Faceți căutări pe acest blog

vineri, 3 februarie 2012

3 ani de GNU/ Linux!

 Zilele astea tocmai se împlinesc 3 ani de când utilizez (exclusiv) un sistem de operare GNU/ Linux. E mult, e puțin? Am început cu Mandriva, am încercat și Ubuntu, Sabayon, Slackware, Debian, Crunchbang, PCLinuxOS, și-ncă vreo 4-5 distribuții, și-n final m-am oprit la Arch Linux...
 În fine, ca tot omul mai mult sau mai puțin curios, toate distribuțiile instalate pe HDD, pe partiție dedicată, dar cu adevărat pot spune c-am folosit (ca OS principal, măcar 3-4 luni, cele cu 1-2 săptămâni sunt testate) doar trei distribuții: Mandriva, Sabayon și Arch. Fiecare din ele își are locul său în inima mea, fiecare m-a cucerit prin ceva, și mereu voi folosi una din ele.

 Ei bine, acum că m-am lăudat olecuță, trebuie să recunosc că pe lângă încăpățânare, dorintă de a reuși, muncă, documentare, etc., fără ajutorul comunității nu aș fi reușit mare lucru, oricum nu la nivelul actual! Asta nu înseamnă c-aș fi foarte avansat, ci că aș fi știut mai puțin din puținul știut acum! În primul rând am avut inspirația (norocul?) de-a începe cu Mandriva Linux, astfel am beneficiat de atuurile distribuției:
- ghid de instalare- personalizare realizat de comunitate: http://www.mandrivausers.ro/ghid
 Factorul decisiv a fost ghidul superb realizat de membrii comunității mandrivausers.ro, am reușit din prima tot ce am dorit! În încercarea de-a-mi ”spăla păcatele”, la ultimele două ediții am contribuit și eu puțintel, în măsura cunoștințelor.
- forum local: http://www.mandrivausers.ro/
 Alt avantaj decisiv pentru această distribuție e comunitatea formată din persoane extrem de pricepute, amabile și dispuse să ajute. Și cum nu există puzderie de începători (ca în cazul Ubuntu să zicem...), noi veniții se bucură de atenție (ajutor consistent) din belșug .
- MRB (Mandrivausers Romanian Backports): http://www.mandrivausers.ro/forums/mrb-mandrivausers-romanian-backports
 Nu există în medii un pachet? Faceți o cerere către packageri (symbianflo și V3n3RiX) și se face! Extrem de util pentru începători, și nu numai...
- wiki forum local: http://wiki.mandrivausers.ro/

 În fine, majoritatea cunoștințelor le-am căpătat pe  http://www.mandrivausers.ro/ (mulțumirile mele speciale se îndreaptă către maestrul symbianflo!), și de asemenea o parte pe  http://forum.ubuntu.ro/index.php, https://bbs.archlinux.ro/index.php. Așa că le mulțumesc tuturor membrilor!

6 comentarii:

  1. La multi ani in continuare :)
    Mishto entry-ul.. imi face placere sa citesc despre cum au inceput unii experienta Linux, ce i-a marcat along the way.
    Faptul ca am citit acest blog entry sambata dimineata, la cafea, mi-a picat si mai bine.

    Cheers!

    RăspundețiȘtergere
  2. @calvarr și Goth: mulțam, la fel!!
    @Daniel: am avut frustrările mele, am dat cu tastatura de birou (la propriu! :) ), am descoperit și inventat înjurături noi, dar în final n-aș da experiența pe nimic, am ieșit călit, am câștigat cunoștințe și (îndrăznesc să spun răspicat!) prieteni! Unii sunt și acum alături de mine, indifent de cunoștințe, distribuție și locație geografică! Ce poți dori mai mult de atât??? Și ÎNTOTDEAUNA merită: iote de exemplu, amicul calvarr cică ”învață” de la mine și-mi dă lecții despre sed! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani si tot inainte cu linux ! ....
    Sunt utilizator linux de 8 luni , pe langa documentatia de pe internet si ajutorul primit de la comunitatile linux in situatiile in care m-am blocat(de altfel si blogul tau a contribuit foarte mult la experienta mea de incepator ), m-am inscris si la un curs de linux si incetisor asa incep sa inteleg acest sistem de operare minunat , ba mai mult ma atrage faptul ca in fiecare zi descopar cate o chichita si ceva nou, sper sa ramana asa mereu :D. Ce vreau sa spun este ca prima oara am aflat de Mandriva de pe acest blog , l-am luat,l-am testat si mi-a placut mai ales ca documentatia este excelenta. As vrea sa continui cu Mandriva dar mai este sustinut de vreo comunitate sau a ajuns la finalul existentei ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc! Da, Mandriva inca traieste, se munceste sa se scoata urmatoarea editie, iar 2010 si 2011 sunt inca suportate. In plus exista 2 forkuri de succes, Rosa si Mageia, ambele bazate pe Mandriva, foarte asemanatoare si la fel de prietenoase. Mageia are aparent mai multa priza la public (Distrowatch), in schimb Rosa e sustinuta de comunitatea locala si beneficiaza de pachete impachetate de MRB (vezi te rog pe forumul local).

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am incurcat putin data , am vazut 4 februarie dar am omis anul 2012 ...dar oricum un "la multi ani" niciodata nu strica :P . Multumesc pentru raspuns , citisem undeva pe internet ca Mandriva nu mai are suport si ca au ceva probleme iar cred asta ca m-a derutat . Am sa-l pun pe un cd si astazi Mandriva pe paine toata ziua :D. Multumesc pentru raspuns !

    RăspundețiȘtergere

Back to top