Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Monitorizare baterie laptop CLI

 Toți folosim câte un widget/ applet pentru a monitoriza starea bateriei în X, eu în Kde am Battery Monitor în panou, se poate pune și pe desktop.

 Aceleași informații le putem afla și în linia de comandă.
1- Putem folosi acpi (Advanced Configuration and Power Interface) sau ibam (Intelligent Battery Monitor). Primim informații la comenzile:
acpi
acpi -b
acpi -V | grep Battery
ibam
ibam --batery
 În funcție de distribuția folosită putem interoga bateria direct, de exemplu în Arch: cat /sys/class/power_supply/BAT1/capacity și cat /sys/class/power_supply/BAT1/status.

2- Putem seta htop să arate starea bateriei în unul din panourile de sus: htop- F2- Meters- Available meters- selectăm Battery- F5 pentru afișare în panoul din stânga sus/ F6 pentru afișare panou dreapta- F10. Avantajos deoarece se actualizează periodic.

3- Un mod mai simplu este să setăm promptul bash să arate starea bateriei, astfel nu trebuie neapărat să rulăm htop sau să dăm comenzi, este suficient să apăsăm Enter pentru actualizare.
 Procedura e simplă, aflăm care-i ”numele” bateriei noastre din  /sys/class/power_supply (ls /sys/class/power_supply), BAT1 în cazul meu, creăm un fișier text numit de exemplu bat1, punem în fișierul bat1 următoarele linii:
#!/bin/bash
BATTERY=/sys/class/power_supply/BAT1

#REM_CAP=`cat $BATTERY/energy_now`
#FULL_CAP=`cat $BATTERY/energy_full`
BATSTATE=`cat $BATTERY/status`

CHARGE="$(acpi | cut -d, -f2 | sed 's/.\{1\}$//' | sed 's/^.\{,1\}//')"
#CHARGE=`$(( 100*$REM_CAP / $FULL_CAP ))`

NON='\033[00m'
BLD='\033[01m'
RED='\033[01;31m'
GRN='\033[01;32m'
YEL='\033[01;33m'

COLOUR="$RED"

case "${BATSTATE}" in
   'Charged')
   BATSTT="$BLD=$NON"
   ;;
   'Charging')
   BATSTT="$BLD+$NON"
   ;;
   'Discharging')
   BATSTT="$BLD-$NON"
   ;;
esac

if [[ "$CHARGE" -gt 99 ]]
then
    CHARGE="100"
fi

if [[ "$CHARGE" -gt 30 ]]
then
    COLOUR="$GRN"
fi

if [[ "$CHARGE" -gt 15 ]]
then
    COLOUR="$YEL"
fi


echo -e "${COLOUR}${CHARGE}%${NON} ${BATSTT}"

 Modificați dacă este cazul BAT1 cu BAT0 sau cum vă apare pe mașină. Facem fișierul executabil (chmod +x bat1) și-n fine, modificăm promptul PS1 din .bashrc adăugând $(/cale_către/bat1) de exemplu $(~/Scripts/bat1), în exemplu eu am fișierul în ~/Scripts, în genul:
PS1=' \[\e[1;34m\][\u@\h \W \t]\$\[\e[0m\] $(~/Scripts/bat1)'  sau
PS1='$(~/Scripts/bat1) \[\e[1;34m\][\u@\h \W \t]\$\[\e[0m\] '

4- Folosind espeak sau festival (trebuie instalate), putem auzi aceste informații despre baterie:
 acpi > bat.txt | espeak -f bat.txt
 Pentru ușurința folosirii recomand un alias: alias bat="acpi > bat.txt | espeak -f bat.txt", tastând bat primim datele dorite.


 Actualizare: tocmai am aflat de pe blogul lui K. Mandla de yacpi, un utilitar CLI excelent, care prezintă tot felul de informații utile: nivel încărcare baterie, stare, guvernator și frecvență baterie. În Arch e-n AUR, dacă nu aveți pachetul în distribuția folosită îl puteți instala din sursă: http://www.ngolde.de/yacpi.html.


5 comentarii:

 1. mai mai tu care erai faimos ptr imaginile de fond in fbterm .... ce ai patit ? Esti bolnav? Hai ma fii serios ...stii ca lumea vine sa-ti citeasca blogul numa ptr img.alea sexoase si bunoace ... gata nu mai vin pe aici pina nu-ti revii la normal.... :D

  RăspundețiȘtergere
 2. Răspunsuri
  1. ahahahahah shogunicule ce ai descoperit figlet sau toilet? Oricum tot caca ii , ahahahah adica %lib_caca ...mai precis ghghghghgh deci cu asa imagine de fundal ti-ai revenit ... hai sa zicem ca astea de mai sus is adaugate in fbv itr-un moment de criza de identitate :D

   Ștergere
  2. http://mrb.mandrivausers.ro/MRB/Drop-Here/schermata75.png

   iacata-ti raspunsul :D

   Ștergere

Back to top