Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 noiembrie 2013

MRB

MRB= Mandrivausers Romanian Backports repository

 Fiecare distribuție Linux are mediile sale de pachete online, așa numitele repositories, unele din ele oficiale, altele neoficiale, cum sunt PPA (Personal Package Archive) ale Ubuntu, AUR (Arch User Repository) al ArchLinux, MIB (Mandriva International Backports) al Mandrivei (http://mib.pianetalinux.org/blog/repository).

 După cum utilizatorii vechi ai Mandriva știu, comunitatea locală a utilizatorilor distribuției Mandriva (http://mandrivausers.ro/node) are un repository/ mediu de pachete/ depozit de pachete online propriu. Pe vremea când distribuția avea succes erau doi packageri, unul pentru versiunile pe 32 de biți/ x86 (V3n3RiX), celălalt pentru versiunile pe 64 de biți/ x84_64/ amd64 (symbianflo). Acum a rămas doar symbianflo pe baricade, dar ține steagul sus!

 MRB are pachete pentru ultimele versiuni ale Mandriva, dar și pentru distribuțiile ”soră”, Rosa Linux și acum și OpenMandriva.
 Orice utilizator al uneia din distribuțiile menționate mai sus poate solicita unul sau mai multe pachete ce nu se găsesc în mediile oficiale sau ultimele versiuni ale unor pachete oficiale pe forumul mandrivausers.ro în subiectul dedicat: http://www.mandrivausers.ro/forums/solicitare-pachete .
 Regula este să se specifice distribuția, arhitectura, pachetele dorite și pagina web a programatorului și pagina de download (http://www.mandrivausers.ro/content/how-reguli-de-respectat).
 De exemplu, să presupunem că solicităm împachetarea moc (Music On Console) pentru Rosa LTS pe 64 de biți, vom specifica:
Rosa LTS/ x86_64
Moc- http://moc.daper.net/download

 În măsura timpului domnul symbianflo va împacheta pachetele (aplicațiile) cerute, atît timp cât este cu putință și se îndeplinesc condițiile specificate (să nu existe în mediile oficiale sau să existe versiuni vechi și cererea să se refere la ultimele versiuni, bleeding edge)!
 Eu tocmai am apelat la symbianflo pentru câteva pachete care încă nu erau disponibile în mediile oficiale pentru arhitectura x86_64 (moc, videotop sau youtube-viewer), plus încă vreo două apărute pe parcurs. Deja după 24 de ore unele sunt în mediul MRB, celelalte vor urma!

 Orice utilizator al OpenMandriva 2013.0 poate adăuga depozitul cu pachete MRB dând în consolă ca root comanda (copy-paste în terminal- Enter):
 urpmi.addmedia --update 'MRBx86_64_rpms' 'http://abf-downloads.rosalinux.ru/mandrivausersro_personal/repository/openmandriva2013.0/x86_64/main/release/' with media_info/hdlist.cz

 Anunțul oficial: http://www.mandrivausers.ro/content/noi-medii-mrb-pentru-openmandriva

 Acesta este mediul, puteți vedea că deja conține câteva pachete:
http://abf-downloads.rosalinux.ru/mandrivausersro_personal/repository/openmandriva2013.0/x86_64/main/release/

 Utilizatorii Rosa 2012LTS și Rosa 2012.1 (Fresh) pot adăuga mediile MRB după indicațiile de aici: http://mrb.mandrivausers.ro/
 Pentru Rosa LTS și Fresh sunt mult mai multe pachete disponibile (numai bunătăți!), pe parcurs, în funcție de numărul solicitărilor și al utilizatorilor va crește și numărul de pachete pentru OpenMandriva. Am specificat numărul utilizatorilor. De ce? Presupun că un număr mare de utilizatori ar aduce un număr mare de cereri diverse, fiecare avem preferințele noastre personale, nevoile proprii. Tradițional MRB este un mediu cu pachete speciale (de exemplu screen cu patch-ul Vertical Split), folosite mai mult aș zice eu de power users, aplicații predominant CLI, dar nu numai (sunt și pachete cu GUI, xt7-player, qwinff, tv-maxe, etc).
 Dar, repet, nu e obligatoriu să cerem ceva, putem adăuga doar mediul de pachete și instala pachetele cerute de alți useri sau împachetate de symbianflo pentru el personal și puse la dispoziția noastră!

 Iată la lucru moc (player audio CLI), videotop (streaming/ download materiale de pe youtube CLI) și cmatrix (screensaver CLI), pachetele solicitate de mine.

