Faceți căutări pe acest blog

marți, 8 noiembrie 2011

Krusader

 Cei obișnuiți de pe windows cu Total Commander pot folosi în distribuțiile Linux alternative precum Krusader (pentru mediul Kde, dar funcționează foarte bine în orice DE/ WM), Gnome Commander (Gnome), Midnight Commander/ mc (file manager în linia de comandă).
 Krusader este gândit în același mod ca și Kde, cu scopul de a fi o unealtă completă, de a face cât mai multe sarcini și de a le face cât mai bine, ușurând astfel sarcina utilizatorului, punându-i la dispoziție mai multe variante/ căi/ opțiuni, în așa fel încât să îndeplinească toate dorințele.
 Exact ca și mc sau Norton Commander, Krusader este un administrator de fișiere ortodox (Orthodox File Manager sau Command-based File Manager), adică are trei ferestre de lucru, două panouri centrale și o mică fereastră CLI în partea de jos a ferestrei... Pe lângă cele două panouri centrale (folositoare pentru mutări, copieri rapide și comode dintr-o locație în alta, aș zice că acesta este aspectul ce atrage cel mai mult fanii...), și linia de comandă de sub panouri (în care putem executa comenzi bash), chiar în partea de jos a ferestrei avem bara cu taste funcționale cu care suntem obișnuiți din mc, bară utilă în administrarea fișierelor datorită posibilității de a executa sarcini extrem de simplu și rapid.
 

 Krusader are editor de text încorporat, deci cu F4 edităm fișiere text (putem modifica conținutul acestora spre deosebire de F3... dar cu dublu clic pe fișier, acesta va fi deschis de aplicația setată implicit în system settings: kwrite, kate, etc, iar apăsând tasta F3 putem vedea un fișier (text, imagine,video...)), cu tasta F2 deschidem un terminal în directorul curent, F10 închide Krusader (ca și combinația de taste pentru închiderea oricărei ferestre în Kde: Alt+F4), etc.

 Ca și managerul de fișiere implicit în Kde, Dolphin, Krusader poate fi pornit ca root, afișează același meniu cuprinzător la clic dreapta, știe să lucreze cu orice tipuri de fișiere (de exemplu suportă tipurile de arhive tar, rar, zip, ace, bzip2, gzip, arj, 7z, rpm, și arată fără dezarhivare conținutul arhivelor direct în panou, ca și cum ar fi un director).


 Din cele două panouri centrale, unul este activ, celălalt inactiv, putem schimba panoul de lucru cu tasta Tab sau cu clic cu mouse-ul, putem folosi tastatura, mouse-ul, tastele funcționale afișate în bara de jos, sau comenzi bash în mica fereastră terminal pentru a realiza o sarcină, deci fiecare utilizator are de unde alege metoda ce i se potrivește mai bine. În plus avem deasupra panourilor bara de origine unde putem seta câteva scurtături utile (.. , /, ~ , înainte, înapoi). O scurtătură utilă este Ctrl+. (echivalentul combinației Alt+. din Dolphin) care va face vizibile/ invizibile directoarele/ fișierele ascunse, cele cu . în fața numelui. Directoarele/ fișierele pot fi afișate în panouri în funcție de preferință, după nume (varianta implicită/ Meta+1... tasta Meta este tasta cu logo windows din stânga tastaturii, cea din dreapta este tasta Super), extensie (Meta+2), dimensiune (Meta+3), data modificării (Meta+4).

 După instalare, la prima pornire Krusader va oferi o ferestră în care putem face setări, putem sări peste aceasta, lăsând Krusader cu setările implicite, urmând ca apoi să-l configurăm după plac.
 Majoritatea setărilor se pot face în meniul ”Settings”- ”Configure Krusader” pentru aspect și funcționalitate, ”Configure Toolbars” pentru conținutul barei de unelte, ”Configure Shortcuts” pentru tastele/ combinațiile de taste folosite ca scurtături/ hotkeys.

  Caracteristici importante ale Krusader:
- montare/ demontare partiții;
- suport FTP;
- modul de căutare avansată;
- editor text încorporat;
- comparații fișiere text;
- sincronizare directoare;
- suport linie de comandă și emulator de terminal;
- suport arhive diverse;
- verificare checksum (md5, sha1, etc);
- împărțire/ combinare fișiere (split/ combine file);
- calculare spațiu ocupat de directoare/ fișiere.


 Sursă și documentație: ww.krusader.org/handbook/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top