Faceți căutări pe acest blog

duminică, 18 septembrie 2011

Newsbeuter/ Mesaje de pe forum in consolă

 Inspirat de un topic: http://forum.ubuntu.ro/viewtopic.php?&pid=119703#p119703 (cu această ocazie trebuie să exprim mulțumirile mele către nomemory!) , am încercat să citesc noile mesaje de pe forumurile urmărite de mine (de, trebuie să învăț și eu ceva de undeva, nu?) direct în consolă.

 Ușor de spus, mai greu de făcut, diferențele dintre forumuri, fluxuri de date RSS nu permit o comandă generică, universală, după câte am aflat.
 Așa că am încercat altă abordare, aplicații create special pentru așa ceva, precum Snownews sau Newsbeuter, despre care am aflat pe http://www.mandrivausers.ro/node (mulțumiri pentru symbianflo și maaxx!).  Ambele funcționează perfect, în final m-am oprit la Newsbeuter, în principal pentru aspect și funcționalități, dar și Snownews merită categoric încercat!

 Instalăm Newsbeuter și-l lansăm din consolă cu comanda newsbeuter. Vom primi un mesaj de eroare:

Error: no URLs configured. 
Please fill the file /home/ak/.newsbeuter/urls
with RSS feed URLs or import an OPML file.
newsbeuter 2.4
usage: ./newsbeuter [-i |-e] [-u ] [-c ] [-x ...] [-h]
   -e  export OPML feed to stdout
   -r  refresh feeds on start
   -i  import OPML file
   -u  read RSS feed URLs from 
   -c  use as cache file
   -C  read configuration from 
   -X  clean up cache thoroughly
   -x  ... execute list of commands
   -o  activate offline mode(only applies to Google Reader synchronization mode)
   -q  quiet startup
   -v  get version information
   -l  write a log with a certain loglevel (valid values: 1 to 6)
   -d  use as output log file
   -E  export list of read articles to 
   -I  import list of read articles from 
   -h  this help
 
asta deoarece nu avem setată nici o adresă de unde aplicația să ia fluxul de date. Se rezolvă imediat adăugând adresele necesare în $HOME/.newsbeuter/urls (/home/shogun/.newsbeuter/urls în cazul meu). De exemplu pentru forumurile mandrivausers.ro, archlinux.ro și ubuntu.ro, trebuie adăugat în fișierul de configurare amintit liniile următoare:
http://www.mandrivausers.ro/crss
https://bbs.archlinux.ro/extern.php?action=feed&type=atom
http://forum.ubuntu.ro/rss.php.
 Ok, acum putem porni Newsbeuter și vom vedea toate adresele urmărite de noi.

În bara de jos a newsbeuter se găsesc informații despre modul de funcționare/ comenzile necesare. Navigăm între forumuri cu tastele săgeți sus- jos, vedem noile comentarii apăsând Enter, citim un comentariu complet apăsând tot Enter, cu q ieșim din fereastra comentariului, forumului, închidem newsbeuter.
 Un atu în folosirea newsbeuter îl reprezintă posibilitatea de a intra imediat (apăsând tasta o) în browserul CLI instalat (în cazul meu lynx, sincer nu am verificat cu elinks sau alt browser CLI...), pentru a citi topicul complet, nu doar ultuimul mesaj, în fond e posibil să nu ținem minte exact ce anume s-a discutat.

 Se poate vedea în bara de titlu a consolei și-n numele tabului de jos :

  În concluzie, atât Snownews cât și Newsbeuter sunt niște aplicații foarte ușor de folosit, foarte utile și interesante, orice linuxist ar trebui să încerce ”deliciile” CLI, măcar uneori... :D

 Cei ce vor să afle câte ceva și despre Snownews pot consulta wiki-ul forumului local al utilizatorilor de Mandriva Linux: http://wiki.mandrivausers.ro/mandriva/ghid-2011/terminal_2#snownews

LE: un material mai detaliat despre Newsbeuter: http://blog.sanctum.geek.nz/rss-with-newsbeuter/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to top