Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 iunie 2016

Snap- pachete universal valabile GNU/ Linux

 Developerii Canonical, firma din spatele Ubuntu au lansat odată cu Ubuntu 16.04 un nou tip de pachet, mai bine spus un nou tip de arhivă, de ”container”, snap.

 În mod tradițional pachetele ecosistemulului Linux diferă de la distribuție la distribuție, există pachete (arhive) .deb (Debian, Ubuntu, Mint, șamd), .rpm (CentOS, Fedora, Rosa, OpenSuse, OpenMandriva, Mageia), .tar.gz (Arch, Manjaro), etc. Fiecare tip de pachet/ arhivă funcționează doar pe distribuția de bază, un pachet .deb nu va putea fi instalat pe o distribuție bazată pe .rpm de exemplu! Aceasta este așa numita ”fragmentare” blamată de mulți utilizatori. Aceleași aplicații, alte tipuri de pachete (arhive)...
 Lucrurile sunt pe cale să se schimbe odată cu apariția pachetelor snap. Ce este un pachet sau o aplicație snap? Este un pachet ce conține atât binarele clasice cât și toate dependențele necesare! La instalare, orice pachet snap se va instala într-un container propriu, de sine stătător, fără să interfereze cu celelalte aplicații/ biblioteci/ dependențe, deci se exclud confictele între diferite versiuni! De exemplu puteți avea instalată o versiune a unui pachet (să zicem qt5), iar pachetul snap necesită o altă versiune de qt (qt4), acesta va fi instalată în sus-pomenitul container fără să intre în conflict cu versiunea mai nouă.

 Pe Ubuntu pachetele snap funcționează nativ, acum snap este portat și pe alte distribuții: Arch, CentOS, Debian, Fedora, Gentoo, OpenSuse, OpenWrt, RHEL și pe derivatele Ubuntu (Mint, Elementary, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu Gnome, Ubuntu Mate, șamd). Există zvonuri că s-ar intenționa portarea snap și pe Android și poate chiar Windows 10 (http://www.omgubuntu.co.uk/2016/06/snap-to-be-universal-linux-package-format).
 N-aș putea spune care va fi impactul snap în viitor, dacă se va putea impune înlocuind în proporție substanțială pachetele .deb, .rpm, .tar.gz, dar este clar o mișcare interesantă. Deocamdată sunt puține pachete snap, mai ales pe 32 biți, eu am instalat snapd pe o mașină de sacrificiu (desktop x86), și am creat un cont cu o adresă de email de sacrificiu!
 

 Instalare pe Arch
 În primul rând trebuie creat un cont de utilizator pe UbuntuOne (https://login.ubuntu.com/), apoi instalați pachetul snapd din AUR. O altă condiție este ca userul vostru să facă parte din grupul sudo.
yaourt -S snapd
sudo groupadd sudo
sudo gpasswd -a nume-user sudo

După delogare- logare sau reboot puteți porni snap în terminal, va trebui să vă logați cu adresa de email dată pe UbuntuOne și să puneți parola.
snap login adresa-email

Instalare pe alte distribuții: http://snapcraft.io/?utm_source=omgubuntu
Instalare din surse: https://github.com/snapcore/snapd
Aplicații disponibile: https://uappexplorer.com/apps?type=snappy&sort=title

 Utilizare snap
snap login             = logare/ autentificare în store
snap logout               = delogare/ ieșire din contul store
snap find                  = listare pachete disponibile
snap install app      = instalare pachet ”app”
snap list                   = afișare pachete instalate
snap changes          = afișare listă acțiuni
snap refresh app    = update pachet numit ”app” la ultima versiune
snap remove app    = dezinstalare pachet app
snap -h                       = afișare informații despre utilizare

 Poate ar trebui să vorbim puțin și de inconvenientele snap, și nu mă refer la spațiul de stocare folosit în plus, în ziua de azi 1-2- 5 GB nu-s un capăt de țară... Cel mai vizibil inconvenient îl reprezintă riscul de-a folosi aplicații ne- native, lipsa încrederii în cei ce scriu aplicațiile alea și chiar lipsa siguranței! https://mjg59.dreamwidth.org/42320.html
 Alt aspect îl reprezintă imixtiunile în sistem, se activeaza si se pornesc automat servicii: snapd.refresh.timer si snapd.socket, așa e modul Ubuntu, userii altor distribuții poate preferă să-și controleze singuri serviciile! Și-n fine mi se pare aiurea să fii nevoit să-ți faci cont pe UbuntuOne.

