Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 20 iulie 2011

Nume "trăsnite" comenzi

 În materialul precedent am folosit expresia "Wtf". Banuiesc că toată lumea știe ce vrea să însemne expresia respectivă, haideți să vedem că poate însemna și altceva, numele unei aplicații. Astfel mi-a venit ideea unui nou articol, câteva comenzi CLI (asta mă interesează!) cu nume puțin mai trăsnit... :D Personal mă dau în vânt după nume de acest gen.

 1- wtf Pomeneam de wtf. Este o aplicație care în Arch chiar așa se numește și se instalează cu #pacman -S wtf, în Mandriva aplicația face parte din pachetul bsd-games (de, distribuție pentru începători, limbaj mai pudic) și se instalează cu #urpmi bsd-games. Wtf are o bază de date referitoare la acronime folosite în IT, și una la expresii uzuale.
                  wtf                                                                                               scrot
 
2- scrot Înțelesul profan este clar, știați că e și numele unei aplicații de făcut capturi de ecran (screenshoturi)? Instalați scrot și dați în consolă comanda scrot imagine.png, va fi făcut un screenshot denumit imagine.png și amplasat în /home/user. Vreți un mic delay?
 scrot -c -d 5 image.png  => screenshot denumit image.png luat după 5 secunde (opțiunea -c va contoriza, cronometra timpul, fără ea întârzierea este setată, dar nu se va număra).
 Există și un WM (windows manager) scrotwm. :D

3- wc (word count) Aceasta ar trebui să fie arhicunoscută, este aplicația cu ajutorul căreia vedem câte linii, cuvinte și caractere conține un fișier.

4- toilet Este o unealtă care redă text cu caractere ASCII și ANSI, caractere mari,frumos colorate, utilă pentru mesaje de salut în consolă, de exemplu. Bonus:
1- toilet are o opțiune, un filtru de culori numit gay...
2- are ca dependență libcaca...
3- evident, și toilet și libcaca sunt creațiile Caca Labs... Mascota e sugestivă, nu?

5- whoami Nu, nu este o întrebare filosofică, existențialistă, nici măcar una retorică... Astfel aflăm ce cont de user este logat pe sistem, util în cazul în care promptul nu afișează acest lucru. Pentru detalii amănunțite folosim finger user.

 Alte nume de același gen: clit , pimpdvomit, brainfucklibsexy, libassBitchXunzipstriptouchfinger. Sper că acestea nu sunt toate... :D


 Deloc surprinzător totuși, având în vedere umorul din lumea Linux, cu o menajerie întreagă prezentă, începând cu mascota Tux (pinguin), continuând cu GNU (specie de antilopă), Gnome (pitic, spiriduș), Musca (traducere inutilă= WM/ windows manager), cat (pisică), etc. Și nu uitați că aceste comenzi în terminal sunt prelucrate de shell-ul Bash (a lovi, a izbi)... Don't bash me! :D

4 comentarii:

Back to top