Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 iunie 2012

Htop- monitorizare sistem CLI

 Putem monitoriza parametrii de funcționare ai sistemului atât în interfața grafică (Superkaramba, conky, gkrellm), cât și în linia de comandă, folosind diverse utilitare, în funcție de ce anume vrem să aflăm (uptime, free -m,mpstat/ parte a sysstat, who, finger, hddtemp, sensors, și multe altele). Majoritatea distribuțiilor GNU/ Linux au implicit top, utilitar de monitorizare mai complex, dar care are anumite limităr, de aceea a fost creat htop, utilitar similar top, dar mai aspectuos, mai intuitiv, afișează toate procesele, și cu mai multe facilități, scroll vertical și orizontal, putem folosi mouse-ul pentru scroll și selectare, putem omorî sau schimba prioritatea unui proces mult mai simplu, nu trebuie să știm PID-ul acestuia, interfața este mult mai intuitivă și complexă, bara de meniuri de jos e foarte utilă, are funcție căutare, kill, nice, e ușor personalizabil.

 INSTALARE
 Îl instalați fie din administratorul de pachete grafic (MCC, Synaptic, Apper, Ubuntu Software Center, etc), fie  cu managerul de pachete CLI (urpmi, pacman, apt-get, equo, etc).

 INTERPRETARE DATE AFIȘATE
 Sunt convins că totul este clar pentru oricine, fereastra este practic împărțită în trei secțiuni, 2 panouri în partea de sus și panoul principal unde sunt afișate procesele ce rulează în acel moment, plus bara de meniuri de jos.

 Acesta e aspectul implicit al ferestrei htop:
- în primul panou sunt afișate consumurile procesorului, memoriei RAM și swap;
- în al doilea panou de sus apar numărul de procese, încărcarea medie pe ultimele 1, 5 și 15 minute, perioada de funcționare;
- în panoul principal de jos sunt afișate toate procesele într-un fel de grafic, aranjate pe ultima coloană după modul de filtrare, iar pe celelalte coloane informații despre procese: PID, utilizator, prioritate, consum CPU și RAM, timp;
- în fine, avem bara de meniuri de jos, apăsând F1 intrăm în meniul Help (ajutor, informații utile), cu F2 accesăm meniul Settings (setări, personalizări), F3 e pentru Search (căutare proces după nume), etc.

 Putem schimba  metoda de sortare implicită (cea după consum CPU%) cu ajutorul hotkeys:
- M (Shift+m)   = sortare supă consum RAM%
- T (Shift+t)      = sortare după timp
- P (Shift+p)     = sortare după consum CPU%
- t                     = afișează procesele arborescent/ tree
- u                    = afișează procesele userului selectat

 Sau putem alege metoda de sortare apăsând F6 și navigând cu tastele săgeți printre numele coloanelor, alegând-o pe cea dorită (nume, PID, etc) și confirmând cu Enter sau anulând cu Escape..

 PERSONALIZARE
 Htop poate fi personalizat, e simplu să punem în panourile de sus alte controale, putem seta ca procesele să apară cu altă culoare, putem schimba culoarea (tema) global, putem scoate sau adăuga alte coloane, și multe altele.
 Setările se fac în meniul Settings, apăsând tasta F2 sau tasta S  (Shift+s mai exact). Apare fereastra următoare:
 În categoria Setup avem Meters (ceas, memorie, cpu, etc), Display option, Colors (tema htop, alegem una, Enter sau Space bifează și salvează), și Columns (putem scoate sau adăuga alte coloane în htop).
  Hai să vedem concret câteva customizări, vom schimba tema/ culoarea și vom adăuga câteva informații. Navigarea se face cu săgețile sus-jos pe coloane și stânga - dreapta pe linii sau cu mouse-ul!

1- Schimb culoare temă:
F2 - în coloana Setup navigăm la Colors- ne mutăm cu săgeată dreapta la Colors (a doua coloană)- alegem o temă (MC să zicem)- o selectăm cu Enter- ieșim cu F10.
2- Adăugare informații:
F2- Meters- navigăm la Available meters- alegem Clock- îl adăugăm în panoul stînga- sus cu F5 sau dreapta- sus cu F6 (priviți bara de jos, aveți mereu indicate variantele posibile!). La fel adăugăm hostname și CPU average (media consumului pe procesor, nu pe fiecare nucleu în parte) în stânga sau dreapta, după preferință.
 Putem muta mai sus sau mai jos unul din aceste indicatoare din coloana unde sunt date componentele panourilor cu săgețile sus- jos.
3- Administrare procese
 Kill (F9)- Putem înch ide un proces apăsănd F9 și confirmând cu Enter sau anulând cu Escape. ATENȚIE: htop nu e doar interactiv, e și dinamic, datele sunt actualizate periodic, e posibil să se schimbe procesul! Pentru ca actualizarea datelor să se facă la un interval mai mare de timp puteți porni htop cu comanda:
htop -d timp-în-zecimi-de-secundă
htop -d 50     = actualizare la 5 secunde
 Nice  (F8 pentru scădere prioritate, F7 creștere prioritate)- Selectăm un proces- apăsăm F7 sau F8- la fiecare apăsare prioritate crește/ scade cu 1. Prioritatea maximă e -20, cea minimă 19. În practică putem scădea prioritatea până la 19, dar de crescut doar până la -10, și asta pentru procesele userului nostru.
 Search (căutare- F3) - Apăsăm F3- scriem numele procesului (firefox, mocp, dolphin, etc) în câmpul de căutare apărut jos.

 O modalitate foarte comodă de a rula htop este în interiorul unui terminal drop- down, gen yakuake, terminal ce stă permanent în fundal, o apăsare pe tasta F12 arată/ ascunde terminalul indiferent de desktopul/ ecranul curent, sau chiar într-un terminal embed, încorporat în desktop: http://stressat.blogspot.ro/2011/07/cool-desktop-embed-konsole.html.
  Iată cum arată htop în yakuake:



2 comentarii:

  1. Frumos, habar nu aveam că are atâtea setări.
    Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi eu știu, asta folosesc, nu-mi plac conky, superkaramba sau gkrellm, prefer desktopul gol.

    RăspundețiȘtergere

Back to top