa Panel, Rosa Icons, etc., se bucură de succes și pe alte distribuții, ci la aplicații noi precum Klook sau Rosa Media Player (Romp).

 KLOOK
 Îmi plac aplicațiile generaliste, ”universale”, care știu să facă multe chestii utile. Tocmai a mai apărut una, așa că faceți bine și încercați-o, merită! Mă refer la o aplicație Rosa Linux, pe nume Klook. După cum puteți bănui K e ”prefixul” caracteristic aplicațiilor mediului Kde, iar look e un indiciu clar al capabilităților sale. Da, puteți folosi klook pentru a vizualiza imagini (jpg și png). Ok, sunt destule utilitare ce fac asta, nu? Mda, dar redau cumva și fișiere audio și video (toate formatele suportate de Phonon)? Chiar mai multe asemenea fișiere consecutiv? Deschid fișiere text? Arată informații despre directoare? Practic este similar cu MacOS X QuickLook (zice lumea, că io-s băiat sărac, de la țară, nu le am cu mac-macu´/ acu´ nu că m-ar interesa... :D )... Și se lucrează și la recunoașterea și deschiderea fișierelor PDF. Personal sunt impresionat!
 Din câte am văzut până acum se ocupă cu brio de toate sarcinile, dar dacă nu sunteți mulțumiți de anumite aspecte aveți la îndemână posibilitatea de a utiliza aplicația implicită sarcinii (de exemplu puteți deschide un fișier text cu kwrite, pentru a-l putea modifica).






 Cîteva explicații pentru ultimul screenshot:
- butoanele subliniate cu culoarea galben permit navigarea între imagini;
- butonul subliniat cu roșu aranjează imaginile ca thumbnails;
- butonul subliniat cu albastru permite deschiderea obiectului (imagine, text, audio, video, directoare) cu aplicațiile implicite (Gwenview, Kwrite, Mplayer, Dolphin);
- în fine, butoanele din dreapta sunt în ordine pentru maximizare și închidere.
 Screenhoturi din Rosa și Arch, mai ales Arch, că pe Rosa Klook e la el acasă...

Instalare:
- Rosa Linux: este deja instalat klook;
- Arch Linux:
yaourt -S klook-git
- pentru alte distribuții trebuie descărcat pachetul (git clone https://abf.rosalinux.ru/uxteam/KLook.git), intrat în directorul Klook și urmate instrucțiunile din fișieul README. Nu pot încerca deoarece nu am altă distribuție, dar ar trebui să fie ok comanda:
git clone https://abf.rosalinux.ru/uxteam/KLook.git && cd KLook && mkdir build && cd build && cmake .. && make && make install
 Comanda precedentă ar trebui să descarce și instaleze pachetul klook.
 Comanda e pe-o singură linie, lipsa spațiului face să fie afișată pe două linii.
- Kubuntu: citiți aici: http://www.kubuntuforums.net/showthread.php?58760-KLook-KDE-4-9




 ROMP
ROSA Media Player este playerul implicit pe Rosa, este bazat pe Smplayer (deci pe mplayer), este așadar un player intuitiv și stabil, cu foarte multe capabilități. Redă fișiere audio și video (reține poziția la întrerupere, deci putem relua din același loc)  vcd-uri și dvd-uri, canale tv și radio, afișează diacriticele ok, face capturi de ecran (screenshot). În plus ROMP poate extrage partea audio dintr-un fișier audio video (astfel puteți obșine extrem de ușor un audio .mp3 dintr-un videoclip de exemplu) și face video capturi ale desktopului... :D
 Mi se oare inutil să descriu toate opțiunile, interfața este foarte intuitivă și ușor de folosit, de aceea voi spune câteva cuvinte despre noile talente.
1-  Extragere parte audio: Options- Playlist- Extract audio track- alegem formatul (mp3 sau ogg)- Extract. Fișierul audio va fi salvat în același director, cu același nume, dar cu extensia ,mp3 sau .ogg, după caz.


2- Prelucrare/ tăiere/ scurtare fișier video, așa putem extrage o anumită parte dintr-un material mai lung: Options- Playlist- Trim video- setăm timpul de început și cel de sfârșit- Trim. Fișierul va fi salvat în același director, cu același nume la care vor fi adăugate câteva cifre reprezentând durata acesteia în secunde(_0_71 de exemplu pentru 1 minut și 11 secunde= 71 secunde).


