Faceți căutări pe acest blog

duminică, 16 decembrie 2012

CLI tricks 3

Continuare la materialele http://stressat.blogspot.ro/2011/11/cli-tricks.html și http://stressat.blogspot.ro/2012/01/cli-tricks-2.html. Câteva aplicații CLI utile.

 DWS
 Putem afla statistici privind distribuțiile GNU/ Linux de pe http://distrowatch.com/  direct din terminal. Instalăm dws (yaourt -S dws în Arch Linux, pachetul e-n AUR), ne documentăm puțintel (dws -h) și-n funcție de distribuția folosită sau cea ce ne interesează în momentul respectiv dăm comanda, simplă sau urmată de opțiuni:
- dws va afișa rezultatele pentru ultimele 7 zile pentru distribuția instalată;
- dws -t perioadă-timp -d nume-distribuție va afișa rezultatele pentru distribuția ce vă interesează pentru perioada de timp căutată (zile: 7 sau 30, luni: 3, 6 sau 12, an: 2002-2011). Deci dacă dorim să vedem cum stă Arch Linux pe ultimul an comanda va fi: dws -d arch -t 12, pentru a vedea cum stă în statisticile ultimei luni Ubuntu vom da comanda: dws -t 30 -d ubuntu.

 DTRX
Multitudinea tipurilor de arhive din Linux zăpăcește puțin începătorii care nici măcar nu auziseră de .tar.gz, .tar.bz2, .rpm, .deb, șamd. În acest material http://stressat.blogspot.ro/2011/12/functii-bash.html am scris despre o funcție bash, extract, care poate ușura lucrul cu arhive în linia de comandă. O alternativă elegantă este dtrx (Do The Right Extraction), care știe să lucreze cu extrem de multe tipuri de arhive. În Arch pachetul e în AUR, se instalează cu yaourt -S dtrx, aflăm informații utile cu dtrx -h, extragem cu dtrx nume-arhivă sau dacă arhiva e-n altă locație cu dtrx cale/către/arhivă. De exemplu dtrx Downloads/Archlinux_wallpapers.tar.gz, veți fi întrebați cum doriți să procedați cu datele extrase (creare nou director, redenumire, extragere în locație), alegeți varianta dorită, Enter.
 După cum observați, dacă nu dăm altă locație la cale, arhiva va fi salvată în directorul curent.

 NETHOGS
  Putem afla ce aplicații ne consumă lățimea de bandă (bandwidth), și nu după IP sau protocol, ci după numele aplicației. Trebuie rulat ca root sau cu sudo, și în cazul că nu folosim interfața eth0 specificată interfața, de exemplu: nethogs wlan0 pentru conexiune wireless.

 WICD-CURSES 
 Pentru conexiune la net folosesc wicd,iar din linia de comandă wicd-curses. Puteți observa din screenshoturi că totul este simplu, intuitiv, în bara de jos aveți schortcuturile urile (R= refresh, P= preferințe, H= meniul help, conține cam același lucru, C= conectare, D= deconectare/ apăsați Shift+ caracter, Shift+d pentru D, Shift+r pentru R, etc).


 Mai multe aplicații CLI aici: http://cli-apps.org/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top