Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Personalizare tty

 Eram tentat să intitulizez acest material ”Optimizare tty”, dar asta e o chestiune de nevoi și preferințe, poate pentru alți useri nu e alegerea optimă. În fine, petrec ceva timp în tty, deci pe lângă aplicațiile folosite vreau și un aspect plăcut și alte opțiuni.

 WALLPAPER
 Aspectul îl obțin folosind o imagine de fundal (wallpaper dacă vreți) cu fbterm și fbv (citiți http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011-p5#fbterm), iar pentru automatizarea încărcării fbterm și a imaginii la logarea în tty am adăugat în fișierul ~/.bashrc (sau după preferință în ~/.bash_profile)  liniile:
if [[ $(tty) = /dev/tty[1,6] ]] ; then
./fbterm-bi /home/shogun/Pictures/00.jpg
fi
 Astfel logarea în tty1 și tty6 (Ctrl+Alt+F1 și Ctrl+Alt+F6) pornește direct fbterm și încarcă imaginea selectată.
 În exemplul meu fbterm pornește doar în tty1 și tty6, în celelalte terminale tty se încarcă agetty, implicit, dar se poate modifica, pentru un singur tty /dev/tty[1,6] se modifică în /dev/tty1 sau /dev/tty2, etc, iar pentru toate terminalele tty în /dev/tty[1-6]. Nu uitați să puneți calea corectă către imagine înlocuind /home/shogun/Pictures/00.jpg cu calea și numele imaginii corecte.Dacă nu știți exact ce reprezintă parantezele pătrate [ ] și conținutul lor vedeți și http://stressat.blogspot.ro/2011/09/metacaractere-wildcards.html.
 Și putem seta pentru fiecare tty o imagine diferită, avem la logarea în tty1 o imagine, în tty2 altă imagine, etc:
if [[ $(tty) = /dev/tty1 ]] ; then
./fbterm-bi /home/shogun/Pictures/samurai-1.png
fi
if [[ $(tty) = /dev/tty2 ]] ; then
./fbterm-bi /home/shogun/Pictures/kde.jpg
fi
if [[ $(tty) = /dev/tty3 ]] ; then
./fbterm-bi /home/shogun/Pictures/Linux-wow.png
fi
if [[ $(tty) = /dev/tty4 ]] ; then
./fbterm-bi /home/shogun/Pictures/destruction.jpg
fi
if [[ $(tty) = /dev/tty5 ]] ; then
./fbterm-bi /home/shogun/Pictures/000-6.png
fi
if [[ $(tty) = /dev/tty6 ]] ; then
./fbterm-bi /home/shogun/Pictures/000-9.png
fi

 DIACRITICE
 Cred c-ați observat că în mod normal în tty diacriticele nu pot fi tastate și nici măcar afișate corect. În fbterm diacriticele sunt afișate corect, dar pentru a putea folosi diacritice trebuie schimbat layoutul tastaturii. Folosesc Arch și Sabayon, deci mă voi limita la explicarea procesului în aceste două distribuții, dar puteți realiza acest lucru în oricare altă distribuție!
 Utilitate??? Folosesc alpine ca email client, vreau să scriu mesajele corect, cu diacritice, centerim ca mess, sau ce spuneți de parolă user sau root cu diacritice, sau de fișiere personale ce conțin în nume ori în interior  diacritice sau de căutări pe google?

 ARCH
 Trebuie să aveți setată localizarea sistemului, dar aceasta se face la instalare și instalat pachetul terminus-font, fontul implicit nu afișează corect ș și ț, în loc de ele afișează pătrățele albe în Arch și ? în Sabayon...
 Layouturile disponibile se găsesc în /usr/share/kbd/i386/qwerty (sau qwertz sau ce tip de tastatură folosiți/ vă puteți da seama după primele 5 taste din prima linie cu litere...).
1- Layoutul necesar pentru română este ro_std.map.gz, îl dezarhivăm și redenumim în personal.map.
2- Modificăm maparea tastaturii în tty în fișierul /etc/vconsole.conf modificând la KEYMAP din us în personal și selectând fonturi terminus:
KEYMAP=personal
FONT=Lat2-Terminus16
FONT_MAP=

3- Încărcăm noul layout cu loadkeys personal sau după reboot avem direct disponibile diacriticele în tty. Tastele [ ] \ ; ´ (în partea dreaptă a primelor două linii cu litere, lângă p și l...) vor da ă î â ș ț, combinate cu Shift majuscule Ă Î Â Ș Ț. Pentru a schimba între layout ro_win (personal) și layout us (avem nevoie de caractere speciale în linia de comandă, nu?) apăsăm Alt+Shift.
 Am observat că layoutul ro.map.gz sau ro_std.map.gz (unul din ele, nu rețin exact care) alocă diacriticele în loc de a, i, q, s, t (ă, î, â, ș, ț), pentru mine e ineficient așa, sunt obișnuit cu aranjamentul diacriticelor în blocul [ ] \ ; ´ din Kde.
 Diacritice în tty- Arch:
 Diacritice în tty+ fbterm- Arch:

Sursă: https://wiki.archlinux.org/index.php/KEYMAP

 SABAYON
 Layouturile disponibile sunt în /usr/share/keymaps/i386/qwerty.
1-  Layoutul necesar pentru română este ro_win.map.gz, îl dezarhivăm și redenumim în personal.map.
2- Înlocuim în /etc/conf.d/keymaps keymap=¨us_acentos¨ cu keymap=¨personal¨.
3- Înlocuim în /etc/conf.d/consolefont din consolefont=¨default8x16¨ în consolefont=¨Lat2-Terminus16¨.
Exact ca-n Arch diacriticele apar la apăsarea tastelor [ ] \ ; ´, iar Alt+Shift schimbă layoutul.
 Diacritice în tty- Sabayon:
Diacritice în tty+ fbterm- Sabayon:

 PS1: În cazul c-ați observat că-n Arch culoarea fontului în fbterm e cyan și nu alb, putem modifica dimensiunea și culoarea fontului (sau forma cursorului promptului, sau altceva) în fișierul de configurare ~/.fbtermrc.
 PS2: nu încercați să comunicați cu mine pe adresa de email afișată în alpine, e-o adresă fictivă, nu una din cele reale...   :D

2 comentarii:

  1. bine ma ca la sfirsit zici ca mailul ala ii fake... dupa ce te-am abonat la jumate de net de pornotzicuri...

    TAREEEEEEEEEEE SUPER TAREEEEEEE POSTUL + UN MILION DE LA MINE .

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi zi șefule așa, dacă-i vorba de-un pr0n serios îți dau adresa bună dom'ne, se poate?
    Mulțumesc, acuma ce să zic, am avut profesori buni!!! :D

    RăspundețiȘtergere

Back to top