 3- Captură video desktop, gen desktop-recorder: Video- Capture desktop- după apariția mesajului din screenshop Start capture. Fereastra va dispărea, în panou apare un mic buton roșu, în acest timp se înregistrează. Când vrem să oprim înregistrarea apăsăm butonul roșu din panou- Ok, Capturile video sunt stocate (după cum sunteți și anunțați...) în /home/user/Video sub numele screencast-dată.webm.




 Cu asemenea aplicații mă-ndoiesc că vreun începător n-ar fi în stare să facă o captură de ecran, sau să extragă audio dintr-un fișier video, sau să deschidă o sărăcie de imagine, text, etc.

 Instalare?
- Rosa: Romp e instalat implicit;
- Arch:
yaourt -S rosa-media-player;
- Ubuntu:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install rosa-media-player

 Great job Rosa!!! Că tot spun unii că Linux nu-i pregătit pentru desktopuri...

miercuri, 23 mai 2012

Fbdump= screenshot tty

Dacă aveți o placă video diferită de nVidia, e posibil să nu puteți folosi fbgrab sau fbshot pentru capturile de imagini din tty. Pe laptopul meu Samsung cu Intel HD Graphics 3000/ CPU i3-2310M capturile realizate cu fbgrab și/ sau fbshot arată cam așa:


 Aspectul normal ar trebui să fie cel din imaginea următoare, captură realizată cu fbdump (observați colțul dreapta jos, fbd 3-tty e comanda, explicații mai jos):


 Singura problemă este că fbdump nu ”știe” să lucreze cu imaginile .png sau
.jpg, ci numai cu .ppm (format neacceptat de multe site-uri, forumuri, nci pe blogspot nu sunt recunoscute...), ceea ce înseamnă că va trebui să convertim imaginile .ppm în .png, folosind imagemagick, sau dacă preferați alt utilitar grafic.
 Comanda pentru capturarea unei imagini cu fbdump este:
fbdump > imagine.ppm
 Dacă dorim și conversia în .png (convert imagine.ppm imagine.png), putem da o comandă unitară:
fbdump > imagine.ppm && convert imagine.ppm imagine.png

 Personal consider că e destul de mult de tastat, așa c-am creat o funcție bash care capturează tty-ul, convertește imaginea în format .png păstrînd numele (și nu e un nume generic, ci unul ales în funcție de date obiective) și-n final șterge și imaginea .ppm, cea .png îmi ajunge:
fbd (){
fbdump > $1.ppm && convert $1.ppm $1.png && rm $1.ppm
}

 Dacă pe anumite distribuții vi se cere confirmarea ștergerii fișierului .ppm și vă plictisește chestia asta peste măsură, adăugați opțiunea -f la comanda rm (rm -f $1.ppm). Dacă sunteți o fire pașnică și nu vreți să-i dați în gură cu -f, apăsați y și Enter...
 Comanda fbd nume va realiza acestea, în funcție variabila $1 reprezintă primul termen de după comanda fbd (aici nume, în screenshotul precedent 3-tty). Trebuie să aveți instalate fbdump și imagemagick.
 Dacă doriți și-un mic delay adăugați comenzii fbdump opțiunea -delay număr, numărul reprezentând secunde, de exemplu:
fbdump -delay 5 > captură.ppm




 Sursă: http://www.rcdrummond.net/fbdump/

duminică, 20 mai 2012

Screenshots tty Rosa 2012 LTS

 Actualizare: la final am adăugat câteva capturi din Arch...

