Faceți căutări pe acest blog

duminică, 16 decembrie 2012

Conectare TV la laptop/ PC în Linux/ Kde

 Putem conecta un televizor la calculatorul personal ca un al doilea monitor prin diverse cabluri, în funcție de mufele de intrare- ieșire de pe PC și tv (S-video, VGA, HDMI, etc). Cea mai indicată variantă este conexiune prin hdmi (High-Definition Multimedia Interface), singura condiție este ca laptopul și televizorul să aibă mufe hdmi, ceea ce înseamnă să fie destul de recente. Câte ceva despre hdmi aici: http://www.1080p.ro/ce-inseamna-hdmi-si-cablul-hdmi/.

 Personal nu sunt interesat în mod normal de un al doilea monitor, dar cum:
1- furnizorul meu de cablu/ net (nextgen) nu-mi dă canalele Digi, în consecință nu pot urmări meciurile de fotbal transmise pe Digi decât pe laptop cu tvmaxe sau tvmaxe-cli;
2- televizorul meu nu are player media încorporat, deci nu pot copia filme pe stick usb și viziona filmul de pe stick.

 Dacă atât laptopul cât și televizorul au mufe hdmi, cumpărăm un cablu hdmi- hdmi, îl conectăm la ambele dispozitive,deschidem Systemsettings- Afișaj și monitor- Dimensiune și orientare- HDMI1. Posibil ca în funcție de modelul televizorului să meargă direct, eu trebuie să selectez intrarea/ input de pe butonul Input de pe telecomandă sau de pe butonul Input de pe tv și să aleg HDMI pentru afișare imagine laptop sau TV pentru recepție canale tv (modul normal). Mai am variantele AV, VGA, YPBPR, nu ne interesează.

 Pentru ceea ce mă interesează pe mine imaginea de pe display-ul laptopului o clonez pe tv la aceeași rezoluție. Pentru un alt monitor putem alege la ”Poziție” ca acest alt monitor să fie la stânga sau la dreapta, deasupra sau dedesubt, în funcție de cum dorim să fie afișat.

 Ok, asta rezolvă fluxul video, dar cablul hdmi transmite simultan și fluxul audio, deci de ce nu am avea sonor la tv în loc de laptop?
 Tot în systemsettings, mergem la categoria ”Multimedia”- Phonon- Configurare echipament audio- Suport- Echipament- Profil- și alegem ieșirea hdmi, de exemplu Digital Stereo (HDMI) Output. Pentru a avea iar sunet la laptop schimbăm ieșirea audio la cea implicită, Analog Stereo Output.

 Nu trebuie restartat sistemul sau interfața grafică, merge totul out-of-the-box.

 Edit:  știu că pe aici ”bântuie” mai mult amatori de CLI, așa că hai să vedem ce și cum putem face din linia de comandă:
1- instalați xrandr (xorg-xrandr sau cum s-o chema pe distribuția folosită) dacă nu-l aveți instalat deja;
2- porniți un terminal și verificați display-urile conectate: xrandr;
3- clonați display-ul laptopului pe tv: xrandr --output HDMI1 --mode 1368x768.
 Iar cei ce nu folosesc Kde și nici linia de comandă pot folosi arandr sau lxrandr.

 EDIT2:  hai să vedem ce facem cu sonorul, dacă tot selectăm la display tv din linia de comandă ar fi păcat să folosim systemsettings pentru fluxul audio.
1- verificăm ce profile audio avem disponibile cu: pacmd list-cards

  Ne interesează partea încercuită cu roșu, profilele disponibile, subliniat cu verde este profilul activ (analog-stereo), iar subliniat cu albastru este profilul corespunzător televizorului (hdmi, așa conectez eu, în caz de alt cablu, modificați în consecință).

2- Modificăm profilul audio cu comanda:
pactl set-card-profile 0 output:nume-profil
 Pentru setare hdmi:
pactl set-card-profile 0 output:hdmi-stereo
 Pentru revenire la sunet laptop:
pactl set-card-profile 0 output:analog-stereo

 Tot ce mai aveți de făcut este să faceți niște aliasuri sau funcții bash sau scripturi sau wtf vă place și să vizionați ce doriți!
 Baftă!

EDIT3: după cum am aflat datorită bunăvoinței lui symbianflo, cei ce folosesc ALSA trebuie să caute dispozitivele cu aplay -l și apoi să aleagă ieșirea HDMI cu aplay --device=nume-ieșire-dorită.

 ACTUALIZARE: vedeți și http://stressat.blogspot.ro/2012/12/kscreen.html

9 comentarii:

  1. am citit numai de la "edit" in jos ... restul e abureala shogunelu :D
    bravo faina partea aia :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Psssssst. Ce vrei dom'le, să fac ”tutoriale” de 2 linii? Să-mi citească blogul 5-6 persoane, mari, late, crăcănate (adecă tu, venerixu' , calvarru' și-ncă fo 2-3/ și-n plus ăia să mă critice)? Să-mi fugă ”miile” de fani? ;) Să-mi șteargă ăștia de la goagăl contu' de blogspot?
    Acuma (pă dracu' acuma, de fo 2 zile...) încerc să pasez audio laptop-> tv din cli, da' să termine shogunița cu teveu', io-s gentleman, old-style, nu-mi permit s-o deranjez. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. eh telenoveaua te ucide si pa tine ....ghghgh

    RăspundețiȘtergere
  4. Ia aruncă un ochi șefule la ”Edit2”... :D Că n-o să scriu cum bagi sonorul teveului în acțiune la comentarii, mulți nu citesc și astea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aaaa, da, mi-am amintit acum că ești cu ALSA, sorry! Ar trebui să fie ceva cu aplay, aplay -l pentru listare dispozitive și aplay --device=nume. Cel puțin așa bănuiesc, dacă am dreptate te rog să-mi confirmi. Sau să infirmi supozițiile mele, ar fi oricum un pas înainte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulțumesc șefule, să trăiești! Iaca adaug acum și varianta valabilă pentru ALSA. :D

    RăspundețiȘtergere
  7. la mine, pe ubuntu 12.04 nu mi-a vazut iesirea s-video de la inceput...doar am scris in terminal "xrandr" si mi-a detectat-o. sper sa nu se dezactivese intre timp.

    RăspundețiȘtergere

Back to top