Faceți căutări pe acest blog

luni, 17 septembrie 2012

Tv/ radio în Linux

 Putem urmări posturi de radio sau tv transmise online folosind Tv-maxe sau corespondentul CLI al acestuia, Tvmaxe-cli.

 TV-MAXE  
 http://code.google.com/p/tv-maxe/ 
Este o aplicație excelentă creată de Ovidiu Nițan (Ov1d1uhttp://blog.ov1d1u.net/ ) și împachetată pentru câteva distribuții (Ubuntu, Arch, Mandriva/ Rosa) de Mamut Ghiunhan (V3N3RiXhttp://blog.vnrxland.eu/ ), distribuții în care instalarea este deci extrem de simplă, detalii aici: http://code.google.com/p/tv-maxe/wiki/Installation  iar pentru alte distribuții descărcați pachetul sursă.
 Interfața este simplă și intuitivă:
1- buton selectare listă canale tv;
2- buton selectare listă canale radio;
3- indicator canal;
4- indicator timp redare;
5- buton full-screen;
6- buton modificare sonor:
Subliniat cu verde în bara de meniuri de sus este meniul Tv-maxe, meniu în care putem face setările (player intern sau extern, backend, liste canale, telecomandă):

 Iată și lista canalelor radio:
 Informații utile (clic dreapte pe numele canalului):
1- adresa canalului:  Informații canal;
2- adrese alternative/ putem selecta cea dorită: Select stream;
3- program: Ghid tv.


 TVMAXE-CLI
http://nknwn.github.com/tvmaxe-cli/
 E una din aplicațiile mele preferate, o bijuterie, sincer nu știu cum de n-am scris despre ea până acum!
 Tvmaxe-cli după cum spune și numele este inspirat după tv-maxe, dar nu are interfață grafică, ci rulează în linia de comandă. Putem urmări canale tv, radio și-n plus filme online. Este un script scris de calvarr și împachetat pentru Arch de nkn.
 În Arch Linux instalarea e-o joacă (yaourt -S tvmaxe-cli-git), dar nici în alte distribuții nu-i mare șmecherie, se descarcă pachetul din linkul dat, se dezarhivează, se face executabil  și se pornește din directorul unde e extras cu comanda ./tvmaxe-cli (putem face un alias pentru ușurința folosirii sau putem copia executabilul în /usr/bin). Pentru Ubuntu: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?id=16609.
 Eu am folosit fără probleme scriptul pe Mandriva 2011, Rosa 2012 LTS, Sabayon 9 și 10.  Modul de utilizare este simplu, pornim aplicația și în funcție de outputul afișat tastăm numărul din fața canalului/ filmului dorit, sau q pentru ieșire, Space pentru afișarea celorlalte rezultate ce n-au încăput în ecran,  r pentru revenire la lista inițială, î pentru înregistrare, c pentru altă căutare, etc.

 Interfața de la pornire de unde alegem dacă dorim să vizionăm un canal tv local, unul internațional, un canal radio, sau vreun film de pe http://www.990.ro/:

 Lista canalelor tv:

 Tvmaxe-cli redând canalul HBO:

 Lista filmelor de pe 990.ro (tastați 1 petru redare, 2 pentru download, etc):

 Tvmaxe-cli redând un film (The Bourne Legacy):

 Lista posturilor de radio:

  O caracteristică extrem de interesantă și utilă este faptul că tvmaxe-cli nu are nevoie de interfață grafică (mă refer la mediul grafic: Kde, Gnome, Xfce, Lxde, Openbox, Fluxbox, etc), rulează direct în terminalul în mod text tty:

  Tvmaxe-cli redând filmul Prometheus în tty (plus fbterm pentru imagine de fundal și screen pentru multiplicarea terminalului/ astfel putem avea un shell în care să ruleze tvmaxe-cli și alt/ alte shell-uri în care putem face capturi de ecran sau rula alte aplicații ca htop, mc, tty-clock, etc):

 Sincer să fiu nu știu ce-ar mai putea dori cineva de la o aplicație de acest gen.

ACTUALIZARE
 Se pare că autorul mai găsește timp, chef și idei... :D Tocmai a adăugat și suport pentru youtube și actualizări direct din aplicație.
 Când apare o versiune nouă veți vedea în meniu mesaj că puteți apăsa a pentru actualizare sau as pentru actualizare aplicație și ~/.subscrieri.
 În plus acum putem căuta, reda (audio/ video sau doar streamul audio!), descărca melodii de pe yotube și se pare că urmează și trilulilu, poate chiar și altele!!!
 Trebuie să recunosc că sunt din ce în ce mai impresionat de munca făcută de calvarr, o aplicație excelentă! Fiți cu ochii pe tvmaxe-cli. Old-style
În fine, dacă doriți ceva mai "old style", manual, CLI, puteți reda canale radio sau tv online folosind mplayer, cvlc, mocp.
mplayer -zoom -x 700 -y 400 http://82.208.151.248:8989/    = redare canal tv Iași TV cu mplayer în fereastră 700x400:


cvlc http://89.45.164.123:1230  = vizionare Pro Cinema cu cvlc


cvlc http://stream.profm.ro:8012/profm.mp3  = redare radio ProFM cu cvlc:

mocp http://89.238.252.130:7000  = redare EuropaFM cu mocp:

 Detalii despre ultimele variante: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/terminal_2

4 comentarii:

 1. TV-MAXE se mai găsește și în distribuția românească Rogentos.

  RăspundețiȘtergere
 2. Actualizare tvmaxe-cli:
  - introdus suport pentru youtube, inca in lucru...
  NB! necesita actualizarea inclusiv a subscrierilor (tasta activa "as" din meniul principal);
  Vizionare placuta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Actualizați manual tvmaxe-cli și subscrieri,

  # wget -qO - https://raw.github.com/nknwn/tvmaxe-cli/master/tvmaxe-cli > /usr/bin/tvmaxe-cli

  Apoi tasta activa "as" din meniul principal (în loc de numărul subscrierii scrieți "as" pentru a actualiza și fișierul cu subscriiri) ;

  RăspundețiȘtergere

Back to top