Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 23 iulie 2011

Aplicații CLI + cmus

 Pentru un începător, interfața grafică este mai mult decât necesară, este indispensabilă. Nu atât din cauza dificultății liniei de comandă, a fricii stârnite de aceasta, cât mai ales (cred eu!) din cauză că nu știe măcar corespondentele aplicațiilor grafice în linia de comandă, darămite să le și folosească...
 Majoritatea utilizatorilor folosesc computerul pentru câteva lucruri uzuale: navigare internet, ascultat muzică, vizionat filme, discuții cu prietenii, inscripționat cd/ dvd, și cam atât. Pentru fiecare din acestea există cel puțin o alternativă în consolă aplicații care sunt destul de intuitive  și usor de folosit.
 
 Haideți ca în primul rând să vedem ce opțiuni avem la alegere, în funcție de ceea ce suntem obișnuiți să facem în X.

 Browser: lynx, elinks.
 Player audio: moc, mp3blaster, cmus, cplay.
 Player video/ streaming: mplayer, cvlc.
 Messenger/ IRC: centerim, finch, irssi.
 Screenshots: fbgrab, scrot, import.
 Captură/ conversie audio/ video: ffmpeg.
 File manager: mc, worker.
 Editare text: nano, mcedit, pico, vi.
 Vizualizare imagini: fbv, fbi.
 Vizualizare PDF: fbgs.
 Client e-mail: alpine, mutt.
 Wallpaper: fbterm+fbv.
 Screensaver: cmatrix, asciiquarium.
 Client torrente: rtorrent.
 Monitorizare sistem: htop, top.
 Ceas/ dată/ calendar: ttyclock, clock, date, cal.
 Prognoză meteo: weather-util.
 Reminder: remind.
 Inscripționare cd/ dvd: bashburn, mybashburn.

 Liste mai cuprinzătoare de astfel de aplicații:
- http://jaredandcoralee.com/CLIapps.html
- http://cli-apps.org/?PHPSESSID=a9e9ef24f1836c9d5e3ad8a471cb7009

 Cei interesați, sau măcar curioși pot afla detalii, mod de instalare/ setare/ utilizare pentru multe asemenea aplicații interesante din Ghidul Mandriva: http://www.mandrivausers.ro/ghid . Aceste aplicații pot fi folosite în orice distribuție, nu doar Mandriva, personal am utilizat majoritatea lor în Mandriva, Ubuntu, Sabayon, Slackware, Arch, încă le folosesc cu plăcere. Cu ajutorul acelui ghid orice utilizator Linux poate instala, seta și utiliza aplicațiile CLI prezentate. Atenție: dau dependență! :D

 Cred că fiecare utilizator este conștient de faptul că, mai devreme sau mai târziu va avea probleme cu sistemul, și mai ales cu interfața grafică, caz în care cunoașterea CLI va fi diferența între repararea sistemului și reinstalare.
 Alte motive pentru care sfătuiesc orice user să învețe să folosească linia de comandă, și bineînțeles aplicațiile CLI sunt:
1- astfel puteți învăța multe lucruri utile și căpăta deprinderi folositoare;
2- consumă mult mai puține resurse;
3- datorită simplității sunt mai puțin predispuse la probleme;
4- veți căpăta încredere în sine și veți stăpâni sistemul mult mai bine, nu veți mai fi la mila celor ce-au scris interfețele grafice;
5- ultima, dar nu cea din urmă: sunt cool, sexy, geeky, veți fi admirat și invidiat de prieteni și cunoștințe (da, și de fete! fetelor le plac băieții inteligenți), veți căpăta reputația de LInux-guru. :D

 Deci să presupunem că scopul nostru este "părăsirea" interfeței grafice și lucrul în tty, ideal este s-o facem treptat.
 Pentru început vă propun să încercați aplicații CLI care funcționează în interfața grafică, gen moc, alpine, rtorrent, weather-utils, etc, înlocuind de exemplu playerul actual cu moc, cplay, cmus sau mp3blaster. Poate ar fi util pentru începători să vađă cât de simplu este de folosit o aplicație CLI. Cum nu văd rostul repetării celor scrise în ghidul pomenit (ghid pe care vă sfătuiesc să-l studiați și să încercați acele aplicații), voi încerca să prezint câte o aplicație de acest gen într-un material, alta decât cea prezentată/ recomandată în ghid. Să începem cu un player audio, cmus (chiar dacă eu sunt fan moc, folosesc moc chiar și-n interfața grafică...). Instalăm cmus și-l pornim în consolă cu comanda cmus. Vom primi la prima pornire interfața următoare:

 Acum vom apăsa tasta 5 pentru a trece în modul file-browser/ file-manager și a selecta directoarele/ fișierele cu muzica dorită. Aspectul va fi acesta:

Folosind tastele săgeți, Enter și Backspace, navigăm între directoare și fișiere audio, cu Enter pornim redarea unei melodii, cu c punem pauză/ reluăm redarea, putem da repede înainte/ înapoi apăsând (derulare 1 minut) sau săgeată stânga/ dreapta (derulare 10 secunde). Dar s-o luăm metodic, am apăsat 5 și astfel am intrat în mod file-browser, navigăm cu tastele săgeți până la directorul dorit, apăsăm tasta a pentru a adăuga onținutul directorului în baza de date a cmus, putem adăuga alte directoare cu muzică sau doar melodii, etc.
 În colțul din dreapta al barei de jos puteți observa opțiunile utile redării. Tastând m putem modifica modul în care cmus va reda conținutul, tot conținutul, tot albumul curent, toate melodiile artistului.
 Cu tasta s alegem ca cmus să redea melodiile aleatoriu, la întâmplare. Încă o apăsare a s anulează opțiunea, melodiile fiind redate la rând.
 Cu Shift+c setăm cmus să continue redarea la sfârșitul melodiei.
 Tasta r va spune cmus că trebuie repetată melodia.
 În ultima căsuță din dreapta barei de jos sunt afișate opțiunile valabile (CRS), dacă una din ele nu apare în căsuță atunci nu este activă.
 Putem alege melodia ce va urma celei redate, navigând cu săgețile și odată selectată, tastăm e, astfel acea melodie va fi următoarea, fără întreruperea redării melodiei curente.
 Pentru închidere cmus: q și apoi confirmăm y.











 Un aspect util și interesant: cmus știe să redea videoclipuri, numai partea audio...


 Mai multe detalii:  http://www.linuxcertif.com/man/7/cmus-tutorial/

10 comentarii:

  1. Guilty... Pai nu trebuie studiat "inamicul"??? :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde mai pui ca daca dai drumul prin SSH la un Finch in Screen, acasa.... poti sta pe mess de la birou fara sa dai de banuit (interceptat) si nici nu pierzi legatura daca inchizi repede Putty. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Personal prefer moc, dar despre moc am scris în ghidul Mandriva, așa că m-am gândit la o alternativă... Moc rulz, arată mai bine, poți asculta și posturi radio. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. salut! incerc sa folosesc aceasta aplicatie cli, dar, cand dau rulare piesa muzicala primesc ceva de genul:"error:opening audio device:internal error", ce nu am instalat...?

    RăspundețiȘtergere
  5. am uitat sa specific ca folosesc crunchbang.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut, pare sa fie un bug in Debian... :(
    http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=593595

    Foloseste moc, e mai prietenos si mai frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. mulțumesc! merge moc (am folosit indicațiile din ArchWikiro) :) e cool!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cu placere, citeste si ghidul Mandriva (sau de pe wiki Mandrivausers.ro) pentru detalii/ customizari/ etc.

    RăspundețiȘtergere

Back to top