Faceți căutări pe acest blog

duminică, 23 septembrie 2012

Browser grafic în tty- links



 Imaginile de mai sus sunt ale browserului CLI links, și sunt capturate într-un terminal tty.  :D

 ACTUALIZARE: video (alegeți o calitate bună a imaginii, HD):



https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=149322&p=1
 De la acest subiect de pe forumul Arch Linux a pornit tot. Cineva întreba de posibilitatea de-a rula Firefox în tty. Sau de un browser CLI cu grafică, ceva similar browserelor din X. Am încercat două zile să fac netsurf să funcționeze în tty, fără succes ( http://soosck.wordpress.com/2010/11/16/netsurf-graphical-web-browser-command-line-css/ ), așa că am încercat links.
 Pentru ca links să aibă interfață grafică în tty, trebuie descărcat și compilat cu suport grafic, dar în primul rând trebuie instalate unele pachete (gpm/ pentru suport mouse în tty, libpng, libjpeg, libtiff), în mare e posibil să aveți deja instalate aceste pachete.

 INSTALARE
 Dacă aveți activat sudo (puteți copia direct aceste comenzi în terminal):
 wget http://links.twibright.com/download/links-2.7.tar.gz && tar xvzf links-2.7.tar.gz && cd links-2.7 && ./configure --enable-graphics && make && sudo make install

 Dacă nu folosiți sudo:
wget http://links.twibright.com/download/links-2.7.tar.gz && tar xvzf links-2.7.tar.gz && cd links-2.7 && ./configure --enable-graphics && make
și apoi vă logați ca root cu su și parola de root și dați comanda: make install

 UTILIZARE
 Putem folosi links atât în modul clasic, text (exact ca și elinks, lynx, w3m), cât și cu interfața grafică.
links        = pornește links în mod text
links -g    = pornește links grafic
 Comanda de pornire ar trebui să fie de genul: links -g -driver fb (links -g stressat.blogspot.com va deschide links direct în acest blog), dar putem uita eventual driverul și adresa, links va autodetecta driverul potrivit (fb, directfb sau X, realizați că nu poate folosi X în tty, nu?), iar adresa url o putem alege în fereastra links apăsând tasta g și scriind adresa.
 După cum veți observa, links se comportă în tty ca și cum ar fi o ferestră normală în interfața grafică, putem mișca mouse-ul (merge ok și touchpadul), putem da click stânga sau dreapta (dacă dăm de exemplu pe o imagine putem alege să vizualizăm, descărcăm, să mergem la sursă, etc), afișa bara de meniuri în care putem seta aspectul și comportamentul browserului.
 Pentru apariția barei de meniuri apăsăm Esc sau dăm clic pe bara goală de sus, cea cu o mică săgeată spre stânga. Apoi dăm clic pe meniul dorit, categoria ce ne interesează.
 Apăsând tasta F1 aflăm shortcut-urile utile.
 Putem seta limba română (Setup- Language- Romanian- Save options), modifica culoarea textului (View- Color, de exemplu pentru text roșu modificăm la Text din 000000 în ff0000, clic Ok- Save html options), sau putem modifica dimensiunea fontului (View- HTML Options- User font size- OK- Save html options) . De asemenea putem optimiza modul de afișare pentru monitor CRT sau LCD (Setup- Video options- ...- Save options).
 Iată un screenshot cu links, setat pe limba română, cu font modificat (22), culoare text modificată (roșu- ff0000), cu meniul apărut la clic dreapta pe o imagine:
 Sau font 18, text galben (fff000= galben, 00ff00= verde, ooooff= albastru, 000000= negru, ffffff= alb, ff0000= roșu, aaaaaa= gri mai închis, c0c0c0 e culoarea implicită, un gri mai deschis, a0a0a0= gri și mai închis, etc.) și culoare fundal cyan (80bfff/ vedeți și codurile de la font, sunt aceleași, pentru alte culori vedeți http://www.homepagemadeeasy.com/color_chart.html), cu tastele utile afișate (F1):

 În meniul Help (Ajutor) putem accesa manualul de utilizare, pagina home sau Calibration (utilitarul de calibrare a imaginii/ dacă nu este afișat bine, vedeți Calibration).

 Navigarea e simplă, apăsăm g și tastăm adresa url dorită, sau z pentru navigare înapoi, x pentru navigare înainte, clic stânga pe o imagine o maximizează, cu s putem adăuga semne de carte (bookmarks) sau naviga direct la acea adresă (așa adăugăm siturile, forumurile, blogurile preferate și le accesăm rapid), > (sau meniu- Fișier- Istoric) ne arată istoricul sesiunii. Dacă dorim putem crea un alias gen alias lk="links -g google.com", pentru deschidere implicită a Google, cu excepția videoclipurilor putem accesa toate serviciile google (căutare, imagini, gmail, etc).
 Adăugare bookmarks:

 Accesarea contului de gmail:


 Pentru a putea folosi links cu grafică în tty, trebuie să adăugați userul în grupul tty: gpasswd -a nume-user tty, comandă dată ca root sau cu sudo în față.
 Încă nu am găsit o rezolvare, dar în screen sau tmux nu pornește links -g ca user, doar ca root (și ca root la tastare se dublează caracterele, aa în loc de a, gg în loc de g, dar oricum ca root am pornit links doar pentru a face aceste screenshoturi!). Dar putem rula links într-un tty și screen (sau byobu, tmux, etc) în alt tty.

 Sursă: http://links.twibright.com/download.php

2 comentarii:

  1. mai exista si w3m care are si el grafica.
    la finalul articolului, "aa în loc de a, gg în loc de gg," cred ca era "gg in loc de g"

    RăspundețiȘtergere
  2. Voi incerca si w3m. Multumesc pentru sugestie si pentru corectare.

    RăspundețiȘtergere

Back to top