Fiind un tip parolist mi-a trimis materialul, relativ repede (:D)...
Îi mulțumesc pentru material, mai ales că este prima colaborare de acest gen, și acum să-l urmărim în descifrarea tainelor mc. În primul rînd porniți un terminal și-n terminal mc, apoi urmați pașii.
1- Conexiune ssh (Secure Shell)
Alegeți coloana în care doriți să aveți serverul partajat la distanță, în exemplul următor a fost selectat tabul din dreapta al mc.
Din meniu alegeți ”conexiune shell”, în noua fereastră cu interfață ncurses introduceți datele în secvența:
utilizator@server-partajat-la-distanță:port
și apăsați Enter. Se va deshide o noua fereastră în care vi se va cere parola de acces (caracterele tastate nu vor fi vizibile, exact ca-n orice shell linux).
În exemplul următor am selectat mai multe fișiere (tasta Insert= Ins) și le-am copiat de pe mașina locală pe server.
Operația va dura mai mult sau mai puțin în funcție de viteza noastră de upload furnizată de ISP (furnizorul de net) și în funcție de dimensiunea fișierelor copiate.
2- Conexiune FTP/ SFTP (File Transfer Protocol/ Secure File Transfer Protocol)
Exemplu următor va avea loc în același panou din dreapta, dar selectăm conexiunea SFTP.
După cum cred că realizați, urmează introducerea datelor dumneavostră de cont, similar cu primul caz referitor la ssh:
utilizator@server-partajat-la distanță:port
apoi apăsați Enter sau dați clic pe Ok în fereastra de dialog ncurses apărută.
În următoarea fereastră de dialog apărută introduceți parola de acces aferentă contului.
Mare atenție la introducerea parolei, în unele din versiunile precedente ale mc, introducerea unei parole incorecte se solda cu un crash al managerului mc, drept urmare trebuia reluată de la capăt procedura de logare!
În fine, dacă toate datele au fost introduse corect ar trebui să aveți deja accesul la contul partajat pe serverul respectiv.
3- Midnight Commander, detalii și versiuni
Acest material se referă la versiunea 4.8.10 a mc, ultima versiune stabilă în prezent.
Pachetele pentru distribuțiile Rosa (LTS și Fresh) și OpenMandriva sunt împachetate/ menținute/ actualizate chiar de maestrul symbianflo în mediul main. Distribuții precum Arch, Sabayon, Debian, Fedora Rawhide sau Mageia Cauldron au aceeași versiune a mc, posibil ca lista distribuțiilor să fie mai lungă, dacă nu aveți această versiune (și aveți probleme cu versiunea curentă de mc), puteți solicita maintainerilor acelei distribuții versiunea 4.8.10 sau puteți instala din surse. Caz în care vă pot fi utile unele patch-uri ce îmbunătățesc integrarea și aspectul: https://abf.rosalinux.ru/symbianflo/mc/tree/rosa2012.1?
4- Precizări
Screenshoturile precedente aparțin autorului materialului (symbianflo), nu-mi permit să le înlocuiesc, chiar dacă limba folosită e-un ciudat dialect al limbii române (cel puțin aparent... :D), dar ar trebui să vă descurcați indiferent de limba sistemului. Eu folosesc limba română, ar fi păcat de munca traducătorilor să nu fac așa:
Și în engleză:
https://plus.google.com/u/0/112715657133716462225/posts
RăspundețiȘtergerete-am publicat sefule.