Faceți căutări pe acest blog

marți, 26 iulie 2016

Chromecast2- streaming multimedia Android/ Linux => TV

 Chromecast2 este a doua generație de dispozitive Chromecast, un dispozitiv pentru streaming multimedia pe tv. Este compatibil cu dispozitive cu Android, Chromebook, Windows, precum și cu cele Apple (Mac, iPhone, iPad). Și (chiar dacă nu există suport oficial din partea Google...) și cu mașinile cu Linux!

 Chromecast se conectează la tv într-unul din porturile HDMI și se alimentează fie de la o priză, fie direct de la televizor printr-un port USB. După prima conectare trebuie configurat de pe un dispozitiv compatibil (smartphone sau tabletă cu Android) prin aplicația dedicată Google Cast Google Home (s-a schimbat numele...), o descărcați din Magazin Play. Este un proces simplu și intuitiv, urmați etapele succesive: detectarea Chromecast,  updatarea sistemului, conectarea la reţeaua wireless şi introducerea codului ce apare pe ecranul tv (fiecare device are un cod propriu!), selectarea modului de casting (e posibil să accepte doar de pe dispozitivul de pe care se face setarea sau de pe orice device conectat la reţeaua wireless- folosit acasă e varianta optimă, putem transmite conţinut multimedia de pe orice dispozitiv conectat la reţeaua noastră wireless, telefoane, tablete, laptopuri, desktopuri). Când apare pe tv mesajul "ready to cast", dispozitivul este gata de funcţionare. Important: Chromecast nu este doar un adaptor, este de fapt un media player wireless, dispozitivul este cel ce procesează conţinutul media trimis la tv, nu telefonul sau tableta, care se pot folosi la altceva sau chiar închide. Există şi o metodă utilă de-a cupla televizorul direct pe Chromecast fără a folosi telecomanda televizorului (vă uitați la un canal tv, conectarea de la un device la Chromecast va forța televizorul să schimbe automat pe portul HDMI unde e cuplat Chromecast și va reda conținutul), dacă alimentarea se face la priză, nu la portul USB şi dacă avem bifată/ activată funcţia HDMI-CEC (HDMI Consumer Electronics Control- în funcţie de tipul tv-ului funcţia poate avea nume diferit, la Sony se numeşte Bravia Sync, la Samsung Anynet+, la alţi producători nu ştiu sigur, citiţi aici: http://www.howtogeek.com/207186/how-to-enable-hdmi-cec-on-your-tv-and-why-you-should/).

 Dispozitivul:
Butonul de distribuire conținut pe tv, aspectul e același în orice aplicație:


 ANDROID
 Voi începe cu Android deoarece setările trebuie făcute cu un dispozitiv cu Android, cu aplicația Google Cast. Chromecast este gândit pentru folosire online, aspect specific Google, deci puteți rula pe smartphone/ tabletă Youtube, Google Music, Netflix, HBO Go, browserul Chrome și alte aplicații similare și apăsând pe butonul de cast veți trimite pe tv conținutul redat. E posibil şi screen mirroring, vizualizarea ecranului telefonului/ tabletei în întregime pe tv. Problema este că nu există suport din partea Google pentru redarea conținutului de pe smartphone/ tabletă. Soluțiile sunt LocalCast for Chromecast/ DLNA și ES Explorer File Manager cu ES Chromecast plugin, ambele sunt capabile să trimită pe tv imagini și fișiere audio și video. Le instalați din Magazin Play. Pe lângă conținutul multimedia (imagini, fișiere audio și video) stocate pe telefon sau cardul SD pot reda conținut de pe un server Samba și din cloud (Dropbox și Google Drive, nu și de pe Mega, bănuiesc că de vină este criptarea).




 LINUX
 După cum pomeneam la început, Google nu acordă suport oficial pentru funcționarea Chromecast cu Linux. Penibil din partea lor, dar există soluții. Cea mai la îndemână este browserul Chrome cu extensia Google Cast (https://chrome.google.com/webstore/detail/google-cast/boadgeojelhgndaghljhdicfkmllpafd). Până şi fişiere video se pot trimite pe tv prin Chrome copiind un fişier video într-un nou tab  (drag & drop) şi apăsând butonul de cast.
 Pulseaudio-dlna este cea mai primitivă variantă, trimite pe tv doar fluxul audio. Instalați (pentru Arch pachetul e-n AUR), rulați în terminal, porniți un player cu o melodie mp3 sau un videoclip, alegeți din pavucontrol- playback- player (Ayudacious, sau Smplayer sau ce player este)- Chromecast în loc de placa audio. Pentru Ubuntu: http://www.webupd8.org/2016/03/how-to-stream-audio-to-chromecast-or.html
 Castnow este o aplicație mai complexă și mai utilă, chiar dacă este în linie de comandă. În Arch pachetul castnow-git este în AUR. Poate trimite atât flux audio, cât și video. Nu știe să redea un playlist, dar puteți seta redarea tuturor fișierelor dintr-un director, puteți derula înainte-înapoi, sări la fișierul următor, pune pauză, șamd, vedeți pagina de help.
castnow --help                                        = indicații
castnow nume-fișier-video.mp4          = va reda pe tv fișierul video
castnow nume-fișier-audio.mp3          = va reda un fișier audio
castnow ~/Videoclipuri/*                      = va reda toate videoclipurile din director
 Mai multe: http://www.linux-magazine.com/Issues/2015/175/Castnow
  Server SAMBA
 Bănuiesc că mulți utilizatori de Linux au deja un server Samba pentru sharing. Vă conectați de pe smarthone sau tabletă Android la server cu LocalCast, selectați din categoria LEGĂTURI/ NAS serverul Samba și va fi redat pe tv conținutul dorit.
 Un material util: https://www.linux.com/learn/how-stream-content-linux-system-chromecast
  Popcorn Time
 Putem urmări pe ecranul televizorului seriale sau filme online. E suficient ca tv-ul să fie pornit pe portul HDMI unde e conectat Chromecast, să alegem un film și să selectăm la player Chromecast. Pentru utilizatorii de Arch există în AUR mai multe variante de Popcorn Time, eu am instalat popcorntime-bin și trimite materiale la tv, afișează subtitrările, totul e ok. Posibil ca și alte variante (popcorntime-ce, popcorntime-community, popcorntime-git, șamd) să funcționeze.
 Alte aplicaţii potrivite pentru Chromecast/ DLNA ( Digital Living Network Alliance) în general...: https://wiki.archlinux.org/index.php/Streaming_media
 Personal sunt încântat de Chromecast2, am scăpat de conectat cabluri HDMI, am mărit considerabil baza de dispozitive (smartphonurile și desktopul nu au mufă HDMI) ce pot trimite conținut pe unul din televizoare și tipul conținutului și-n plus este extrem de comod să ai mereu la îndemână posibilitatea de-a controla un tv cu telefonul. Ca fapt divers, după conectarea și configurarea Chromecast pe un tv, pe al doilea tv a fost recunoscut imediat și a funcționat fără alte setări.

Listă aplicații compatibile cu Chromecast: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_apps_with_Google_Cast_support

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top