 Cîteva capturi de ecran din tty, Rosa 2012 LTS, Kde 4.8.2, prezentând unele din aplicațiile împachetate de symbianflo, packagerul principal al MRB (Mandriva Romanian Backports). Cei ce nu cunosc foarte bine aplicațiile CLI, citiți vă rog: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/terminal_1 și http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/terminal_2. Alte asemenea aplicații (videotop, youtube-viewer, cmus, ffmpeg, mplayer, vlc, nvlc, etc.) sunt prezentate chiar pe acest blog, o căutare vă duce unde trebuie... Câteva explicații pe scurt:
1- putem realiza orice sarcină în afara interfeței grafice, într-un tty (terminal în mod text);
2- ”talentele” unor asemenea aplicații:
- screen, byobu, tmux= multiplicare terminal, putem avea mai multe ferestre independente în interiorul aceluiași tty;
- screenfetch, archey= afișează informații despre sistem, consum, sigla distribuției;
- moc, mp3blaster, cmus= playere audio;
- mplayer, cvlc, nvlc= playere audio/ video;
- videotop, youtube-viewer= utilitare ce caută, redau, descarcă materiale postate pe uoutube;
- finch= client messenger CLI;
- htop= afișează interactiv informații despre procese, consum CPU, RAM, etc.;
- wyrd= interfață curses pentru remind, utilitar pentru ce ne amintește anumite evenimente, un gen de calendar și alarmă;
- alpine= client email complex, intuitiv și complet;
- fbterm= emulator de terminal, bazat pe framebuffer;
- fbv= utilitar pentru vizualizat imagini în tty, în plus responsabil cu afișarea unei imagini background în fbterm, un fel de wallpaper în terminal;
- fbdump= similar cu fbgrab, fbshot, utilitar pentru obținerea capturilor de ecran în tty; fbterm este ”responsabil” pentru imaginile următoare.

 Tmux, htop, screenfetch, fbdump:


  Byobu, mc, screenfetch, moc:

 Screen, moc, youtube-viewer, htop:

Byobu, wyrd:

Byobu, alpine:

 Fbterm, fbv:

 Byobu, finch:

Byobu, moc:

 Byobu, screenfetch:

 Byobu, videotop:

 Byobu, videotop (mplayer redă streamul video):


 Byobu, youtube-viewer (mplayer redă video):


 Arch Linux/ Kde 4.8.2/ kernel 3.3.6-1-ARCH/ tvmaxe-cli 0.3.2-1:








 UPDATE

 Tot strâmba symbianflo din nas că nu-i place tty fără imagine de background:


Walldo/ descărcare wallpapere folosind CLI

 Putem descărca noi wallpapere de pe situl http://interfacelift.com/wallpaper/downloads din consolă/ terminal folosind walldo, aplicație scrisă în python de Fernando Castillo (skibyte). Autorul a lăsat instrucțiuni complete pe GitHub, voi prezenta pe scurt unele aspecte.
 Ca dependențe aveți nevoie de python2, git, nano, sudo (ultimele 3 dacă folosiți comanda a doua, cea all in one).
 Merită vizitat situl chiar și dintr-un browser, găsiți imagini superbe:



 Instalare: puteți descărca arhiva .zip sau .tar.gz de aici: https://github.com/skibyte/walldo, o dezarhivați, intrați în directorul rezultat și instalați aplicația folosind comanda dată ca root sau precedată de sudo (pentru a evita mesajele de eroare privind permisiunile):
python2 setup.py install --prefix=/usr
 Porniți aplicația prima dată cu walldo, veți primi un mesaj că s-a creat fișierul de configurare .walldorc și că trebuie modificat pentru alegerea rezoluției dorite a imaginilor și alegerea locației de descărcare. Modificați acest fișier decomentând liniile dorite (ștergeți # din fața liniilor), salvați modificările și puteți porni iar walldo.
 În imaginea următoare puteți vedea cum arată modificările acestea, am ales rezoluția 1600x1200 și locația pentru descărcare directorul Pictures/walldo.


 Puteți automatiza procesul cu o singură comandă care va face totul:
git clone https://github.com/skibyte/walldo.git && cd walldo && sudo python2 setup.py install --prefix=/usr && walldo && nano ~/.walldorc


 Nu uitați modul de funcționare al nano: Ctrl+O și apoi Enter salvează modificările făcute, Ctrl+x închide. Alternativ puteți apăsa direct Ctrl+x pentru închidere și la întrebarea dacă salvați modificările apăsați y pentru confirmare sau n pentru renunțarea la modificări...
 Dacă preferați un alt editor de text, înlocuiți în comanda precedentă nano cu vi, vim, pico, kwrite, kate, gedit, sau orice altceva doriți.

