Dar există și unele versiuni/ spinuri de Arch curat/ pur, ce sunt gândite pentru a putea fi instalate mai simplu, versiuni ce au anumite scripturi/ installere cu o interfață ncurses:
- Architect (care pare abandonată totuși având în vedere că ultima versiune e din 01.03.2016): https://sourceforge.net/projects/architect-linux/
- Feliz: https://sourceforge.net/projects/feliz/
- Arch-anywhere: https://arch-anywhere.org/download/
Eu am testat arch-anywhere, deoarece este la zi (2.2.3 e din 12.09.2016), are disponibilă limba română (să-i mulțumim amicului xxvirusxx pentru asta!, cei ce bântuie pe forumul Softpedia sau forumul local Ubuntu îl știu), și are un installer ncurses foarte intuitiv. Și findcă pe ăsta mi s-a pus pata la momentul respectiv... Pentru un utilizator oarecum mai avansat installerul e inutil, îți consumă puțin timp, opțiunile sunt oarecum mai limitate dar pentru un
Se descarcă ultima versiune, se pune un un dvd sau stick usb, sau se poate boota direct de pe imaginea iso dacă aveți un alt Linux, se bootează, se alege arhitectura, în meniul de boot selectăm instalarea (e suficient să apăsăm 1 și Enter) și se trece la treabă. Nu prea am ce spune, pașii sunt simpli, logici, intuitivi, vedeți screenshoturile de la o instalare în VirtualBox.
Pentru copierea imaginii iso pe stick usb, dați ca root comanda:
dd if=~/cale-către-imagine/arch-anywhere-2.2.3-dual.iso of=/dev/sdX bs=4M && sync
Înlocuiți ~/cale-către-imagine cu numele directorului unde ați descărcat imaginea iso, în exemplul următor este directorul Downloads. Dacă imaginea iso este în /home/user puneți doar numele imaginii. Aflați numele corect al stickului cu sudo blkid, înlocuiți /dev/sdX cu acel nume, /dev/sdb, /dev/sdc, șamd, deci dacă stickul este recunoscut ca fiind /dev/sdb comanda data ca root (sau precedată de sudo) va fi:
dd if=~/Downloads/arch-anywhere-2.2.3-dual.iso of=/dev/sdb bs=4M && sync
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu