Am mai scris despre aplicații pentru capturat ecranul de lucru (screenshots), dar m-am referit mai mult la cele CLI, precum scrot, import, fbgrab (
http://stressat.blogspot.ro/2012/02/screenhots.html) și fbdump (
http://stressat.blogspot.ro/2012/05/fbdump-screenshot-tty.html), acum vreau să scriu despre ”cel mai cel” utilitar de capturi:
Shutter.
În principiu face aceleași chestii ca și
Ksnapshot, aplicația Kde dedicată (ea însăși o unealtă excelentă!), dar merge mai departe după capturarea ecranului, dovada faptului că autorii au abordat problema global: capturezi, editezi, încarci pe un site specializat.
INSTALARE
Mandriva:
urpmi shutter (ca root/ trebuie mediile MIB)
Arch:
yaourt -S shutter
Sabayon:
equo install shutter (ca root)
Ubuntu:
sudo add-apt-repository ppa:shutter/ppa && sudo apt-get update && sudo apt-get install shutter
Alte distribuții: descărcați codul sursă de aici:
http://shutter-project.org/wp-content/uploads/releases/tars/.
SETARI
Pornim Shutter din meniu (în Sabayon / Kde este în meniu- Utilities) sau cu ajutorul Krunner (Alt+F2 , scriem shutter și apăsăm Enter) sau din terminal (vom reveni la final la consolă).
Mai întâi este normal să setăm aplicația după preferințele noastre: Edit- Preferences- ... (sau apăsând Alt+p și navigând prin meniuri).
Main: putem seta compresia și formatul imaginii, salvarea automată a acesteia, numele și locația salvării, dacă captura va include cursorul mouse-ului și eventualul decalaj (delay).
Variabilele ce se pot atribui la nume:
-
%Y = year/ an;
-
%m = month/ lună;
-
%d = day/ zi;
-
%T = time/ ora exactă la care capturăm imaginea (oră+ minut+ secundă);
-
$w = width/ lățime;
-
$h = height/ înălțime;
-
$name = nume (imaginea va fi salvată cu numele ferestrei/
~ :bash, sau
Google :Mozilla firefox, etc);
-
%N = număr aplicat automat în ordine (%N= 1, 2, 3, etc, %NN= 01, 02, 03, etc, %NNN= 001, 002, șamd);
-
$profile = numele profilului curent, cel setat în Edit- Preferences- Advanced.
-
$R = random char/ caracter aleatoriu, la întâmplare ($RRR poate fi ag4r sau dfy8).
Se pot combina două sau mai multe variabile pentru denumirea capturilor:
%d- %m - %y- %NN va rezulta în ceva gen: 11- 08- 2012 - 05.png, în acest caz al cincilea screenshot făcut în data de 11.08.2012. Sau putem atribui un nume generic urmat de o variabilă:
screenshot-%NNN.
Advanced: activare zoom, capturi cu decorații ferestre, colțuri rotunjite, redimensionare automată.
Actions: vizualizare după captură, reducere număr culori, thumbnail (deci pe lângă imaginea luată se face și o miniatură/ selectați dimensiunea comparativ cu imaginea), bordură imagine.
Behavior: aici setăm comportamentul ferestrei Shutter, autostart, ascundere în systray, ascundere fereastră Shutter la screenshot, etc.
Keyboard: tastele sau combinațiile ce pornesc Shutter, implicit PrintScreen (ecran complet) și Alt+ PrintScreen (selecție).
Upload: alegem site-ul unde vom încărca imaginea luată, anonim sau unele permit chiar și conturi sau putem trimite prin FTP.
Plugins: aici avem pluginurile instalate, în consecință vedem cum anume putem prelucra imaginea luată.
CAPTURI DE ECRAN
Fereastra Shutter este intuitivă, pentru capturi avem butoanele Selection (selecție porțiune desktop), Desktop (ecran complet, putem alege ce desktop capturăm, chiar toate desktopurile/ ATENȚIE, astfel obținem o imagine foarte mare, compusă din cele 4 desktopuri sau câte avem!), Window (alegem fereastra ce va fi capturată), în partea dreaptă avem butoanele Edit și Export, fereastra principală unde sunt afișate screenshoturile, în partea de jos bara de navigare între screenshoturi (dacă nu apare bifați în View- Show navigations toolbar).