 Utilizare:
walldo -h             = apelați pagina de ajutor, cea cu indicații de utilizare;
walldo -s              = sunt afișate rezoluțiile suportate;
walldo -d             = descărcați imaginile ierarhizate în funcție de dată;
walldo -r              = descărcați imaginile după rating;
walldo -D             = descărcați imaginile în funcție de numărul de descărcări;
walldo -n x          = modificați numărul de wallpapere descărcate, implicit este setat la 10, înlocuind x cu 15 sau 20 sau altă valoare, numărul acestora va fi modificat la 15 sau 20 sau ce număr puneți;
walldo -c fișier    = specificați un alt fișier de configurări, de exemplu în .walldorc ați ales rezoluția 3200x1200 și locația de descărcare Pictures/walldo/3200x1200, dar în anumite cazuri vreți și imagini 1024x768, creați un nou fișier .walldorc-new unde setați rezoluția 1024x768 și locația Pictures/walldo/1024x768 și comanda walldo -c .walldorc-new va face walldo să descarce imaginile cu rezoluția 1024x768 în directorul specificat.
 Puteți combina opțiunile, de exemplu:
walldo -rn 20 -c .walldorc-new
va descărca 20 de imagini mai apreciate (rating) la rezoluția de 1024x768 în directorul Pictures/walldo/1024x768.
 Pentru mai multe variante de rezoluții recomand crearea a mai multor fișiere de configurare denumite intuitiv, gen .walldorc-3200, .walldorc-1024, .walldorc-1280, etc. Pentru ușurința folosirii numele pot fi și gen .wr1, .wr2.

 Walldo în acțiune, descărcând 20 de imagini(-n 20) din cele mai downloadate de alți vizitatori (-D), imagini de rezoluție 3200x1200 (-c .wr-3200):




duminică, 13 mai 2012

”Ecosistem” GNU/ Linux

Spre deosebire de sistemele de operare proprietare ca Windows și Mac OS X, sisteme care sunt gândite și realizate într-un mod unitar, ce lansează o singură versiune odată la câțiva ani, cu o singură interfață (numite Aqua pentru Mac OS X, Aero pentru Windows Vista și 7, Luna pentru XP), cu setări exacte, distribuțiile GNU/ Linux propun o diversitate extremă. Există:
- sute de distribuții, distribuții ce folosesc pachete .rpm, .deb, .tar.gz, chiar cod sursă;
- distribuții cu versiuni ce apar la 6 luni, distribuții LTS (cu suport de 3-5 ani), distribuții lansate la date aleatorii, atunci când se consideră că merită făcută o nouă versiune, distribuții rolling- release, instalate o dată și actualizate permanent;
- patru DE/ desktop environment/ interfețe grafice complete (Kde, Gnome, Xfce, Lxde);
- multe alte DE-uri mai puțin cunoscute sau folosite (Cde, Ede, Ambient, Rox Desktop, etc);
- nenumărate WM/ window manager/ administratoare de ferestre (Enlightenment/ E17, Openbox, Fluxbox, Awesome, Ratpoison, Wmx, Compiz, etc.).
Mai mult, după trecerea Gnome de la versiunea 2 la 3, din diverse motive au apărut alte interfețe grafice derivate din Gnome: Unity, Mate, Cinnamon. Din diverse motive, periodic apar alte distribuții, alte interfețe, altele dispar sau trec ușor în uitare, dovada mediului dinamic, a inovației, a creativității și a dorinței de nou.

 În același registru, pentru Linux sunt disponibile extrem de multe aplicații, pentru orice sarcină posibilă găsim multe aplicații, unele cu interfețe grafice, altele pentru linia de comandă.