Aș încheia mulțumindu-i lui symbianflo pentru efort și dăruire! Și deasemenea mulțumindu-i și lui V3n3RiX pentru munca depusă odinioară!

duminică, 24 noiembrie 2013

OpenMandriva

 Tocmai a apărut prima ediție a OpenMandriva, OpenMandriva Lx 2013.0 (Oxygen). O nouă distribuție și-n același timp una veche, urmașa cunoscutei Mandrake/ Mandriva, cea mai recentă distribuție apărută din ruinele Mandrivei!
 Este versiunea comunitară a Mandrivei și această primă ediție este dedicată memoriei lui Ronald van Pomeren (Arvi Pingus), un cunoscut contributor al Mandrivei!

 Mandriva va fi întotdeauna specială pentru mine, a fost prima dragoste, în ea am făcut primii pași, am învățat primele lucruri, am cunoscut primele decepții, primele eșecuri dar și primele bucurii, primele reușite. Derivate precum Mageia și Rosa s-au impus deja, dar OpenMandriva este pentru mine adevăratul urmaș al tradiției Mandrake/ Mandriva!

 OpenMandriva este axată pe interfața grafică Kde, implicit vine cu Kde 4.11.2, kernel 3.11.8-nrj (kernel datorat comunității MIB, mai precis lui Nicco), kernel cu patch-uri ce cresc performanța (BFS, BFQ și UKSM).

 Dar se pot instala și alte interfețe grafice, fie din centrul de control fie din consolă:
urpmi task-lxde         = instalare metapachet Lxde
urpmi task-xfce         = instalare metapachet Xfce4
urpmi task-gnome    = instalare metapachet Gnome, etc.

 Este o distribuție gândită pentru începători, installerul grafic este intuitiv, se poate folosi limba română la instalare, se pot crea/ manipula partiții în timpul procesului de instalare. După instalare, la primul boot se configurează parola contului root și se crează contul de utilizator.

 Download: http://downloads.openmandriva.org/torrents/

 OpenMandriva la prima pornire:


Unul din punctele forte ale derivatelor din Mandriva este centrul de control integrat în care se pot face tot felul de setări utile. În combinație cu centrul de setări al Kde (systemsettings) constituie un sprijin de nădejde pentru începători!
 În primul rînd trebuie configurate mediile de pachete (repositoriile/ depozitele online de pachete) în centrul de control (cunoscut și ca ”Configurați calculatorul”, cum și systemsettings apare sub numele de ”Configure your desktop”)- Gestionare programe- Configurați mediile sursă...- clic pe butonul Adaugă.

 Pentru instalări intrăm în categoria ”Instalați și dezinstalați programe”.

 OpenMandriva folosește package managerul urpmi:
urpmq --list                                                = afișează toate pachetele disponibile în mediile de aplicații/ repositories/ depozitele online cu pachete
urpmq -i pachet                                        = căutare aplicații în mediile de programe, afișare informații despre pachet
urpmi  pachet                                            = instalează (sau actualizează dacă e deja instalat) pachetul respectiv
urpmi ./pachet                                           = instalare pachet local, din folderul curent, nu din baza de date
urpme pachet                                            = dezinstalează pachetul respectiv
urpme --auto-orphans                             = dezinstalează pachetele orfane, dependențele ale căror ”surse”/ pachete mamă au fost șterse 
urpmf pachet                                             = caută în baza de date pentru găsirea pachetelor ce conțin un pachet dorit ce nu merge instalat. De exemplu dorim să instalăm pachetul slang și primim o eroare:
   urpmi slang        => cannot find slang.h

   urpmf slang.h    => libslang1-devel: /usr/include/slang
   urpmi libslang1-devel
   urpmi slang          => acum instalarea merge fără probleme! 
urpmi --auto-select                                   = update general pachete
urpmi --auto-update                                 = update general pachete după ce actualizează și mediile
rpm -qa                                                     = afișează toate pachetele instalate
urpmq --list-media                                     = afișare medii de programe setate
urpmi.addmedia --distrib http://...          = adăugare mediu pachete
urpmi.removemedia --distrib http://...    = ștergere mediu
urpmi.removemedia -a                               = ștergere completă medii

 După o zi, două de butonat pot spune că este rapidă, stabilă, n-a crăpat nici măcar o dată sub stres, aduce puțin la aspect cu Rosa (Simple welcome, stack folder, Rosa panel, Rosa tasks, șamd), ușor de folosit de începători. Utilizatorii avansați ar putea suferi din cauza lipsei unor pachete CLI (temporar sper, distribuția abia a apărut...), pachete precum moc, alpine, youtube-viewer, videotop, șamd.