EDITARE IMAGINI
Ok, presupunem c-ați luat un screenshot și-acum doriți să-l modificați, să scrieți ceva pe el (mesaj, watermark, etc), sau să-l prelucrați mai artistic.
Selectăm imaginea, dăm clic dreapta pe ea și alegem Edit sau Run a plugin pentru prelucrare, Move to trash pentru ștergere, etc. Putem edita cu Shutter orice imagine de pe calculator, nu neapărat screenshoturi realizate de Shutter: File- Open..- navigăm la imaginea dorită. Run a plugin, am ales Watermark:
Rezultatul:
Fereastra de editare:
În partea stângă a ferestrei avem butoanele cu ajutorul cărora putem trage linie liber, bordură, linie dreaptă, săgeată, marca o zonă rectangulară (dreptunghiulară), sau eliptică (ovală), insera text, cenzura (șterge) o porțiune a imaginii pentru a ascunde unele date confidențiale, pixeliza (un alt mod de ascundere detalii) o porțiune, numerota progresiv anumite zone importante (butoane, meniuri, bare, etc) și butonul pentru decuparea unei porțiuni a imaginii.
În bara de jos a ferestrei putem alege culoarea fondului pentru marcajele rectangulare, eliptice și numere, culoarea textului și liniilor, fontul și dimensiunea acestuia și-n fine butonul pentru inserare imagini.
UPLOAD
Selectăm imaginea, dăm clic pe butonul Export, în fereastra apărută selectăm site-ul (Imgur, ImageShack, Minus, etc), sau un server FTP (caz în care punem adresa serverului FTP, alegem un tip de conexiune, punem nume de user și parolă).
După cum se poate vedea în imaginea precedentă, screenshotul a fost urcat pe site-ul ales, și mi s-au comunicat datele necesare, adresele unde sunt imaginea și miniaturile și de unde pot șterge imaginea.
Pomeneam la început că voi reveni la terminal... Ok, o modalitate de-a face screenshoturi este cea CLI. Într-o consolă:
-
shutter = pornește aplicația;
-
shutter -d secunde = captură după o întârziere de x secunde (
-d 6 înseamnă decalaj de 6 secunde)
-
shutter -f = capturează ecran complet;
-
shutter -a = screenshot fereastră activă;
-
shutter -s = screenshot la o porțiune selectată cu mouse-ul sau porțiune specificată în comandă:
shutter -s=X,Y,lățime,înălțime adică ceva de genul:
shutter -s=100,100,300,300;
-
shutter -w=nume-fereastră = face screenshot al ferestrei nominalizate (
shutter -w=bash = screenshot konsole,
shutter -d 3 -w=.*firefox.* va face screenshot ferestrei Firefox după un delay de 3 secunde);
-
shutter --web=adresă = face screenshot unei pagini web (
shutter --web=http://stressat.blogspot.ro//2011/10/kde-pentru-incepatori.html va captura pagina respectivului articol de pe blogul acesta); observați că capturează
TOATĂ pagina, nu doar secțiunea ce se încadrează în fereastra browserului... :D
-
shutter --section = screenshot al unei ferestre alese cu mouse-ul.
Personal nu concep un sistem Linux fără terminal, dar mulți alți useri nu-a așa pasionați de CLI... NU-i problemă, utilizatorii de Kde vor descoperi că shortcuturile din setări nu sunt valabile, deci comenzile de care tocmai spuneam ne pot ajuta în Kde să folosim Shutter.
Systemsettings-
Shortcuts and Gestures- Edit- New- Global Shortcuts- Command/URL- în loc de ”New Action” scriem shutter- la ”Trigger” punem Print- la ”Command” punem shutter -f - Apply. Astfel apăsarea tastei PrintScreen va captura tot ecranul. Pentru capturarea ferestrei active repetăm pașii e mai sus, dar numele scurtăturii va fi
shutter-select sau
shutter-activ, declanșatorul va fi să zicem Alr+Print, iar comanda va fi
shutter -a.
Dependențe Shutter:
http://shutter-project.org/downloads/dependencies/