 Tocmai această diversitate de distribuții, medii grafice, aplicații supără mulți utilizatori de Linux, utilizatori care ar prefera, care pretind insistent o ”închegare”, o comasare a echipelor de programatori, packageri, maintaineri ce se ocupă de dezvoltarea și întreținerea distribuțiilor și pachetelor, în ideea de a rămâne undeva în jur de 2-3-4 distribuții mult mai puternice și mai folosite și 1-2 aplicații pentru o sarcină anume, aplicații mai stabile, mai ușor de folosit, cu mai multe opțiuni, talente, mai ”profesionale”...
 Astfel se presupune că s-ar simplifica și atragerea de noi utilizatori către Linux, ar dipărea confuzia acestora (ce distribuție sa aleg?, ce mediu grafic ar fi mai potrivit?), s-ar crea comunități mai mari, mai puternice, mai capabile să ajute noii veniți în lumea Linux.
 Se uită că diversitatea aceasta a apărut datorită unor factori obiectivi, un începător n-ar putea folosi Gentoo, Slackware, Arch, un avansat e posibil să nu fie mulțumit de Mandriva, Ubuntu, Mint, Open Suse, nu există distribuția care să satisfacă toate gusturile! Dovada elocventă o reprezintă Ubuntu cu pleiada de distribuții derivate din ea, Mint, Kiwi, Zorin, Solus, etc, ajungând până la ”ciudățenii” precum Gaybuntu, Ubuntu Christian Edition, Ubuntu Satanic Edition, Sabily (Ubuntu Muslim Edition), derivate în care se fac câteva modificări minore de teme, se adaugă unele aplicații, codecuri, etc, și care arată că utilizatorii sau sunt nemulțumiți de versiunile oficiale Ubuntu, sau nu sunt capabili să instaleze chestii simple sau să-și personalizeze sistemul... Sau pur și simplu doresc ceva nou sau diferit, sunt în căutarea a ceva mai bun, mai frumos, mai simplu de folosit, mai potrivit pentru ei. Căutarea aceasta perpetuă exprimă clar dorința de experimentare a  majorității utilizatorilor, și nu dorința de aglutinare, de strângere a rândurilor în jurul a doar 1-2 distribuții.

 Surprinzător, chiar susținătorii acestor măsuri nu pomenesc nimic de diversitatea interfețelor grafice, DE-uri și WM-uri, mulțimea acestora nu supără pe nimeni prea tare... Motivul? Fiecare interfață grafică este gândită cu un scop anume, de exemplu Kde vrea să fie (și chiar este!) cea mai completă interfață, chiar cu dezavantajul de-a consuma câteva zeci de MB RAM în plus, Gnome, Xfce, Lxde, E17, Openbox, etc, sunt (gradual, în această ordine) din ce în ce mai economice, mai simpliste, mai lipsite de opțiuni. Gama acestor interfețe este gândită pentru a acoperi toată paleta posibilă de computere pe care ar trebui să ruleze, de la cele de ultimă generație până la cele ”antice”...
 Ciudat, personal trăiesc cu impresia că același lucru e valabil și pentru distribuții... Exact cum Kde 4 sau Gnome 3 nu vor rula pe un sistem cu hardware vechi, nici Ubuntu, Mandriva sau altă distribuție majoră nu va putea înlocui DSL sau Puppy Linux pe mașini foarte slabe!

 În fine, înțeleg destul de bine dorința aceasta de unificare a eforturilor, multe aspecte sunt logice, naturale, altele reprezintă pur și simplu recunoașterea voalată a nemulțumirii față de distribuția folosită (de aici speranța că venind alți developeri totul va fi ok...), sau față de aplicațiile implementate de packagerii acelei distribuții, sau chiar față de comunitatea respectivă, de asistența oferită... Din păcate, ceea ce nu realizează fanii vehemenți, insistenți și vocali ai acestor măsuri, este faptul că atitudinea aceasta este nu numai inutilă (nu poți obliga pe nimeni să facă ceva anume, nu e nimeni angajat, plătit, sub contract), grosolană (ne folosim de rezulatele muncii acestor oameni, muncă executată în timpul lor liber, din pasiune, și-n loc de puțină apreciere CEREM, PRETINDEM să execute CE VREM NOI, nu ce știu, pot, vor, au nevoie ei... Le cerem să-și abandoneze proiectele realizate de ei pentru a lucra la proiectele altora) dar e și în dezacord cu mentalitatea Open Source, cu libertatea de opinie, de exprimare, atât a creatorilor cât și a utilizatorilor! Wtf, folosește ce vrei și admite că și ceilalți au aceleași drepturi, au maturitatea necesară să decidă pentru ei!
 Evident, e și ceva ipocrizie și demagogie, sunt curios dacă adepții unirii acesteia ar renunța exact la distribuția lor, la interfața grafică, la aplicațiile folosite... Mă tem că TOȚI doresc dispariția CELORLALTE distribuții, DE-uri, WM-uri, aplicații, forumuri, comunități.

 Poate exagerez, dar sună oarecum a mentalitate gen: ”ein reich, ein partei, ein führer”... Da, din păcate, uneori se întâlnesc și ceva manifestări fanatice în ecosistem, dar din fericire, un ecosistem este autoreglabil...

Back to top