 Pentru cei ce au nevoie de îndrumare, ghidul Mandriva este încă în mare parte potrivit:
http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/start

 Deasemenea pot cere asistență pe forumul dedicat:
http://www.mandrivausers.ro/node

 În fine, eu trebuie să recunosc sincer c-am lăsat Mandriva în spate, deja folosesc de 2 ani și ceva Arch, deci sunt user de Arch, dar voi încerca să păstrez OpenMandriva pe partiția mea de teste astfel încât să pot acorda ajutor celor interesați în măsura timpului și cunoștințelor!

vineri, 8 noiembrie 2013

Transparență în LXDE (lxterminal)

 Unele managere de ferestre din Linux nu au funcția de compositing, iar Openbox, WM-ul implicit din Lxde este unul din acestea. Astfel că nu putem beneficia de animații 3D sau de transparența anumitor ferestre.
 O variantă de-a beneficia de așa ceva este înlocuirea Openbox cu alt WM compozitor, Compiz, Xfwm4, Kwin sau Mutter.
 Schimbarea se poate efectua în fișierul ~/.config/lxsession/LXDE/desktop.conf (/home/user/.config/lxsession/LXDE/desktop.conf), unde în secțiunea [Session] înlocuim la window_manager managerul openbox-lxde cu WM-ul preferat, în maniera:
[Session]
window_manager=kwin

 Alternativ putem comenta linia respectivă și adăuga o altă linie ce va conține noul WM.

 O variantă mai simplă ce nu necesită editarea vreunui fișier este rularea în terminal sau Run (Alt+F2) a comenzii nume-WM --replace, de exemplu kwin --replace, dar asta doar pentru a verifica comportamentul WM-ului deoarece după logout, reboot setarea va reveni la cea din ~/.config/lxsession/LXDE/desktop.conf.

 Problema cu soluția precedentă este că astfel Lxde nu mai este chiar econom cu resursele cum ar trebui, iar noul WM va veni cu multe pachete ca dependințe.

 Xcompmgr
 A doua posibilitate o constituie utilizarea unui compozitor adițional, astfel Lxde va folosi tot Openbox ca WM, dar vom putea beneficia de compoziție. În funcție de cât de multe așteptăm de la acest compozitor vom folosi xcompmgr (cel mai simplu, mai modest), xcompmgr_tint2 (care oferă-n plus transparență în panoul tint2), compton (un fork de xcompmgr cu multe îmbunătățiri) sau cairo-compmgr, cel mai complex.
 Eu de fapt vreau doar ca lxterminal să fie transparent, lucrez mult în linia de comandă deci terminalul trebuie să arate cum îmi place mie, în consecință am ales xcompmgr.
1- Instalăm xcompmgr și transset-df, în Arch:
pacman -S xcompmgr transset-df
2- Adăugăm în fișierul ~/.xprofile linia xcompmgr -c &:
echo "xcompmgr -c &" >> ~/.xprofile
 Comanda de mai sus dată în terminal creează fișierul dacă nu există și copie linia în fișier.
3- Ne folosim în terminal de comanda transset-df {valoare-opacitate-între-0-și-1}, de exemplu transset-df 0.75 pentru a seta transparența unei ferestre. La rularea comenzii cursorul mouse-ului se va transforma într-o cruce, cu clic pe o fereastră aceasta devine transparentă 25% (0.75= opacitatea, deci transparența este de 25%).
 În cazul meu, singura ferestră la care vreau transparență este lxterminal, iar pentru automatizarea procesului am adăugat în .bashrc linia transset-df 0.7 -a. Astfel, la pornirea terminalului (și implicit a shell-ului bash...) comanda precedentă se execută automat asupra terminalului, deoarece opțiunea -a (--actual) se referă la fereastra actuală, cea în care se execută comanda. Fereasta asupra căreia se aplică transparența se poate selecta prin clic (opțiunea -c, este setarea implicită), sau fereastra în care dăm comanda (-a) sau fereastra aflată sub cursor (-p) sau după numele ferestrei (-n). Mai multe aflați cu transset-df --help.
  Sursă și detalii: https://wiki.archlinux.org/index.php/Xcompmgr
 Rezultat:

Compton, cairo-compmgr și xcompmgr_tint2 nu am încercat deoarece primele două mi se par exagerate, iar al treilea inutil din moment ce-mi place lxpanel, care se poate face semi-transparent... Dar dacă sunteți interesați:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Compton
https://wiki.archlinux.org/index.php/Cairo_Compmgr

miercuri, 6 noiembrie 2013

Schimbare aplicații implicite

 Fiecare din utilizatorii unui pc are preferințe personale, dar o distribuție Linux vine cu aplicații implicite, default.

GUI
 În orice interfață grafică putem alege altă aplicație ce va deschide un fișier (text, audio, video, link, șamd) în file manager (fie că-i vorba de Dolphin, Krusader, Nautilus, Thunar, șamd) cu clic dreapta pe fișier- Deschide cu... (Open with...)- din lista derulantă alegem o aplicație. Dacă dorim ca această aplicație să devină cea implicită, alegem categoria ”Other” (Altele), căutăm aplicația dorită, bifăm caseta ce se referă la memorarea preferinței, deci pe viitor același tip de fișier va fi deschis de aplicația preferată.



