Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Kde (+ Compiz Fusion) hotkeys

 De ceva vreme, o mică problemă mă scoate din sărite, o chestie minoră, dar iritantă și persistentă, legată de scurtăturile din tastatură. A început să se manifeste în Arch Linux/ Kde 4.6.8 (4.7 Beta1), și acum a apărut și-n Mandriva 2011/ Kde 4.6.5. I´m really pisted off... :(
 Mai exact, obișnuiesc să pornesc aplicațiile din tastatură, mi se pare mult mai comod și rapid, pe lângă shortcut-urile normale în Kde (Alt+F1= meniu, Alt+F2= Krunner, PrintScreen= Ksnapshot, Ctrl+Alt+k= schimbare layout tastatură, F12= Yakuake, etc), îmi creez întotdeauna propriile combinații de taste (Ctrl+Shift+f= firefox, Ctrl+Shift+d= Dolphin, Ctrl+Shift+k= Konsole, etc, evident se pot aloca orice taste...). Ei bine (vorba vine, de unde...), la un moment dat, unele din combinațiile implicite (krunner, ksnapshot, schimbare layout, și-ncă vreo două mai puțin importante) nu mai funcționează, DAR numai când folosesc ca WM compiz, dacă trec pe Kwin, totul revine la normal... Wtf, sunt un tip încăpățânat, așa că dacă vreau să folosesc compiz, folosesc compiz, deci trebuie să-mi setez alte shortcut-uri pentru aplicațiile mele, că doar n-o să caut prin meniu de nebun (am zis că o combinație din astea e krunner? fără krunner viața e grea!), sau să-mi umplu desktopul de icoane, nu? :( Nu de alta, dar desktopul meu arată cam așa:



  Soluția? Systemsettings, normal, acolo se fac setările în kde.



Mai exact: Systemsettings- Shortcuts and Gestures- Custom Shortcuts- Edit- New- Global Shortcut- Command/Url- în loc de ”New action” scrieți numele aplicației- în partea dreaptă a ferestrei systemsettings la ”Trigger” tastați combinația dorită (oricare ar fi, important e să o rețineți, să fie asociată cu aplicația respectivă), iar la ”Action” trebuie scris numele exact al aplicației (în exemplele mele: firefox, dolphin, konsole, ksnapshot, krunner, sau ce altceva doriți...)- Apply. Gata, aveți setate combinațiile, le puteți folosi. De exemplu, eu folosesc tasta Meta (tasta cu sigla windows din stânga, cea dintre Ctrl și Alt)  sau combinația Ctrl+Shift însoțite de inițiala aplicației (f= firefox, k= konsole, etc).





 Mai rămâne probema meniului în Mandriva 2011, acum combinația Alt+F1 este alocată implicit pentru Rosa Meniu, nu pentru kmenu, deci vom da clic dreapta pe Menu- ”Application Launcher Menu Settings”- ”Keyboard Shortcut”- ”Input”- apăsăm combinația dorită- Ok. În cazul în care combinația respectivă este alocată pentru altceva, veți primi un mesaj, urmând să alegeți altă combinație sau să apăsați butonul ”Reassign”, care va re-aloca acea combinație pentru ce dorim noi.

 




 PS: cei cu ochi buni cred că au observat singuri că sistemul ăsta nu e Arch ci Mandriva 2011... Ați încercat Mandriva 2011? Nuuu??? Ce mai așteptați?

2 comentarii:

  1. n-am kde si nici compiz, dar nu trebuie sa dezactivezi sau sa modifici scurtaturile din compiz-control-panel sau ceva de genu? am avut compiz cat am avut gnome si o gramada de efecte aveau scurtaturi

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e logic dar nu e cazul... Combinații/ taste precum Alt+F2, Ctrl+Alt+k, Printscreen nu sunt folosite de compiz.
    Și ar mai fi și lenea mea care mă duce pe cel mai scurt drum... :D

    RăspundețiȘtergere

Back to top