 Cu bune sau cu rele e un subiect ce merită urmărit!

8 comentarii:

  1. snap inca o idiotenie marca canonical, idiotenie copiata de la micromoale. Nici nu ma asteptam la altceva din partea canonical. Macar de la dezvoltatorii altor distributii ma asteptam sa nu fie asa "saritori" in a introduce in distributiile lor astfel de balarii chiar daca sunt optionale.
    Lumea Linux incepe sa decada foarte rapid si probabil vom ajunge sa nu avem alternative decat poate prin lumea BSD.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stai liniștit că situația nu-i chiar așa cum prezintă cei de la Canonical...
    Citește te rog cum e cazul cu ”colaborarea” celor de la OpenSuse
    Aceeași problemă e și-n cazul Arch, snap nu e ”adoptat” oficial, chiar dacă asta-i impresia dorită!

    RăspundețiȘtergere
  3. probabil ca se incearca cu disperare cresterea cotei de piata care, se mentine cu obstinatie la 1-2% de ani buni. mie mi se pare o miscare buna. de exemplu, eu as vrea sa fie un .rpm oficial google-chrome pentru Rosa linux. am instalat unul care nici nu stiu ce sursa are. daca ar fi fost pe situl google un singur pachet valabil pentru toate distributiile, alta era situatia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi cum ar creşte asta cota de piaţă???
      Pare mai mult o tentativă de unificare forţată a pachetelor şi (evident apoi!) a distribuţiilor sub umbrela/ patronajul/ supravegherea Canonical (în aşteptarea momentului prielnic să înlocuiască umbrela cu conducerea...).
      E interesant şi momentul, momentul colaborării Canonical cu M$. Interesant e şi faptul că snap nu-i primul tip de pachet universal, există xdg-app, flatpak (şi apropo, ăsta are-n spate Red Hat, firmă cu o reputaţie mult mai puternică!), dar Shuttleworth ar dori ca developerii acestora să treacă la snap.

      Ștergere
    2. Nici xdg-app / flatpak, nu ma incanta, mai ales daca au RH in spate, asta dupa dezastrul numit systemd.
      Se vede clar tendinta de a se unifica diverse aspecte din lumea Linux, acest lucru pe care vad ca multi il doresc va duce ca Linux sa ajunga a fi un fel de micromoale ferestre, sper sa nu fie asa, dar odata cu sysd si acum cu ideea de a se folosi un tip de pachet standard e un atac direct la ideea de baza de la care a plecat Linus, adica nu se mai ofera libertate de a alege ceva ce iti place / te multumeste.
      Iar dintre toti jucatorii din lumea Linux / open source, ciumpalacii de la canonical sunt fix imaginea in oglinda a lui micromoale, deci mai bine nu.
      Asa ca prefer sa se ramana la pachetele clasice si arhicunoscute si atat nu sa am un singur tip de pachet care sa fie unic si sa il pot folosi pentru orice distro.

      Ștergere
  4. Si eu am aceeasi opinie Kagaroth! Dar eu sunt muuuult mai optimist in privinta adoptarii snap sau xdg-app, ma-ndoiesc sincer ca va prinde pe Arch, Slackware, Gentoo, Sabayon sau Rosa, chiar daca se va impune pe alte distributii, maintainerii acestora sunt mai realisti, mai cunoscatori ai preferintelor userilor si cred c-ar risca fork-uirea imediata! Si dupa cum pomeneai bine in primul mesaj, intotdeauna va ramane alternativa BSD!

    RăspundețiȘtergere
  5. LE> şi-ncă ceva, în ultima vreme ăştia de la Canonical parcă se-mpuşcă mereu singuri în picior... După mult timp au devenit şi ei mai creativi, mai activi, au scos chestii mişto (USC, Unity), lucrează la alte chestii interesante, aşteptate(Mir), şi când ţi-e lumea mai dragă fac câte o boacănă...

    RăspundețiȘtergere
  6. They bite more then they can chew. Asta e explicatia. Prea copiaza de la altii si vor sa ajunga pe altii din urma intr-un timp scurt si din acest motiv vin si cu multe idiotenii in speranta ca vor reusi ceva.

    RăspundețiȘtergere

Back to top