 Setări detaliate putem face în centrul de control al interfeței grafice, system setting al KDE de exemplu are două locuri unde putem modifica aplicațiile implicite:
1-  Default Applications- putem schimba aplicațiile pentru servicii: clientul de email, clientul de mesagerie, emulatorul de terminal, managerul de fișiere, browserul, editorul text, managerul de ferestre.

2- File Associations- putem asocia un anume tip de fișiere cu o aplicație. Spre deosebire de file manager, nu e nevoie să căutăm un asemenea fișier, nici nu-i nevoie să avem un astfel de fișier pe hard disc, tipul fișierelor apare în liste pe categorii (audio, video, imagini, etc).


CLI
 Putem schimba aplicațiile implicite și folosind linia de comandă. În momentul în care nu știm aplicația default pentru un tip de fișier îl putem deschide/ rula în mod similar cu dublu clic din file manager:
xdg-open nume-fișier  (în orice DE) 
kde-open nume-fișier  (în KDE)
gvfs-open nume-fișier  (în Gnome)
exo-open nume-fișier  (în Xfce)
 După cum puteți observa xdg-open este universal valabil indiferent de DE, de fapt și celelalte ”deschizătoare de fișiere” (kde-open, exo-open, gvfs-open) se folosesc tot de xdg-open...
 Ok, am văzut cum putem rula/ deschide un fișier cu aplicația implicită folosind xdg-open, hai să aflăm și care sunt aplicațiile setate, fără deschiderea fișierelor:
xdg-mime query default fișier/tip
xdg-mime query default audio/mp3 
xdg-mime query default video/mp4
xdg-mime query default image/png


  În fine, acum știm cum să deschidem fișiere fără să cunoaștem ce aplicație o va face, știm cum aflăm ce aplicație e setată default, mai rămâne să modificăm aplicația implicită:
xdg-mime default nume-aplicație.desktop fișier/extensie
xdg-mime default gwenview.desktop image/png
xdg-mime default smplayer.desktop video/avi

 În cazul managerului de ferestre (WM) schimbarea este simplă:
nume-WM --replace
kwin --replace
xfvw4 --replace
compiz --replace

 O metodă pentru aplicațiile CLI,este setarea aplicațiilor în .bashrc folosind variabilele de mediu:
export EDITOR="nano"
export BROWSER="firefox"
export PAGER="most"

 Dacă folosiți un file manager CLI, de exemplu mc (Midnight Commander) va trebui să alegeți aplicațiile ce vor deschide fișierele dim mc la dublu clic pe fișier sau Enter după marcarea acestuia. 
 Mc are deja setate aplicații implicite, apar două probleme:
1- trebuie să aveți instalate acele aplicații pentru a deschide un fișier, de exemplu xmms pentru fișiere audio;
2- dacă folosim mc și-n interfața grafică (în konsole de exemplu) și-n terminalul în mod text tty, trebuie să specificăm pentru fiecare fișier două aplicații, una pentru X, alta pentru tty.
 Setările se fac în fișierul ~/.config/mc/mc.ext, înlocuind de pildă xmms cu Audacious, mplayer cu Smplayer, sau alegând aplicații diferite pentru interfața grafică și pentru tty; în exemplele următoare vedeți setările pentru fișiere video și imagini:
include/video
    Open=if [ "$DISPLAY" = "" ]; then mplayer -zoom -x 700 -y 450 -geometry 0:0 %f; else (smplayer %f &); fi
    View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/video.sh view ALL_FORMATS

include/image
    Open=if [ "$DISPLAY" = "" ]; then fbv %f; else (gwenview %f &); fi
    View=%view{ascii} /usr/lib/mc/ext.d/image.sh view ALL_FORMATS




 O altă variantă (mai simplă sau mai comodă) de-a deschide fișiere cu alte aplicații decât cele implicite, sau de-a schimba aceste aplicații este folosirea file-memoinfo (perl-file-memoinfo în Arch): http://search.cpan.org/dist/File-MimeInfo/
 Cu mimetype nume-fișier putem afla tipul acestuia.
 Pentru a deschide un fișier cu o aplicație la alegere folosim mimeopen -a nume-fișier, și alegem din listă aplicația. Opțiunea -a (--ask) nu schimbă aplicația implicită, doar întreabă cu ce anume dorim să deschidem în acea unică ocazie!
 Dacă dorim să alegem o aplicație ca aplicație implicită pentru deschiderea unui tip de fișier: mimeopen -d nume-fișier.



 Dacă aplicația dorită nu apare în listă, tastați numărul corespondent categoriei ”Other” (10 în screenshotul precedent) și scrieți comanda ce corespunde acelei aplicații.
Back to top