Acum c-am pornit experimentarea DE-urilor Linux, am ajuns la Gnome3... Multă lume se plângea și se plânge în continuare de Gnome3, dar nu credeam că situația-i atât de proastă. E un dezastru, complet ne-intuitiv, complet aiurea, extrem de greu de setat/ configurat/ personalizat. Și mai ales extrem de greu de folosit și de-nțeles... Și-i urât cu draci! Și, culmea culmilor, consumă fără efecte 3D mai mult decât Kde cu efecte grafice! Asta după ce-au tăiat la greu din funcționalități și servicii...
Știți povestea în care prințesa sărută o broască și aceasta se transformă într-un prinț frumos? Ei bine (așa vine vorba) developerii Gnome au reușit performanța inversă, au transformat Gnome 2 într-un broscoi râios.
După cum puteți observa în imaginea precedentă ferestrele au rămas doar cu butonul de închidere. Ferestrele nu se minimizează. Nu în mod clasic cel puțin, totul este ciudat, "original".
În Nautilus fișierele și directoarele sunt amestecate.
Panoul are doar cateva elemente. Fără meniu contextual. Fără lista cu ferestrele deschise. Aș spune fără meniu, dacă butonul de "Activities/ Activitati" n-ar fi un fel de meniu ciudat...
Localizarea în limba romana este un dezastru, apar denumiri în româna și engleză la tot pasul, o amestecatură penibilă!
Activities
Esta piesa centrală aș spune, totul începe cu clic pe acest buton sau impingând cursorul mouselui în colțul din stânga sus al desktopului sau apăsând Alt+F1, astfel apare... Apare un gen de ecran de lucru, search & launch, ceva ce mă feresc să caracterizez:
1- în partea stângă a ecranului un dock/ panel (dash) ce conține unele shortcuturi către aplicațiile uzuale. Aplicatiile pornite apar și ele în dock. Putem adăuga sau elimina aplicații cu clic pe iconița din dash- adaugă la favorite respectiv elimină din favorite;
2- în partes de sus a desktopului o fereastră de cautare;
3- în partea din dreapta un fel de pager/ paginator/ unealtă de schimbat desktopul;
Wallpaper
La clic dreapta pe desktop apare un mini-meniu contextual ce conține două categorii, mari, late, crăcănate: Settings și Change Backgrounds. Alegem a doua opțiune, avem de ales intre câteva imagini implicite, culori și (teoretic) între propriile noastre imagini de pe hdd... Alternativ Settings- Fundal, e același lucru.
Am scris că putem adăuga propriile imagini teoretic, asta deoarece nu apare nici o imagine de-a noastră și nici o opțiune de adăugat imagini... Am găsit două soluții, să copiem imaginile doriteîn directorul Poze (caz în care imaginile apar in final in setări) sau din Nautilus cu clic dreapta pe imagine- "Set as Wallpaper", nu văd rostul să ținem imaginile in două locuri diferite!
Nautilus
În partea dreaptă sus este un buton in formă de roată dințată (Location Options), alegem "Properties/ Proprietăți", ar trebui să fie un fel de Settings, nu? Nu, pentru setări dați clic (stânga sau dreapta, tot un drac) pe iconița din panou și alegeți "Preferințe". În tabul "Vizualizare" putem bifa opțiunea "Dosarele inaintea fișierelor", astfel vom avea o afișare mai ortodoxă.
Deasemenea putem alege sortarea, după nume, dată, dimensiune, etc. În celelalte taburi alte opțiuni, puține, foarte puține!
Directoarele și fisierele ascunse apar/ dispar cu Ctrl+h.
Modul de vizualizare se poate schimba și cu butoanele din dreapta-sus, in stanga iconiței cu roata dințată (în ordine există butoanele de căutare, view items as a list, view items as a grid of icons, view options și location options.
Pentru a avea butoanele obișnuite ale ferestrelor avem nevoie de "Gnome tweak tool" (gnome-tweak-tool). În categoria "Shell" bifăm la "Arrangement of button..." și selectăm opțiunea "All".
Gnome-tweak-tool
Aș spune că este o unealtă indispensabilă pentru a face mediul Gnome 3 un loc cât de cât personalizabil si digerabil... Setările disponibile implicit în Gnome 3 sunt cel puțin sărăcăcioase.
Pentru a avea data în panou lângă ora: gnome-tweak-tool- shell- "Show date in clock". Pentru afișarea secundelor: "Whether the clock shows seconds".
Temele le schimbăm din tabul "Theme".
Dacă doriți pe desktop icoane cu home, Trash, Network, etc, setați în categoria "Desktop".
Nici gnome-tweak-tool nu abundă in setări, așa că vă las plăcerea să petreceți 2-3 minute "palpitante" descoperind ce e pe acolo...
Terminal
Emulatorul de terminal implicit este gnome-terminal.
Nu-i chiar konsole, dar în fine, iși face treaba ok. Putem reveni la un aspect tradițional al terminalului sau modifica după plac din meniul Editare- Preferința profil, sau cu clic dreapta în terminal- Profiluri- Preferințe profil. O chestie utilă este dezactivarea F10, altfel htop va trebui închis cu q... Editare- Preferences- debifați "Enable the menu accelerator key".
Layout tastatura
O chestie cu adevarat iritantă este schimbarea layoutului tastaturii. Teoretic se face din Settings- Region & Languages- Input Soaurces- clic pe +, alegem layotul de adăugat. Problema-i că layoutul romanesc nu merge adăugat (observați că este gri deschis, inactiv), am adăugat cel moldovenesc, sperând că voi putea scrie măcar acest material cu diacritice... În schimb putem adăuga niște chestii aiurea, gen Romanian (Germany), wtf e asta??? De când caractere precum u cu 2 puncte deasupra sunt diacritice românești??? Ce retardați consideră astea diacritice românești???
Trăiesc cu speranța că aceste ”setări geniale” sunt doar în versiunea vanilla a Gnome 3, versiunea ”PURĂ”, nemodificată, cea disponibilă în Arch Linux, iar distribuțiile au versiuni modificate/ personalizate/ aranjate!
După adăugarea layoutului/ layouturilor apare în panou și iconița cu layouturile disponibile. Putem schimba layoutul cu clic pe iconită sau cu hotkeyul setat (implicit este dezactivat...) în Settings- Tastare- Switch to next input source.
Ok, am rezolvat cu layotul cu diacritice, pentru diacritice apăsăm AltGr (Alt din dreapta) împreună cu a, i, q, s, t, pentru a scrie ă, î, â, ș, ț. Din păcate eu sunt obișnuit cu varianta standard, cea in care diacriticile apar în locul tastelor [ ] \ ; ' . Ergo, materialul e scris în Gnome și revizuit/ adăugat diacritice în Kde...
Utile
Am pomenit deja de gnome-tweak-tool, e un must have!
Pentru a avea vremea afișătă în panou instalați (valabil pentru Arch Linux, în alte distributii numele poate fi diferit) din AUR gnome-shell-extension-weather-git.
Pentru monitor sistem instalați din AUR gnome-shell-system-monitor-applet-git.
După instalare restartați Gnome-shell (Alt+F2 - tastați r - apăsați Enter) și din gnome-tweak-tool - Shell extensions activați extensiile. O extensie foarte utilă ar fi și Windows list, va apărea un panou ce conține ferestrele deschise, buton pentru schimbarea spațiilor de lucru și buton pentru bara de mesaje.
Extensii: https://extensions.gnome.org/
Combinatii de taste utile:
Alt+F1 = activities/ overview/ ecranul search & launch
Alt+F2 = run/ launch; tastarea r urmată de apăsarea tastei Enter va restarta Gnome-shell, iar rt si Enter va reincărca tema
Alt+F4 = închidere fereastră activă/ curentă
Alt+Tab = schimbare între ferestrele/ aplicațiile deschise
Ctrl+Shift+Alt+r = screencast video (aloooooo, băi băieți suntem în secolul 21, unde e inregistrarea streamului audio???); captura va fi stocată în directorul Videos sub numele 'shell-%d%u-%c.webm'
Ctrl+Alt+sageata sus/ jos = schimbă desktopul/ spațiul de lucru
Ctrl+Alt+l = blochează sesiunea (lock)
Ctrl+Alt+Backspace = părăsește sesiunea (logout)
În Setings- Tastura- Scurtaturi găsiți toate shortcuturile.
Singurul punct forte al Gnome-shell este faptul că tastele Fn funcționează toate, în Xfce și Lxde de exemplu unele nu merg. Nu c-ar fi mare șmecherie, toate tastele Fn îmi merg excelent în KDE și-n Unity. Btw, Unity e-o bijuterie comparativ cu Gnome-shell, serios!
Regret că opinia mea nu este favorabila, am încercat să mențin un ton urban, civilizat, pe parcursul testării le-am adresat developerilor Gnome toate "urările strămoșești de bine" cunoscute. Și stiu destule! :D
Dar trebuie să recunosc că urăsc Gnome 3 (Gnome-shell), e-o chestie unică între DE-urile/ WM-urile Linux, folosesc Kde, îmi plac CLI, Lxde, Xfce, E17, Openbox, Unity, Razor-qr, Trinity, șamd, dar nu suport Gnome 3!!! Nu știu nimic din Cinnamon și multe WM-uri (Awesome, Ratpoison, i3, etc), deci nu pot spune nimic de ele...
Aspect final (este oarecum asemănător cu versiunea/ varianta Gnome-classic a Gnome 3):
Documentație:
https://wiki.gnome.org/
https://wiki.gnome.org/GnomeShell/CheatSheet
https://wiki.archlinux.org/index.php/Gnome_3
http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/gnome-3-0-the-complete-guide-959427